Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teigimu, įvykių rugpjūčio 10 d. metu buvo 270 pareigūnų ir 187 Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai.

„Pirmiausia, vertinant pačią situaciją, pareigūnų veiksmai buvo adekvatūs esamai situacijai ir turimai informacijai, kritinių klaidų buvo išvengta. Buvo išvengta ir civilių aukų“, – sakė ministrė.

Pareigūnai, jos teigimu, vadovaujasi geriausia tarptautine patirtimi – skandinavišku modeliu.

„Stengiamasi neeskaluoti situacijos, taip pat veikia dialogo grupės. Tikslas yra nenaudojant jokių papildomų prievartos priemonių užtikrinti viešąją tvarką ir saugumą“, – akcentavo A. Bilotaitė.

Įvertinus tos dienos įvykius, pasak jos, matoma, jog pritrūko institucijų – VST ir policijos – glaudesnio bendradarbiavimo.

„Bet tiek pareigūnai, tiek operacijų vadovai padarė išvadas ir ateityje glaudus bendradarbiavimas bus užtikrintas“, – patikino ministrė.

Bilotaitė kreipėsi į Lietuvos gyventojus: kovokime su išorės priešais, o ne stumdykimės viduje

Ji pažymėjo, kad Lietuvoje teisėtais būdais galima reikšti savo nuomonę.

„Bet atsakomybė, kai pažeidžiami įstatymai, kai imamasi prievartos, už tuos veiksmus privalo būti ir ji bus užtikrinta“, – sakė A. Bilotaitė.

Agnė Bilotaitė

Ministrės teigimu, institucijos ruošiasi mitingams ateityje, jiems bus ruošiami ir atskiri planai.

„Už neteisėtus veiksmus, už riaušių organizavimą ir kurstymą bus taikoma atsakomybė, kokia numatyta teisinėje valstybėje“, – akcentavo A. Bilotaitė.

Ji kreipėsi į gyventojus.

„Šiandien mūsų valstybė išgyvena nelengvą metą, mums tenka kovoti su išorės priešais. Mūsų pareigūnai šiandien reikalingi pire sienos, tam, kad saugotų migrancijos apgyvendinimo objektus, todėl suvienykime jėgas, kovokime su išorės priešais, o nesistumdykime čia, viduje“, – ragino ministrė, atkreipusi dėmesį, kad ministerija, pasak jos, yra atvira pasiūlymams.

A. Bilotaitė kvietė teisėtais būdais išsakyti savo poziciją.

„Aš esu įsitikinusi, kad policija padarys viską, kad visuomenės saugumas, viešoji tvarka bus užtikrinta ir kad žiniasklaida bei visuomenė galės jaustis saugiai“, – apie artėjančius renginius sakė ministrė.

Požėla: laikotarpis tarp mitingo ir riaušių mūsų netenkino

Spaudos konferencijoje dalyvavęs policijos generalinis komisaras Renatas Požėla taip pat antrino ministrei, patikinęs, kad institucija analizavo riaušių patirtį.

„Pakankamai savikritiškai įsivertinome kai kuriuos dalykus“, – sakė jis.

Komisaro teigimu, bus siekiama užtikrinti, kad ateityje nukentėjusių žmonių nebūtų. Riaušių metu įsiaudrinusi minia puolė Seimo narius, pareigūnus, žurnalistus.

„Reikia pripažinti, kad ta situacija, kokia buvo tuo metu, tame laikotarpyje, kai baigėsi vienas renginys ir tas laikotarpis iki aktyvios policijos fazės mūsų netenkino. Turbūt kaip ir visų kitų netenkino“, – teigė R. Požėla.

Todėl policija, pasak jo, darys viską, kad tai nepasikartotų.

„Policija didina savo atstovavimo lygmenį savivaldybėse, išduodant leidimus. Mūsų įsitikinimu, dideli renginiai, kuriuose ruošiasi dalyvauti daugiatūkstantinės minios, visgi prie LR Seimo negalimi“, – sakė pareigūnas.

Renatas Požėla

R. Požėla taip pat pripažino, kad pareigūnai rugpjūčio 10 d. įžvelgė galimas grėsmes.

„Ar mes matėme kylančias įtampas renginyje? – Taip, matėme. Kai kurių simbolių naudojimas buvo mums signalas, kad šis renginys turi savų rizikų. Noriu iškart pasakyti, kad nuo pat renginio pradžios mes nuosekliai didinome pareigūnų skaičių prie Seimo, tačiau kai atėjo tam tikras momentas ir supratome, kad bus reikalinga vykdyti specialią policijos operaciją, mums reikėjo dar labiau pareigūnų, kurie specialiai parengti vykdyti tam tikras intervencijas“, – sakė jis.

Komisaras teigė, kad ateityje bus pasitelkiami kitų teritorinių policijos įstaigų pareigūnai, jog tokio laikotarpio, kai trūksta pareigūnų, būtų išvengta.

„Grėsmių vertinimas. Neįmanoma, deja, numatyti visų grėsmių, įvertinti jų. Tai, matyt, yra objektyvu, todėl policija imsis priemonių, nepaisant, kokių konkrečių grėsmių sąrašą mes turėsime“, – akcentavo R. Požėla.

„Kad mūsų pareigūnai būtų mobilizuoti ir parengti veikti įvairiomis situacijomis“, – tęsė policijos vadovas.

Pradėti trys ikiteisminiai tyrimai, įtariamųjų ratas plėsis

Jo teigimu, nuo praėjusios savaitės socialinę erdvę stebi daugiau pareigūnų. Policija prieš rugsėjo 10 planuojamą mitingą ir kitus renginius pristatys savo planus.

Šiuo metu, pasak R. Požėlos, dėl riaušių pradėti trys ikiteisminiai tyrimai.

„Pagrindinis ikiteisminis tyrimas yra riaušių tyrimas, po to sekė dar vienas tyrimas dėl neteisėtu būdu renkamų duomenų pareigūnų atžvilgiu ir dar vienas ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas tą pačią dieną dėl neteisėto narkotinių medžiagų disponavimo.

Šiuo metu yra apie 30 asmenų, kuriems pareikšti įtarimai. Noriu pabrėžti, kad nei vienam iš šių asmenų įtarimai nėra panaikinti, kiekvieno įtariamojo atžvilgiu taikomos kardomosios priemonės“, – paaiškino komisaras.

„Tas ratas plėsis, tą galiu labai rimtai pasakyti. Iki kiek jis išsiplės, dabar negaliu pasakyti, tačiau tikrai tas žmonių ratas dar dešimtimis bus papildomai skaičiuojamas“, – akcentavo jis.

Policija ketina prieš artėjantį mitingą prie parlamento rūmų įrengti apsaugines tvoras.

„Tame tarpe ir antiriaušinės tvoros, kurios žymėtų perimetrą“, – tvirtino R. Požėla.

Jis pasidžiaugė, kad įvairia informacija apie galimas grėsmes aktyviai dalinasi ir patys gyventojai, stebintys viešąją, interneto erdvę.

„Mes visada esame už tai, kad vis tik būtų rasta bendra kalba tarp organizatorių ir sprendimų priėmėjų, maksimaliai susiderant dėl sąlygų. Mes visada esame už tai“, – pakartojo komisaras.

R. Požėlos teigimu, policija aktyviai teiks siūlymus, kaip užtikrinti saugumą artėjančių mitingų, renginių metu, o rugsėjo 10 d. prie parlamento, jei organizatoriai neperkels renginio į kitą vietą, bus įrengtos tvoros.

„Supraskime, kad kiekvienas tokių priemonių įrengimas, mūsų pareigūnų pasitelkimas visgi yra LR mokesčių mokėtojų pinigai ir tai kainuoja“, – komentavo jis.

Komisaras taip pat akcentavo, kad kreipėsi į Seimo kanceliariją ir sostinės savivaldybę dėl akmenų prie parlamento rūmų esančioje aikštelėje eliminavimo – aikštelės išasfaltavimo.

„Turbūt visi žinote, kad vienas ar keli piliečiai parodė tokią iniciatyvą – už tam tikrą piniginį atlygį prašo teikti tų pareigūnų, kurie dalyvavo aktyviojoje fazėje, duomenis. Aš esu vienas iš tų, turbūt mano kolega Ričardas Pocius (VST vadas – aut.p.) yra kitas, tai čia nereikia ir jokio atlygio.

Žinoma, aš kažkiek juokauju, bet tuo taikiniu bandoma padaryti tuos žmones, kurie vykdė įsakymus, komandas ir kurie veikė teisės aktų nustatyta tvarka. Mes tą dalyką fiksavome ir dėl to pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – kalbėjo R. Požėla.

Jis neįvardijo konkrečių pavardžių, kuriems asmenims pateikti įtarimai, tačiau dar kartą akcentavo, kad tam tikra asmenų grupė sulauks policijos dėmesio artimoje ateityje.

R. Požėla patvirtino, kad kai kurie asmenys matomi įvairiuose neramumuose – tiek protestuose prie Seimo, tiek mitinguose Dieveniškėse bei Rūdninkuose.

Žurnalistams tokių protestų metu, pasak jo, bus įrengta speciali saugi zona, iš kurios būtų galima dirbti.

„Aš tikiuosi, kad bendromis pastangomis žurnalistų saugumas ateinančiuose renginiuose bus užtikrintas efektyviau“, – pridūrė komisaras.

Mitingas virto riaušėmis

Rugpjūčio 10 dieną prie Seimą vykęs mitingas vakare virto riaušėmis, kurių metu buvo sužalota keliolika pareigūnų. Parlamento prieigas užblogavusią įsiaudrinusią minią tramdė riaušių policija, į pareigūnus buvo mėtomi buteliai, signalinės raketos, todėl prieš protestuotojus buvo panaudotos ašarinės dujos.

Policija teigia artėjantį rugsėjo 10 dienos mitingą siūlanti daryti kitoje vietoje, viename iš sostinės parkų. Su Šeimų maršo organizatoriais ketina susitikti Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (843)