Delfi prašė leidimo patekti į migrantų stovyklą Rūdninkuose, tačiau Vidaus reikalų ministerijos atstovai atsakė, kad šiuo metu to padaryti negalima.

„Informuojame, kad šiuo metu žiniasklaidos atstovai neįleidžiami į Rūdninkų stovyklavietę dėl saugumo sumetimų ir koronaviruso keliamos grėsmės, siekiant sumažinti tikimybę plisti COVID-19 virusui bei užtikrinti viešąją tvarką stovyklavietėje, kurioje įkurdinta per 700 užsieniečių.

Pažymime, kad žiniasklaidos atstovai turėjo galimybę lankytis Rūdninkų stovyklavietėje prieš kelias savaites. Šiuo metu žiniasklaidos atstovai gali vykti į kitas migrantų apgyvendinimo vietas, esančias pasienio savivaldybėse“, – tokį motyvą pateikė ministerijos atstovas Mindaugas Bajarūnas.

Visgi patys stovyklos gyventojai spėja, kad priežastis visai kita, esą žiniasklaida neįleidžiama, nes bandoma nuslėpti katastrofišką situaciją.

stovykloje neseniai buvęs savanoris, Lietuvoje šiuo metu gyvenantis škotas Benjaminas Nagle svarstė, kad priežastis visai kitokia.

Gyvena nežinioje

Nepaisant draudimo nuvykti į stovyklą, Delfi pavyko pabendrauti su keliais ten gyvenančiais migrantais.

„Šita vieta yra netinkamai žmonėms gyventi. Mes kiekvieną dieną kenčiame“, – sakė jau dvi savaites Rūdninkuose esantis Muhanadas Hatemas Ali, atvykęs iš Irako.

Gyvenimas Rūdninkų stovykloje

Stovykloje apgyvendinti neteisėti migrantai iki šiol gyvena nežinodami, kas jų laukia, bet su viltimi gauti prieglobstį Europoje.

„Mums nieko nesako, motyvuodami, kad tai – slapta informacija. Jie mumis manipuoliuoja, lyg mes nebūtume žmonės. Kur dingo žmoniškumas? Kai kurie iš mūsų iki šiandien neatgavo telefonų, todėl negali savo šeimoms pranešti apie save“, – tvirtino M. Ali.

Visgi jis patvirtino, kad gyventojai sulaukė pasiūlymo nemokamai gauti bilietą namo bei 300 eurų, tačiau toks pasiūlymas nevilioja.

„Dauguma čia esančių tėvynę paliko prieš savo valią, kad išgelbėtų savo ir savo šeimos gyvybes. Tai kaip mums gali siūlyti grįžti, kai mes to negalime padaryti“, – tvirtino pašnekovas.

Gyvenimas Rūdninkų stovykloje

Per šalta užmigti

25 dienas stovykloje gyvenantis Kararas Ehsanas tvirtino, kad jokios veiklos stovykloje neturi – dienas leidžia bandydami pramokti lietuviškai arba miegodami.

„Naktį taip šalta, kad net neįmanoma užmigti“, – sakė jis.

Tą patį kalbėjo ir M. Ali – dauguma neturi nei pagalvių, nei šiltesnių drabužių, o miegoti palapinėse tenka tarp vabalų, musių ir uodų.

Be to, jis dalinosi ir nuotraukomis, kaip dėl blogų ir jau išsipurvinusių čiužinių beria visą kūną.

Gyvenimas Rūdninkų stovykloje

Nuo šalčio stovyklos gyventojai bando gelbėtis kūrendami laužus, tačiau ir tai tampa iššūkiu.

„Jau nebeturime malkų. Norėdami apsiginti nuo šalčio ar pasišildyti maisto turime lipti į medžius ir rizikuoti gyvybėmis, kad pasilaužytume šakų, – pasakojo M. Ali ir pridūrė. – Gyvenimas čia tragiškas tiesiogine to žodžio prasme. Mes esame kalėjime ir net kalėjime kartais būna geriau nei čia. Bet mes juk žmonės, ne nusikaltėliai.“

Gyvenimas Rūdninkų stovykloje

Apsipirkti migrantai gali nuolat atvažiuojančiose parduotuvėse ant ratų, vadinamosiose „autolafkėse“.

„Bet jie mums pardavinėja viską dvigubai užkeltomis kainomis“, – sakė pašnekovas.

Nepaisant to, atvykstančios parduotuvėlės tapo šiokiu tokiu išsigelbėjimu. Iš čia įsigytų produktų jie gali pasigaminti namus primenančių patiekalų, kas tampa tikra atgaiva po kasdien valgomų sausainių ir maisto iš skardinių.

Gyvenimas Rūdninkų stovykloje

Anot M. Ali, dėl antisanitarinių sąlygų ir šalčio daug žmonių susirgo, tačiau gauti pagalbą – iššūkis.

„Prieš kurį laiką atvažiavę medikai pagalbą suteikdavo tiesiog lauke, o gauti vaistų yra sudėtinga ar išvis neįmanoma“, – kalbėjo jis.

Gyvenimas Rūdninkų stovykloje

K. Ehsanas pridūrė, kad žmonės liko sužaloti ir kelis kartus stovykloje kilusių riaušių.

„Riaušės kilo dėl prasto vandens ir maisto, taip pat dėl sudėtingų sąlygų. Įsikišo riaušių policija, jie naudojo ašarines dujas ir gumines lazdas. Po to daug kas liko sužalotas“, – sakė jis.


Savanoris: gresia humanitarinė katastrofa

Lietuvoje šiuo metu gyvenantį škotą Benjaminą Nagle, kuris savanoriauja Raudonajame kryžiuje, šokiravo vaizdas atvykus į Rūdninkus, jis matė tą patį pasakoja migrantai: žmonės neturi jokios veiklos, yra sušalę, trūksta rūbų bei antklodžių.

„Stovyklos vyrams duodamas dienos davinys, ir davinyje esančius mėsos konservus stovyklos gyventojai bando pasišildyti and grotelių, pasidarytų išardžius geležines lovas. Tie, kurių lovos išardytos, šiuo metu miega ant žemės. Kadangi sukurti laužams malkų nėra, vyrai lupa teritorijoje esančių pušų žievę ar bando palapinių virvėmis pasiekti ir nulaužti šakas“, – dėstė jis.

Migrantams padėti atvykusio škoto užduotis buvo išdalinti jiems suaukotus rūbus, bet atidarę maišus jie rado tik sudėvėtų skudurų, 10 šiltų striukių bei keliasdešimt porų senų batų, visai netinkamų avėti šaltuoju metu laiku.

„Šimtų vyrų minia sustojo prie tvoros ir tiesė rankas prašydami rūbų ir batų. Dalis jų buvo tik su marškinėliais ir basutėmis. Jų neviltis buvo tokia, kad mes negalėjome išdalinti to nedidelio kiekio rūbų taip, kad anapus tvoros nekiltų muštynės, nors kartu su pareigūnais ir vertėjais bandėme visus įmanomus variantus.

Galiausiai teko visus rūbus ir batus vėl sukrauti į pasieniečių autobusą ir išvežti atgal į konteinerį nes kilo akivaizdus pavojus, kad tvora bus išversta ir kils riaušės. Mes sužinojome, kad už kelių dienų visiems stovyklos gyventojams bus išdalinti baziniai rūbų paketai, tačiau juose – tik vasariniai marškinėliai ir šortai“, – situacija nupasakojo jis.

B. Nagle negalėjo įsivaizduoti, kaip migrantai atlaikys lietuvišką žiemą. Škotas supranta, kad mūsų šaliai nėra paprasta spręsti kilusias migracijos problemas, tačiau reikia stengtis, kad situacija bent jau neblogėtų.

„Akivaizdu, kad jei toliau žmonės bus laikomi panašiomis sąlygomis, neišvengiamai kils riaušės, pavojus kūdikių sveikatai, savižudybių banga, plis ligos“, – sakė jis.

Bilotaitė prašė migrantų pakentėti

Apgyvendintų palapinėse migrantų vyrų, besiskundžiančių prastomis sąlygomis, trečiadienį Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė prašė kantrybės.

„Mes tikrai neturime galimybių užtikrinti 5 žvaigždučių viešbučio sąlygų. Mūsų šiuo metu prioritetas yra pažeidžiamos grupės – motinos, vaikai, ir priimame sprendimus, kad tiems asmenims būtų suteikiamos geresnės sąlygos“, – sakė vidaus reikalų ministrė.

Agnė Bilotaitė

Šiuo metu, pasak A. Bilotaitės, steigiamos apgyvendinimo vietos ir likusiems migrantams.

„Teks jiems šiek tiek pakentėti, kol atsiras kitų galimybių – ar modulinių namelių, ar kitų vietų, kur galėsime perkelti. Prašome kantrybės. Lietuva neturi nei materialinių, nei kitų galimybių čia visiems tokias geras sąlygas užtikrinti. Mes turime ir savo, LR piliečių, kurių sąlygos kartais netgi prastesnės nei pačių migrantų. Darome, ką galime geriausiai“, – akcentavo ministrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1381)