Valentinavičius: tai naujas etapas migrantų krizėje

Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytojas dr. Virgis Valentinavičius pirmadienį „Žinių radijo“ laidoje „Įvykiai ir komentarai“ teigė, kad grąžinimo politika buvo išspręsta pačių migrantų problema.

„Dabar svarbiausias dalykas yra humanitarinė padėtis stovyklose ir kas ten darosi. Tai faktiškai yra naujas etapas migrantų krizėje – tai jau praktiškų problemų sprendimas, kaip žmonėms trumpesniam ar ilgesniam laikui suteikti padorias sąlygas gyventi“, – komentavo politologas.

Jis atkreipė dėmesį, kad situacijoje gelbsti savanoriai, parūpinantys daiktų migrantams.

„Tai bus ir Vyriausybės, ir visuomenės mobilizacija jau naujame etape žmoniškai ir europietiškai susitvarkyti su šių žmonių problemomis. Vienas dalykas, ko nesinorėtų, – kad kažkokie politikai spekuliuotų šia tema savo trumpalaikiams politiniams tikslams, kai mes girdime, kad pasinaudodamas migrantų krize A. Ažubalis filosofuoja apie ES įstatymų bergždumą, pradeda abejoti apskritai žmogaus teisių savokomis ir panašiai“, – pastebėjo V. Valentinavičius.

dr. Virgis Valentinavičius

Krizė, pasak jo, gali pasitarnauti pamatant, kad esame Europos šeimos dalis ir turime elgtis atitinkamai.

„ES įstatymai nebuvo kurti tokiems atvejams, šias korekcijos tikrai reikia daryti, bet tam yra žinomi kanalai, diskusijos vyks ir galų gale nauja situacija pateisino tą migrantų grąžinimo politiką, kuri normaliai, pagal ES įstatymus neturėtų būti galima, bet kaip matome, ES pakankamai supranta situaciją ir priima šiuos sprendimus kaip būtinus“, – akcentavo politologas.

Bielinis: laisvė eina kartu su pareigomis

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) dėstytojas prof. Lauras Bielinis teigė, kad Vyriausybė rado būdą sistemingai pažiūrėti į neteisėtos migracijos krizę.

„Man atrodo kad nepaisant tos kritikos, kuri tarsi yra, bet nėra tokia stipri, kad galėtume suklusti ir elgtis atidžiau, mano galva, Vyriausybė atrado tą raktą, kaip elgtis. Mes matome, kad migrantų skaičius mažėja ir galų gale tie, kurie yra mūsų teritorijoje, supranta, kad tai nėra Paryžius“, – sakė L. Bielinis.

Paklaustas, kaip reikėtų vertinti žmogaus teisių gynėjų kritiką dėl prastų sąlygų migrantams, politologas atsakė pažymėdamas, kad kritikai, pasak jo, pamiršta pasakyti, kad laisvė eina kartu su pareigomis bei atsakomybe.

„Netgi žmogus, pakliuvęs į svečią šalį, turi suvokti, kad nereiškia, jog jis gali daryti ką nori ir reikalauti, kad aplink jį būtų šokama kaip aplink princą. Išties yra pareigos, atsakomybė, tvarka ir, galų gale, galimybė. Tai nulemia tokią situaciją, kokia yra“, – teigė VDU profesorius.

dr. Lauras Bielinis

Jis atkreipė dėmesį, kad patys migrantai, pavyzdžiui, nesugeba palaikyti tvarkos tualetuose.

„Čia jų problema. Tai nereiškia, kad mes turime dabar išsigąsti ir kiekvienam atskirai paskirti po dvi aukles“, – komentavo L. Bielinis.

Taip pat, anot jo, situacija parodė, kad būtina peržiūrėti ES migracijos politiką.

„Mes turime žvelgti į situaciją moderniai ir įstatymai taip pat turi būti pakeisti“, – pridūrė pašnekovas.