„Šiuo metu Valstybinės kalbos ir Konstitucijos pagrindų egzaminų laikymo sistema yra peržiūrima ir tobulinama. Rengiant naujus sistemos reglamentavimo dokumentus atsižvelgiama tiek į STT, tiek ir kitų institucijų teikiamus siūlymus“, – teigiama BNS ministerijos pateiktame atsakyme.

Pasak ministerijos, planuojama keisti egzaminų komisijų sudėties formavimo principus, kad jos darbe dalyvautų daugiau ne dalyko specialistų.

Taip pat ministerija ruošiasi centralizuoti visą sistemą, egzaminų vykdymą atskirti nuo vertinimo.

Vertinimo procesus centralizuotai koordinuoti žadama pavesti Nacionalinei švietimo agentūrai.

Įtarimai korupcija

STT penktadienį pranešė, kad Kauno rajono Valstybinės kalbos mokėjimo ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos pagrindų egzaminų komisijos nariui pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo. BNS žiniomis, tai Valentinas Padriezas, dirbantis mokytoju.

Aštuoniems užsieniečiams iš Libano, Egipto, Irano, Irako, Nigerijos ir Indijos pareikšti įtarimai dėl papirkimo.

Egzaminų komisijos narį ir aštuonis užsieniečius pareigūnai įtaria korupcija lietuvių kalbos ir Konstitucijos pagrindų egzaminuose.

Kaip penktadienį pranešė STT, įtarimai dėl kyšininkavimo pareikšti Kauno rajono Valstybinės kalbos mokėjimo ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos pagrindų egzaminų komisijos nariui, o aštuoniems užsienio šalių piliečiams iš Libano, Egipto, Irano, Irako bei Nigerijos – dėl papirkimo.

Teisėsaugos duomenimis, komisijos narys už kyšius sudarydavo galimybę užsieniečiams neteisėtai išlaikyti egzaminus, reikalingus norint gauti leidimą nuolat gyventi ir dirbti Lietuvoje ar kitoje Europos Sąjungos šalyje.

Užsieniečiai už egzaminų išlaikymą, kaip įtariama, mokėdavo kyšius, kurie siekdavo iki 300 eurų.

Pernai gruodį Vilniaus apygardos teismas dėl prekybos poveikiu, sudarant galimybes užsieniečiams fiktyviai išlaikyti lietuvių kalbos mokėjimo ir Konstitucijos pagrindų egzaminus, kaltais pripažino šešis asmenis: buvusią Konstitucijos pagrindų egzaminų kvalifikavimo komisijos pirmininkę Aušrą Mažonienę ir kyšius jai davusius asmenis.

Jiems skirtos baudos – iš viso daugiau kaip 115 tūkst. eurų.

Tvarkoje įžvelgė spragų

STT teigia rugpjūtį atlikę teisės aktų, reglamentuojančių valstybinės kalbos mokėjimo ir Konstitucijos pagrindų egzaminavimą antikorupcinį vertinimą ir nustatę, kad šiuo metu galiojantis reglamentavimas sudaro sąlygas neskaidriam, korupcijai neatspariam šių egzaminų organizavimui ir vykdymui.

Pasak tarnybos, dėl esamo reglamentavimo spragų egzistuoja galimybės komisijoms egzaminuoti visus norinčius egzaminus laikyti, o ne tik toje savivaldybės teritorijoje gyvenančius, dirbančius ar besimokančius asmenis.

Pastebėti ir pačios egzaminavimo komisijos sudarymo ir veiklos trūkumai, pvz., galimi tiesioginio pavaldumo santykiai tarp komisijos pirmininko ir jos narių, mažas privalomas komisijos narių skaičius, jei egzaminą laiko ne daugiau kaip 12 kandidatų, nėra komisijos narių rotacijos ar nusišalinimo pareigos.

Taip pat neapibrėžta, kaip priežiūros įstaigos vykdo komisijų veiklos kontrolę.

Siūlymai dėl šios veiklos tobulinimo buvo pateikti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)