Jo teigimu, vienas populiariausių rudenėjančių orų požymių – tai mažėjanti vidutinė paros oro temperatūra, kuri beveik visoje Lietuvoje (išskyrus pajūrio zoną) tapo žemesnė už +15 °C.

„Taip pat, pirmoje savaitės pusėje minimali nakties oro temperatūra vietomis tapo artima rugsėjo mėnesio antros pusės reikšmėms. Pavyzdžiui, trečiadienio rytą Utenos stotyje fiksuota tik +2,6 °C, Ukmergėje +3,4 °C, Dūkšte – +3,6 °C, Varėnoje – +4,1 °C, Biržuose – +5 °C, Vilniuje – +5,8 °C.

Jeigu ne drėgna ir iš inercijos šilta dirva – tai tokią oro temperatūrą 2 m aukštyje atitiktų artima 0 °C temperatūra dirvos paviršiuje (esant ramiam orui). Tiesa, siaurame pajūrio ruože dėl šildančios jūros ir Kuršių marių įtakos minimali oro temperatūra Klaipėdoje siekė +9,9 °C, o Nidoje – +12,8 °C. Ir dar ilgai šis regionas rudenį ir žiemą lenks kitas Lietuvos vietoves minimalia oro temperatūra“, – tikino jis.

Taip pat nurodė, kad ties Vidurio Europa aukštesniuose troposferos sluoksniuose įsivyravo uždara aukštuminė žemo slėgio sritis, atkirsta aukštesnio slėgio lauku nuo poliarinės srities (cut-off-low – angl.).

„Ir panašu, kad paskutinėmis šio mėnesio dienomis bei pirmomis kito tai bus pagrindinis orus formuojantis veiksnys Baltijos regione ir Lietuvoje. Taip yra dėl mažo tokios srities paslankumo bei lėtos raidos. Priežemyje dėl to vyraus protarpiais lietingi, bet vidutiniškai šilti, orai su silpnu nepastovios krypties vėju.

Pirmiausia tai pasireikš per aukštesnę nakties oro temperatūrą, kuri pakils iki +11 – +16 °C, o dienomis, prasigiedrijus kils iki +18 – +23 °C. Kadangi atmosferos frontai regione bus mažai judrūs, tai kiekvieną dieną galimas trumpalaikis lietus, vietomis net su perkūnija. Žymesnių orų pasikeitimų galėtume tikėtis kitos savaitės antroje pusėje.“

G. Stankūnavičiaus teigimu, maždaug nuo kito ketvirtadienio ties Šiaurės rytų Atlantu sustiprės aukštuminis gūbrys, o virš Rytų Europos formuosi platus slėnis.

„Tokia didelio masto termobarinė struktūra bus palanki virš Šiaurės rytų Europos vystytis giliems ciklonams, kurie poroje su stipria aukšto slėgio sistema virš Vakarų Europos ir Atlanto lems vėsaus poliarinio oro įsiveržimus į Skandinaviją, Baltijos regioną ir dalį Rytų ir Vidurio Europos.

Tad, jeigu šis orų kaitos scenarijus pasitvirtins (iš kelių alternatyvų jis labiausiai tikėtinas), vėjuoti ir vėsūs ir drėgni orai laikysis bent dalį rugsėjo pirmo dešimtadienio dienų.“

Jis pridūrė, kad rudeniški orai dabar apima tik dalį Europos, nors ir didesnę.

„Vis dar vasariškai šilta Ispanijoje, dalyje Graikijos, Kipre, Rytų Ukrainoje ir, kaip nebūtų keista, Islandijoje. Taip pat, anomaliai šilta (ar net karšta) beveik visoje Turkijoje, Artimuosiuose Rytuose, Kaukaze, Vidurio Azijoje ir Vakarų Sibire.

Pavyzdžiui, maksimali dienos oro temperatūra šiomis dienomis Centrinėje ir Pietvakarių Ispanijoje vis dar sieks iki +34 °C, Graikijoje – +34 °C, Rytų Ukrainoje – iki +32 °C, Turkijoje – iki +36 °C. O visai rudeniu „nekvepia“ Vidurio Rytuose: Irake, JAE, Saudo Arabijoje, vietomis Omane ir Irane dieną oro temperatūra pakyla iki +43 – +48 °C“, – aiškino klimatologas.

G. Stankūnavičius nurodė, kad Šiaurės Amerika didelėmis terminėmis anomalijomis dabar nepasižymi, tačiau šiaurinėje Kanadoje (išskyrus archipelago salas) dienomis oro temperatūra dar kyla iki +15 – +20 °C.

„Tęsiasi tropinių ciklonų sezonas Šiaurės pusrutulio vandenynų akvatorijose. Šiuo metu Atlanto sektoriuje yra vienas realus ir du potencialūs sūkuriai. Tropinė audra „Ida“ šiandien yra Meksikos įlankoje į pietus nuo Kubos.

Prognozės rodo, kad jau rytoj praūžusi pro vakarinę Kubos salos dalį ji sustiprės iki uragano, o sekmadienio vakarą pasieks Luizianos ir Misisipės valstijų pakrantes. Kito sūkurio susidarymo Karibų jūros – Meksikos įlankos regione laukiama po 2–3 parų“, – įspėjo jis.

Taip pat nurodė, kad vandens temperatūra vidaus telkiniuose ir uždarose jūrose visame Šiaurės pusrutulyje jau ima žemėti, tačiau dėl anomalios vasaros ji vis dar aukštesnė už daugiametę, būdingą šiam metų laikui.

„Labiausiai „išsivėdino“ Baltijos jūra, o Juodojoje, Azovo, Viduržemio, Kaspijos jūrose – vis dar vyrauja vasariška vandens temperatūra. Šilčiausias vanduo Viduržemio jūros rytuose, kur vietomis siekia +30 °C.

Ilgalaikių prognozių duomenys rodo, kad beveik visą rugsėjį didesnėje Europos žemyno dalyje vidutinė oro temperatūra bus artima normai ar kiek žemesnė už ją. Mėnesio pradžioje drėgnesni orai numatomi Baltijos regione ir dalyje Vidurio bei Rytų Europos, mėnesio viduryje – Vakarų Europoje, o pabaigoje – Skandinavijoje ir šiaurinėje Europos dalyje.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)