„O mes norime sklandaus proceso ir mūsų švietime, ir sveikatos apsaugos sistemoje. Turime dar vieną kartą susimąstyti ir suprasti, kad delta atmaina kelia papildomų iššūkių mūsų visuomenės sveikatai“, – po apsilankymo Pabradėje žurnalistams sakė G. Nausėda.

Jis pasidžiaugė, kad jau priartėta prie tikslo paskiepyti 70 proc. šalies suaugusių gyventojų.

„Turbūt ryt ar poryt pasieksime šį kritinį lygį. Gaila, kad pusantro mėnesio vėliau nei tikėjomės, bet geriau vėliau nei niekada. Visgi galvoju, kad ambicija turėtų būti dar didesnė, kadangi mokslininkų nuomone, pasiskiepijimo lygis turi sudaryti ne mažiau 90 proc.

Žinoma, delta sąlygomis 90 proc. yra tikslinis orientyras, tačiau pasiekti jį galime tik visi kartu sutardami, kad skiepijimasis šiuo metu yra vienintelė alternatyva pasiekti tų sveikatos apsaugos tikslų, kuriuos sau keliame“, – teigė šalies vadovas.

„Ginčas visada prasmingas, bet ginče turi gimti tiesa. Jei ginčas yra tik dėl ginčo, deja, tokiuose ginčuose tiesa negimsta, gimsta tik susipriešinimas“, – akcentavo prezidentas.

Nausėda įvertino migrantų skundus dėl prastų sąlygų: tokios yra Lietuvos galimybės

G. Nausėda taip pat įvertino ir žmogaus teisių gynėjų priekaištus valdžiai dėl prastų sąlygų neteisėtiems migrantams užtikrinimo.

Jis teigė, kad Europos Vadovų Taryba yra pradinėje diskusijų apie migracijos politikos keitimą stadijoje.

„Šiuo metu prasideda aktyvusis politinis sezonas ir mes pradedame tą dialogą dėl migracijos politikos ir dėl sienos finansavimo. Kai kurie poslinkiai yra ir jie teigiami, tačiau nenorėčiau šiandien konstatuoti, kad viskas jau padaryta“, – komentavo prezidentas.


Jo teigimu, Lietuva gerbia universalias žmogaus teises.

„Tačiau turime tam tikrą sienų perėjimo reguliavimą, kurį esame nustatę. Prašome, kad žmonės, kurie kreipiasi prieglobsčio, padarytų tai tinkamose vietose“, – sakė G. Nausėda.

Vis dėlto jis akcentavo, kad negalima toleruoti „akivaizdžiai nelegalaus sienos kirtimo faktų“.

„Gyvenimo sąlygos migrantų – turbūt visada žmonės norėtų daugiau, ypatingai tada, kai tie žmonės yra suklaidinti, jiems pripasakojama pasakų, kad labai paprasta kirsti Lietuvos–Baltarusijos sieną ir po to keliauti toliau netrukdomiems į galutines šalis, bet taip nėra. Ir mes bandome tai visais kanalais transliuoti, – kad sąlygos yra visai kitokios nei jiems nupaišo tie nelegalų verslą organizuojantys verslininkai“, – kalbėjo šalies vadovas.

Todėl, pasak jo, suprantama, kad neteisėti migrantai nusivilia sąlygomis Lietuvoje.

„Tačiau tokios yra Lietuvos galimybės. Lietuva yra nedidelė valstybė, kuriai 4 tūkst. migrantų yra jau nemažas skaičius“, – akcentavo G. Nausėda.

Jis pažymėjo, kad kartu su sąjungininkais reikia daryti viską, kad ši krizė išsispręstų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (741)