Apie tai, kad tokie planai yra, „Delfi“ patvirtino trys vienas su kitu nesusiję šaltiniai.

„Mūsų žiniomis, nuteistieji bus išvežti iki spalio 1 dienos. Dabar jų yra netoli 300“, – sakė su „Delfi“ anonimiškai sutikęs bendrauti asmuo.

Šaltinio žiniomis, vietoj nuteistųjų ten planuojama apgyvendinti migrantus.

„Kiek suprantame, tose palapinėse jie negalės žiemoti. Ieškoma vietų, uždaroma įstaiga. Ten yra bendrabučio tipo gyvenamos patalpos“, – sakė jis.

Pasak šaltinio, pareigūnai dėl tokių sprendimų, ir kaip jie buvo priimti, jaučiasi blogai.

„Viskas yra slepiama, niekas su niekuo nekalba. Viskas labai greitai įvyko. Niekas nieko nežinojo, ryte atvažiavo iš Krašto apsaugos, Teisingumo ministerijų komisija. Čia jie pavaikštinėjo ir nusprendė.

Pareigūnai, kas nori, gali išeiti iš darbo, kas nori, gali eiti į pensiją, kas nori, gali važiuoti kažkur kitur dirbti. Niekam tas dalykas neįdomus“, – piktinosi pašnekovas.

Pasak šaltinio, buvo kalba, kad pareigūnai galėtų saugoti migrantus, bet tam nepritarė Kalėjimų departamentas.

„Pasieniečių vadas sakė, kad pasiliekame mes tuos pareigūnus, tegul saugo (migrantus). Bet Kalėjimų departamentas griežtai atsakė: „ne, mes žmonių neduosime“. Tokia – situacija“, – teigė jis.
Dar 2018 metais buvo skelbta, kad Vyriausybė rengiasi svarstyti kalėjimų sistemos įstaigų optimizavimą.

Slaptumas kelia įtampas

Apie tai, kad pats šios operacijos slaptumas kelia įtampos tarp įstaigos darbuotojų patvirtino ir Seimo narys iš Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos frakcijos Dainius Gaižauskas.

„Tai kelia labai daug klausimų, ir abejonių, ar ši Vyriausybė iš viso ką nors planuoja, ar ji nusiteikusi dirbti skaidriai? Tikrinantis informaciją, man darbuotojai patvirtino, kad jau sudarinėjamas sąrašas, koks skaičius iš pataisos namų bus perkeltas į Marijampolę, vėliau iš Marijampolės taip pat bus iškelti žmonės, o likutis, kiek yra Kybartuose, bus išmėtytas po kitus pataisos namus“, – sakė D. Gaižauskas.

Pasak parlamentaro, ten esančios įstaigos, kurios naudojasi tam tikromis patalpomis, irgi kol kas nieko nežino.

„Turės skubiai persiorientuoti veiklą, ir kažkur išsikelti iš patalpų. Ten yra ir profesinio rengimo centro skyrius ir pan.“, – teigė D. Gaižauskas.

Pasak parlamentaro, Vilkaviškio rajono savivaldybė iš viso nieko nežino.

„O jau procesas yra paleistas, žinome, kad tam tikri darbuotojai, kurie saugodavo pataisos įstaigos esančius nuteistuosius, dabar turės persiorientuoti. Žodžiu, planas kažkoks daromas, bet kažkodėl – absoliučiai slaptai, ir niekas nieko apie tai nežino“, – sakė D. Gaižauskas.

VRM patvirtino žinią

Netrukus žinią patvirtino ir Vidaus reikalų ministerija.

Kaip rašoma pranešime spaudai, ministerija, ieškodama sprendimo, kur šaltuoju metų laikotarpiu perkelti migrantus iš vasarinės Rūdninkų stovyklavietės, įvertino kelias dešimtis tuščių nenaudojamų Turto banko apskaitoje esančių statinių. Tačiau nė vienas jų nėra pritaikytas tokio didelio žmonių skaičiaus savarankiškam gyvenimui, o jų infrastruktūra nėra tinkama saugumui užtikrinti. Todėl, suderinus su Teisingumo ministerija, nuspręsta, kad migrantai bus perkelti į uždarymui ruošiamus Kybartų pataisos namus, kurie yra netoli pasienio, bet atokiau nuo gyvenvietės.

Apie šį sprendimą informuotas Vilkaviškio rajono savivaldybės meras. Patalpas įvertino ir „Raudonojo Kryžiaus“ ekspertai.

„Atšalus orams bei artėjant žiemos sezonui, gelbstint žmones nuo šalčio ir peršalimo ligų – reikalingi greiti sprendimai. Juos radome – pirmiausia bus pasirūpinta Rūdninkų stovyklavietėje įkurdintais migrantais, nes čia sąlygos bene prasčiausios iš visų Lietuvoje įkurtų laikinų migrantų centrų. Taip pat šilčiau apgyvendinsime ir vaikus bei moteris. Šaltuoju metų laiku užtikrinsime tinkamas apgyvendinimo sąlygas neteisėtai valstybės sieną kirtusiems užsieniečiams iki to laiko, kol bus išnagrinėti jų prašymai dėl prieglobsčio“, – sako vidaus reikalų viceministras Vitalij Dmitrijev.

Migrantų apgyvendinimo poreikiams užtikrinti Kybartai turi išvystytą infrastruktūrą – pataisos namų teritorijoje yra šildymo sistema, elektra, interneto ryšys, tiekiamas vanduo ir karštas maistas, veikia medicinos punktas.

Kybartų pataisos namuose įrengtos ir laisvalaikiui skirtos patalpos – biblioteka, amatų centras, treniruoklių salė, atviroje pataisos namų teritorijoje sportuoti galima futbolo stadione ir krepšinio aikštelėse.

Pagal Teisingumo ministerijos bausmių vykdymo sistemos pertvarką dalis įstaigų, netinkamų penitencinei veiklai, tarp jų ir Kybartų pataisos namai, buvo numatyti atiduoti Turto bankui t.y. valstybės poreikiams. Ten gyvenantys nuteistieji, kaip ir planuota, bus perkelti į artimiausias pataisos įstaigas, kuriose yra pakankamai laisvų vietų bausmei atlikti. Kalėjimų departamentas užtikrins visų dirbančių pareigūnų darbo vietų išsaugojimą, atliepiant poreikius ir lūkesčius

Migrantams persikėlus į Kybartuose esančius pastatus nebus taikomas įkalinimo įstaigų režimas – jų apgyvendinimas, apsauga bus vykdoma pagal užsieniečių teisinės padėties įstatymo nuostatas.

Žmonių apgyvendinimui skirtų patalpų Kybartuose atlaisvinimas vyks pagal bendrai – Vidaus reikalų ir Teisingumo ministerijų – patvirtintą veiksmų planą. Tuo pačiu metu, iškėlus migrantus iš Rūdininkų, stovyklavietėje bus statomi moduliniai nameliai – stovyklavietė Rūdninkuose bus pertvarkyta.

Primename, kad Medininkuose, Pasieniečių mokyklos teritorijoje taip pat šiuo metu intensyviai kuriama visa migrantams apgyvendinti reikalinga infrastruktūra. Dalis migrantų iš pasienio užkardų ir kitų laikino apgyvendinimo vietų jau yra perkelti iš palapinių į modulinius namelius Medininkuose.

Medininkų stovyklavietėje šiuo metu apgyvendinta 350 migrantų – daugiausiai asmenys iš labiausiai pažeidžiamų socialinių grupių. Moduliniuose nameliuose gali gyventi šeimos iki 4 asmenų – kiekviename namelyje įrengtas šildymas, yra visos buičiai ir higienai reikalingos priemonės.

Ruklos pabėgėlių centre taip pat įrengtuose moduliniuose nameliuose gyvena 219 užsieniečių. Padvarionių užkardoje, Austrijai suteikus paramą, pastatyta 50 modulinių namelių.

Tikimasi, kad per rugsėjo mėnesį visi migrantai iš pasienio užkardų ir kitų laikino apgyvendinimo vietų bus perkelti į modulinius namelius, užtikrinant jiems visas būtinas buities ir higienos sąlygas.

Socialiai pažeidžiamiausių žmonių apgyvendinimo klausimai derinami su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Papasakojo plačiau apie įstaigą

Pranešimą išplatino ir Teisingumo ministerija. Kaip rašoma, ministerija priėmė sprendimą, reaguodama į VRM prašymą ir Vyriausybės lūkesčius, perduoda VRM Marijampolės pataisos namų padalinio, Kybartuose, esančią infrastruktūrą.

„Teisingumo ministerija atkreipia dėmesį, kad minėtų pataisos namų padalinio patalpos yra bendrabučio tipo, jos nėra efektyviai išnaudojamos bei neatitinka šių laikų įkalinimo įstaigai keliamų lūkesčių ir reikalavimų. Bendrabučio tipo patalpos apsunkina nusiteistųjų resocializaciją, taip pat sudaro prielaidas kriminalinės subkultūros egzistavimui. Šiai dienai joje kalinama apie 290 nuteistųjų. Dalis nuteistųjų laisvės atėmimo bausmės bus tęsiamas Marijampolės pataisos namuose, kita dalis bus paskirstyta bausmės atlikimo laiką tęsti kitos įkalinimo įstaigose, kuriose yra pakankamai laisvų vietų“, – rašoma pranešime.

Šiuo metu, kaip skelbiama, yra parengtas tarpinstitucinis priemonių planas, kuriame įsitrauktos kitos institucijos kaip Viešojo saugumo tarnyba ir Policijos departamentas, kurios užtikrins saugų nuteistųjų asmenų bei jų asmeninių daiktų konvojavimą į kitas pataisos įstaigas.

„Patalpų perdavimas vyks pagal patvirtintą priemonių planą, kuriame numatytas Kybartų padalinyje dirbančių pareigūnų ir asmenų darbo vietų išsaugojimas bet kurioje pataisos įstaigoje arba Vidaus reikalų ministerijai pavaldžioje statutinėje organizacijoje. Šiuo metu vyksta aktyvus dialogas su profesinių sąjungų atstovais bei įstaigų vadovais, kurie prisidės ir patvirtinto plano įgyvendinimo, taip pat aktyvinamos lygtinio paleidimo procedūros bei pusiaukelės namų galimybių išnaudojimas“, – skelbia ministerija.

Jau anksčiau buvo numatyta reorganizuoti pataisos namus

Nutarime buvo numatyta Kybartų pataisos namus prijungti prie Marijampolės pataisos namų, o Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorių-pataisos namus jungti prie Kauno tardymo izoliatoriaus.

Vitalij Dmitrijev

Lengva ir besimptome forma sergantys neteisėti migrantai iš pasienio užkardų ar Užsieniečių registravimo centro Pabradėje vežami į ligonines. Jų priežiūrai skirtos trys įstaigos: Rokiškio psichiatrinė, Švenčionių ir Laisvės atėmimo vietų ligoninė.

Dalis migrantų iki šiol gyvena pasienio užkardose, kai kurie – stovykloje Rūdninkų poligone, o moterys ir vaikai jau keliami į modulinių namelių miestelį Medininkuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (368)