V. Dumbliauskas apie artėjantį protestą ir parlamento pirmininkės susitikimą su „Šeimų sąjūdžio“ organizatoriais kalbėjo pirmadienį laidoje „Info diena“.

„Tai reiškia ėjimą į dialogą. Vis dėlto, matyt, valdančioji koalicija supranta, kad tas žmonių skaičius, kuris nepatenkintas dėl Partnerystės įstatymo, dėl Stambulo konvencijos, yra nemažėjantis ir netgi tada, kai buvo Vingio parke, aš žinau, jog ir Tėvynės sąjungos rinkėjų buvo labai daug tame mitinge“, - sakė politologas.

Valdžia, jo nuomone, jaučia visuomenės nuotaikas, o piliečiai, pasak V. Dumbliausko, turi teisę demonstruoti pilietinį nepaklusnumą.

Vytautas Dumbliauskas

„Turime suprasti, kad mes demokratinė visuomenė ir dalis jos mano kitaip nei valdantieji, ir jie turi teisę būti išgirsti bei su jais reikia diskutuoti“, - atkreipė dėmesį MRU docentas.

Jis teigė manantis, kad iš minėto susitikimo išlošė abi pusės.

„Manau, kad abidvi pusės išlošė. „Šeimų maršo“ dalyviai savotiškai legitimizavo save, jie susitiko su antru valstybės pareigūnu, (…) jie taip buvo pripažinti, o Seimo pirmininkė irgi, manau, išlošė, - parodė geros valios ženklą, išklausė žmones, įvertino, dėl ko galima diskutuoti, su kuo galima nesutikti, bet pats kalbėjimas yra gerai, nes situacija valstybėje nėra lengva“, - dėstė V. Dumbliauskas.

Vis dėlto jis sukritikavo „Šeimų sąjūdžio“ organizatorių reikalavimą atleisti sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį. Politologo teigimu, ministrų atleidimas yra procedūrinis dalykas, tad tokiais reikalavimais rodoma nepagarba procedūroms.

„Negerbti procedūrų tas pats, kaip krepšinį žaisti be taisyklių“, - akcentavo V. Dumbliauskas.

Todėl, pasak eksperto, toks reikalavimas yra populistinis ir neatrodo rimtai, tačiau kalbėtis su žmonėmis, dar kartą pabrėžė politologas, reikia.

„Reikia su tokiais žmonėmis šnekėtis, nes jie turi daug pasekėjų ir tiesiog mes turime gerbti žmones, kurie bijo skiepo. Yra, kurie nuoširdžiai bijo. Ką su jais daryti? - Kalbėti, kaip gali, negi bausti ar kažkaip gąsdinti? Aš už tai, kad būtų pokalbiai, kad politikai girdėtų piliečius ir vis tiek dialogas prives prie kažkokio sprendimo, kuris nors šiek tiek tenkins abi puses“, - komentavo pašnekovas.

Jis V. Čmilytės-Nielsen susitikimą su „Šeimų maršo“ organizatoriais lauke, parlamento kiemelyje įvertino kaip kompromisinį, nes pastarieji neatskleidžia, ar turi galimybių pasus.

„Ji man kaip politikė kuo toliau, tuo labiau patinka. Ji labai rami, išlaikyta, stengiasi nevartoti tam tikrų išsireiškimų, labai korektiškai atsiliepia apie diskusijų dalyvius. Manau, kad ji ras kalbą su „Šeimų sąjūdžio“ vadovybe arba dalyviais“, - sakė V. Dumbliauskas.

Į klausimą, ar nereikia baimintis riaušių pasikartojimo, politologas atsakė atkreipdamas dėmesį ir į išorės veiksnius.

„Aš tikiu, kad jie darys korektišką renginį, tačiau neturime pamiršti, kad yra jėgų, kurios norės pasinaudoti tuo renginiu“, - atkreipė dėmesį V. Dumbliauskas.