„Neabejotinai mes ruošiamės naujų koronaviruso atvejų didėjimui. Vienas dalykas, išlieka gana ženkli dalis žmonių Lietuvoje, kurie nesivakcinuoja, jie tikrai potencialūs mūsų pacientai. Deja, atsakas į vakcinacijas yra linkęs blėsti. Šiuo metu mes turime kelis pacientus, kurie po pilnos vakcinacijos turi simptominį kovidą. Susidaro ir gamtinės palankios sąlygos plitimui, ir socialinės – švietimas atsidaro. Tikimės, kad kiekis augs pacientų, tam aktyviai ruošiamės“, – LNK žinioms sakė V. Pečeliūnas.

Jo teigimu, šiuo metu Vilniaus regione suskaičiuojama apie 120 pacientų.

Rugsėjo 1–ąją mokiniai ir studentai sugrįžta į kontaktinį ugdymą. Tai kelia nerimą ir medikams.

„Mes turime paruošę planus, jei atvejų skaičius realiai išaugtų, įskaitant ir pediatrijos infrastruktūrą. Bet pagrindinis dalykas, ko iš tikrųjų bijome – didelio masto ligonių antplūdis. Kaip suvaldyti tą plitimą vaikų populiacijoje, kad apsaugotume pažeidžiamus žmones.

Vienas iš dalykų yra planuojamų – patvirtinti vakcinas jaunesniems nei 12 metų amžiaus žmonėms, farmacinės kampanijos planuoja teikti pirmuosius duomenis jau rugsėjo mėnesį. Institucijos dar gali tai tikrinti ir gali tai užimti nuo 1 iki 2 mėnesių“, – tikino Santaros klinikų direktorius medicinai.

V. Pečeliūnas aiškino, jog skiepytis galėtų vaikai nuo 6 metų.

„Bet po to tyrimai atliekami net ir nuo 2 metų. Bet tai kol kas yra ankstyva fazė, duomenys artimiausiu metu gali būti pateikti vakcinų saugumo ir efektyvumo būtent vaikams nuo 6 metų. Tai teorinė galimybė kol kas“, – tikino jis.

Medikas taip teigė, jog būtinos ir kitos priemonės.

„O praktinė galimybė, kas Lietuvoje dabar ir bus daroma – testavimo išplėtimas mokinių tarpe. Kad būtų galima identifikuoti užsikrėtusius asmenis, izoliuoti, kad nebūtų plitimo. Ir antra yra fizinės priemonės – ventiliacija, CO2 monitoravimas patalpose, siekiant sumažinti šansus infekcijos plitimui“, – apie būtinas priemones LNK pasakojo Santaros klinikų direktorius medicinai V. Pečeliūnas.