Šio svarstymo išvakarėse Valstybės saugumo departamentas (VSD) informavo savivaldybę apie išaugusią smurtinių išpuolių per protestus tikimybę ir kitus galimus pavojus.

Kaip BNS sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas, ši informacija sprendžiant dėl leidimo bus naudinga ir turės įtakos sprendimui.

„Esame dėkingi VSD, kad tikrai pakankamai operatyviai atsižvelgė į mūsų prašymus ir būtent dėl to Vilniaus miesto savivaldybė tuos į ateitį suderintus leidimus nusprendė persvarstyti, įvertinant naują kontekstą, kuris vyksta dėl vykstančio hibridinio karo ir apskritai po to, kai tam tikri protestai baigėsi pareigūnų sveikatos sutrikdymais ir riaušėmis“, – sakė A. Bužinskas.

Pasak savivaldybės atstovo, sprendžiant dėl leidimo mitingui bus siekiama rasti konsensusą tarp visų pusių. Jis pripažino, kad tai nebus lengva, nes suinteresuotų šalių pozicijos gana priešingos.

„Gal jie patys, matydami tą grėsmę ir tai, ką viešai išplatino VSD, nuspręs palaukti ramesnių laikų, to mes nežinome. Rytoj bendrai mėginsime rasti kažkokį konsensusą, o jeigu jo nepavyks, bet kokiu atveju, priimsime sprendimą“, – sakė jis.

A. Bužinskas teigė, jog nepriklausomai nuo sprendimo, jis greičiausiai persikels į teismą.

Apie 5 tūkst. žmonių rugpjūčio 10 dieną buvo susirinkę prie Seimo Vilniuje išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Protestas peraugo į riaušes, dėl jų sulaikyta keliasdešimt asmenų.

Po šio įvykio Vilniaus savivaldybė atšaukė sprendimus dėl suderintų piketų. Tarp jų buvo ir rugsėjo 10-ąją planuojamas mitingas.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla yra sakęs, jog, policijos vertinimu, kelių tūkstančių žmonių renginiai prie parlamento neturėtų vykti, nes tam nėra pakankamai vietos. Pareigūnai taip pat planuoja atitverti parlamentą 75-ių metrų atstumu, kokio privalu laikytis protestuojant prie Seimo.

Lietuvos šeimų sąjūdžio atstovai sukritikavo šiuos policijos planus.

VSD pirmadienį išplatintame pranešime taip pat nurodė, jog pastaruoju metu tokie renginiai Lietuvoje be taikių dalyvių pritraukia ir politinio ekstremizmo propaguotojus, Kremliaus bei Minsko valdančiųjų režimų rėmėjus ir smurtą naudoti linkusius asmenis, o rugpjūčio 10-osios mitingo patirtis rodo, kad neteisėtų jo dalyvių veiksmų sustabdyti nesugebėjo nei renginio organizatoriai, nei visuomenės veikėjai, turintys autoritetą tarp protestuoti linkusių gyventojų.

Be viešai išplatintos, Vilniaus miesto savivaldybei taip pat pateikta ir riboto naudojimo informacija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)