Tyrimus atitinkamose srityse atlikti yra pavesta savivaldybių administracijų direktoriams, Policijos departamentui, Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT), Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC), Valstybinei darbo inspekcijai (VDI) ir Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai (VVTAT).

Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centrui apie ekstremaliosios situacijos metu taikomų apribojimų laikymosi kontrolę praėjusią savaitę pateikė 52 savivaldybės. Praėjusio penktadienio, rugpjūčio 20 d., duomenimis, per savaitę buvo atlikti net 1835 viešojo transporto patikrinimai ir rasti 157 pažeidimai.

Aktyviai tikrintos turgavietės ir kitos lauko prekybos vietos. Iš viso atlikti 688 patikrinimai, nustatyta 10 pažeidimų. Taip pat vis dar fiksuojami dideli taisyklingo kaukių ar kitų apsaugos priemonių dėvėjimo pažeidimų rodikliai – per šią savaitę nustatyti 157 tokio pobūdžio pažeidimai.

Džiugu, kad, patikrinus būriavimosi vietas, renginius, viešųjų paslaugų sektorių, kino teatrus ir meno įstaigas, laisvalaikio ir pramogų sektorių, nebuvo užfiksuotas nė vienas ekstremaliosios situacijos metu taikomų apribojimų laikymosi pažeidimas.

Išaugo ir izoliacijos taisyklių laikymosi pažeidimų skaičius: šią savaitę jų užfiksuota net 13 (ankstesnėmis savaitėmis nusižengimų beveik nebuvo).

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per praėjusią savaitę iš viso patikrino 101 viešojo maitinimo subjektą ir 51 prekybos subjektą. Pažeidimai nustatyti buvo tik viešojo maitinimo paslaugas teikiančiose įstaigose. Aštuoniuose subjektuose nustatyti tokie nusižengimai: prie įėjimo lankytojams nebuvo pateikta informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę ir (ar) privalomą kaukių dėvėjimą (1 atvejis), darbuotojai nedėvėjo apsauginių veido kaukių (4 atvejai), viešojo maitinimo įmonė, deklaravusi, kad aptarnauja tik asmenis su Galimybių pasu, veiklą vykdė mišriuoju būdu – aptarnavo visus lankytojus (1 atvejis), darbuotojai periodiškai nesitikrino sveikatos (2 atvejai). Surašyti keturi administracinių nusižengimų protokolai už ekstremaliosios situacijos sąlygų nesilaikymą.

Taikomų apribojimų kontrolę vykdė ir Policijos departamentas. Praėjusią savaitę nustatyta 18 kaukių dėvėjimo ir 3 saviizoliacijos reikalavimų pažeidimai. Dėl saviizoliacijos taisyklių laikymosi praėjusią savaitę iš viso buvo atlikti 1498 patikrinimai, 1044 iš jų – patikrinimai asmenų, grįžusių iš šalių, paveiktų mutavusio COVID-19 viruso. Surašyti 3 administracinių nusižengimų protokolai.

Per praėjusią savaitę NVSC patikrino 73 ūkio subjektus, iš kurių tik 3 veiklą vykdė, nesilaikydami ekstremaliosios situacijos metu taikomų apribojimų. Patikrintose grožio ar apgyvendinimo paslaugas teikiančiose įstaigose, nusprendusiose aptarnauti tik Galimybių pasą turinčius klientus, nebuvo nustatytas nė vienas pažeidimas. Vis dėlto įstaigose, teikiančiose savo paslaugas tiek turintiems, tiek neturintiems Galimybių paso asmenims, ir buvo nustatyti anksčiau minėti 3 pažeidimai. 1 iš jų – švietimo įstaigoje, kiti 2 – renginiuose. Visais atvejais buvo pradėtos administracinių nusižengimų teisenos.

Taip pat stebėta, ar įstaigų, kurioms numatyta atlikti privalomą periodinį testavimą dėl COVID-19, darbuotojai laikosi šio reikalavimo. Iš patikrintų 53 įstaigų ir ūkio subjektų trijuose buvo nustatyti pažeidimai – 2 švietimo įstaigose ir 1 – renginyje.

SAM primena, kad nepaisantiems operacijų vadovo sprendimų gali grėsti bauda nuo 1500 iki 1600 eurų.