„Reikia pabrėžti, kad tai yra visiškai skirtinga situacija nuo tos, kurią turime su nelegalių migrantų antplūdžiu. Tai yra žmonės, kurių gyvybes gelbėjame todėl, nes jie pasirinko rizikuodami ir savo gyvybėmis, ir savo šeimų gyvybėmis padėti mūsų kariams Afganistane ir prisiėmė su tuo susijusią riziką ir dabar jų gyvybėms yra tiesioginis pavojus“, – „Žinių radijui“ teigė M. Navickienė.

„Tai tikrai džiaugiuosi, kad pavyko jau dalį žmonių perkelti, mes juos turime čia. Ir taip, pradžioje, kol jie prašys prieglobsčio statuso, jie gauna pastogę, jie gauna maitinimą, tai užtikrina savivaldybė, žinoma, su valstybės parama“, – pridūrė ji.

Ministrė viliasi, kad į Lietuvą atvykusiems afganistaniečiams prieglobsčio prašymas bus suteiktas. Vėliau, jos teigimu, bus pradėt kiti integravimo mechanizmai.

„Mes turime Ruklos pabėgėlių integravimo centrą. Tai nėra pirmi pabėgėliai, kurie būtų integruoti į visuomenę. (...) Ir nuo to laiko, kai jie gaus statusą, manau, kad tai bus mėnesio ar keleto mėnesių klausimas, jie jau galės pasirinkti, ar jie lieka Lietuvoje, ar jie ieškos kažkokių kitų galimybių“, – sakė ji.

M. Navickienė mano, kad nuo mirties bėgantys afganistaniečiai negalvoja apie lengvesnį kelią į kitas Europos Sąjungos šalis. Ji taip pat akcentuoja, kad iš Afganistano evakuotų vertėjų integraciją supaprastins ir tai, kad tai yra anglų kalba kalbantys žmonės.

„Mes jau dabar galvojame, kokie bus kiti valstybės žingsniai. Manau, pliusas, kad tai yra vertėjai, kad tai yra kalbantys bent jau anglų kalba žmonės, jiems priklausys, kai gaus statusą, tam tikros išmokos, kurios priklausys nuo šeimos dydžio, bus jiems padėta įgyti profesinę kvalifikaciją“, – sakė M. Navickienė.

„Jau dabar, tiesą sakant, sulaukiame socialiai atsakingų darbdavių skambučių, kurie sako, kad štai mes turime gamyklas, mums reikia žmonių, jeigu bus galimybių ir noro tiems žmonėms integruotis į mūsų bendroves, tai ir apmokysime“, – pridūrė ji.

Vis tik ministrė akcentuoja, kad tai, jog šiuo metu afganistaniečiai apgyvendinti Raseiniuose, dar nereiškia, kad jie šioje savivaldybėje ir pasiliks.

„Dalis žmonių, manau, ir išvyks. Kiti, kurie pasirinks pasilikti ir integruotis Lietuvoje, galimai rinksis ir kitus miestus. Dažnai žmonės, kurie integruojasi, pasirenka didžiuosius miestus: Vilnių, Kauną, Klaipėdą arba regionus aplinkui. Tai manau, kad panaši tendencija bus ir su šiais žmonėmis“, – akcentavo ministrė.

M. Navickienė taip pat pabrėžia, kad afganistaniečių apgyvendinimą Raseinių rajono savivaldybėje vietos gyventojai priėmė pozityviai, buvo nusiteikę padėti tiek drabužiais, tiek ir maisto produktais.
„Mes turime tą tokį krikščionišką atjautą tiems žmonėms ir norime padėti. Galbūt tas toks pasipriešinimas buvo labiau, kai matėme tą nelegalių migrantų antplūdį“, – svarstė ji.

Vyriausybė trečiadienio posėdyje priėmė nutarimą, kuriuo pavesta Krašto apsaugos ministerijai organizuoti ne daugiau kaip 200 Afganistano piliečių perkėlimą į Lietuvos Respubliką ir jų apgyvendinimą. Nutarimu numatyta 600 tūkst. eurų skirti atvykusių afganų aprūpinimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)