„Leidimas prašomas iki 15 tūkst. žmonių, mes matome, kad fiziškai toje teritorijoje tiek žmonių netilps“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Bužinskas.

Jo teigimu, į savivaldybę kreipėsi ir Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos atstovai, atkreipdami dėmesį į praėjimo būtinybę.

„Plius, akivaizdu, kad bus trikdomas kasdienis vilniečių gyvenimas“, – komentavo savivaldybės atstovas.

Įtakos, pasak jo, sprendimui turėjo ir prašymas renginį vykdyti iki 22 valandos.

„Manome, kad pati aikštė yra pakankamai prastai apšviesta ir pareigūnų darbą tai apsunkins iš saugumo pusės“, – aiškino A. Bužinskas.

Jo teigimu, nerimo kelia ir Valstybės saugumo departamento paviešinta informacija dėl riaušių pavojaus.

A. Bužinskas patikino, kad apie tokį sprendimą bus informuoti ir „Šeimų sąjūdžio“ atstovai.

„Kiekvieno teisė yra skųsti mūsų sprendimą teismą. Man atrodo, mes paliekame pakankamai daug laiko tiems apskundimais, jei su tais argumentais organizatoriai nesutiks“, – teigė sostinės savivaldybės atstovas.

Adomas Bužinskas

Vis dėlto A. Bužinskas teigė, kad savivaldybė savo argumentus vertina kaip pagrįstus.

„Mes, kaip savivaldybė, kaip institucija, taip pat turime įvertinti visą kontekstą ir tas kontekstas šiuo metu mūsų neramina. Tai nereiškia, kad yra konkreti organizacija, prieš kurią mes nusiteikę, bet bendrai tam tikrų akcijų organizavimas šiuo metu yra su padidinta rizika baigtis smurtiniais veiksmais“, – komentavo jis.

A. Bužinskas aiškino, jog supranta argumentus dėl trukdymo demokratiškai protestuoti, tačiau kartu priminė, kad po rugpjūčio 10 dieną įvykusių riaušių vienas pareigūnas iki dabar nevaikšto.

„Mes manome, kad šiuo metu didesnė rizika yra smurto proveržio, kuris gali būti nesuvaldytas. Tą riziką, manau, įsivertins ir patys organizatoriai. Tikrai nėra taip, kad mes sakome, jog organizatoriai kažką organizuos. Tikrai ne, ir jie patys sakė, kad bandytų valdyti tas rizikas, bet mes matome tam tikrus įprastus dalyvius, kurie dalyvauja visuose mitinguose ir matėme, kuo tai pasibaigė prieš mėnesį vykusiame mitinge“, – sakė A. Bužinskas.

Jeigu teismas nuspręs, kad leidimas renginiui atšauktas nepagrįstai, savivaldybė, kaip patikino A. Bužinskas, leidimą vėl išduos.

„Galima išgirsti tuos argumentus, prašyti kito leidimo kitoje vietoje, mažesniam žmonių skaičiui ir mes tai svarstytume. Galima piktintis, rinktis į nesankcionuotą mitingą, bet tada jį suvaldyti tiek organizatoriams, tiek mums būtų daug sudėtingiau. Plius, natūralu, jeigu mitingas yra nesankcionuotas, tai yra įstatymų pažeidimas ir niekam nerekomenduojame to daryti“, – akcentavo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Jis teigė, jog alternatyvių vietų protestui nebuvo siūloma.

„Buvo pasakyta, kad kitų vietų šiai dienai svarstoma nebus“, – teigė A. Bužinskas.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atstovas teigė, jog renginių komisijoje yra Vilniaus policijos atstovai, jie yra informuoti apie situaciją ir pajėgumus.

„Mes kolegialiai tą sprendimą priėmėme“, – aiškino jis.

A. Bužinskas dar kartą patikslino, kokiais argumentais remiantis buvo priimtas sprendimas atšaukti protestui suteiktą leidimą.

„15 tūkstančių žmonių 2 tūkst. kv. metrų sunkiai telpa“, – teigė politikas.

Jis taip pat teigė, jog bijoma ir dėl miestiečių saugumo.

„Turime tą VSD pažymą, kuri tas mūsų rizikas sustiprina“, – aiškino A. Bužinskas.

Gali kreiptis į teismą

Asociacijos „Lietuvos Šeimų Sąjūdis“ vadovas Raimondas Grinevičius Delfi kol kas Vilniaus miesto savivaldybės sprendimo komentuoti nenorėjo, nes teigė, jog oficialaus rašto jis dar negavo.

„Nu nežinau, tokių pasisakymų nekomentuoju. Kada turėsiu dokumentą, tada galėsiu komentuoti“, – sakė jis.

„Mes sudalyvavom techniniame pasitarime. Derinimas yra galiojantis nuo liepos 9 dienos, jokių pasiūlymų ką nors keisti ar perkelti kažkur į Vingio parką, ką minėjo policija ar panašiai, negavome. Mes išdėstėme savo poziciją, kaip mes įsivaizduojame protestą, kokių priemonių numatę imtis, savivaldybė išsakė savo pageidavimus – ko norėtų, ko nenorėtų. Ir taip ir išsiskyrėme, viskas. Atsakymas, sakė, bus atsiųstas šiandien arba rytoj, laukiu atsakymo“, – antradienį sakė R. Grinevičius.


Jis užsiminė, jog gali būti kreiptis į teismą dėl tokio savivaldybės sprendimo.

„Kada gausime, tada ir spręsime. Bet jeigu taip įvyktų (leidimas būtų atšauktas, aut. p.), tai kreipsimės į teismą“, – Delfi sakė Asociacijos „Lietuvos Šeimų Sąjūdis“ vadovas.

Protestas virto riaušėmis

Protestas prie parlamento rūmų rugpjūčio 10 d. peraugo į riaušes, kurių dalyviai blokavo išėjimus iš parlamento rūmų, mėtė į pareigūnus butelius, signalines raketas, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos, sulaikyta keliasdešimt asmenų.

Riaušių metu buvo sužalota keliolika pareigūnų. Teisėsauga yra pradėjusi tris ikiteisminius tyrimus: dėl riaušių organizavimo ir kurstymo, neteisėto duomenų apie pareigūnus rinkimo bei dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis.

Policija tikina besiruošianti galimiems neramumams rugsėjo 4 d. LGBT eisenos Kaune metu bei rugsėjo 10 d. „Šeimų sąjūdžio“ organizuojamam protestui sostinėje. Kaip anksčiau yra sakęs policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, riaušių pamokos buvo išmoktos ir policija renginius pasitiks sustiprintomis pajėgomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1740)