„Kalbamės, bendraujame netausodamo laiko ir sveikatos, judame iš stovyklos į stovyklą ir taip diena iš dienos. Darbą baigiame vėlai vakare, aprašome, apmąstome, į lovą po vidurnakčio - o ryte ir vėl pas juos, kaip jie patys sako, pas tuos, kurie niekam neįdomūs, palikti vienui vieni – be žinios apie savo ateitį, be vilties, o ir tikėjimo.

„Lietuva neverta Europos Sąjungos”, girdime balsą, „Lietuva neverta pagarbos”, girdime kitą. Tylime, kantriai klausomės, kalbame, raminame. Juk mes suprantame, kad jie – Lietuvos „atgrasymo” strategijos dalis, kurioje žmogiškumui vietos nėra. Būrys prieglobsčio prašytojų apspinta mus, išsigandę ir su ašaromis akyse. Vienas per kitą raudodami pasakoja, kad nakties Lietuvoje bijo labiau nei nakties Baltarusijos – Lietuvos pasienyje“, – tęsia jis.

Anot V. Valentinavičiaus, paklausti kodėl, migrantai atsako bijantys „ginkluotų kareivių su automatais, vaikams nesugebantys paaiškinti, kodėl jie čia ir kas jų laukia“.

„Kita moteris paaiškina, kad kur kariai su automatais – ten pavojus bei prievarta, todėl negali užmigti naktimis. Susivokiau, kad veikiausiai ji kenčia nuo siaubingų išgyvenimų. Nusčiūvu nuo minties, nežinau nė, ką atsakyti, kai suvokiau, ką ši moteris galėjo patirti. Mintis veja mintį. Juk aš žmogus, bet iš manęs politikai reikalauja būti pareigūnu, o tai reiškia – ne žmogumi? Po keletos akimirkų surezgu sakinį. Atsakau: „jie saugo jus”, tačiau išgirstu klausimą. Nuo ko? Klausimą stengiuosi ignoruoti. Kalbamės apie šaltį ir kančią, apie nerimą bei nužmogėjimą.

„Staiga mūsų pokalbį nutraukia stiprus duslus garsas – trinksmas į žemę. Atsisuku – ant žemės guli epilepsijos priepuolio ištiktas žmogus jis krečiamas drebulio ir traukulių konvulsiškai purtosi (tai - pirmas kartas, kai išvydau epilepsijos priepuolį). Pribėga pakeleiviai iš Irako, jį paverčia ant šono, apkabina, priglaudžia jį, glosto jo galvą, rankas, šildo basas kojas, it sūnūs tėvą.

Netoliese stovėjęs pareigūnas skvarbiu ir veriančiu žvilgsniu žvelgia į mane tarsi šaukdamas pagalbos – padėkite ir tyliai tarsteli „tai kasdienybė, mes neviltyje”. Galvoje sukasi mintis – Neįgaliųjų konvencija, Europos žmogaus teisių konvencija, Konvencija prieš kankinimus. Lietuva, kur tu? Su kuo tu? Ar vis dar čia – Europos Sąjungoje?“ – mintimis dalinasi Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vadovas.

V. Valentinavičius anksčiau jau yra sulaukęs vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės kritikos dėl, jos teigimu, nekorektiškų priekaištų migrantų krizę sprendžiantiems pareigūnams.

A. Bilotaitė anksčiau kreipėsi į Seimo kontrolierių įstaigą, prašydama įvertinti V. Valentinavičiaus komentarus socialiniuose tinkluose apie migrantų krizės valdymą ir apsilankymą pasienyje.

Pasak jos, V. Valentinavičius menkina Lietuvos pastangas valdant neteisėtų migrantų krizę, diskredituoja pareigūnus ir visą valstybę prieš tarptautines organizacijas.

Kontrolierius: Valentinavičius pasienyje lankėsi su pavedimu, įstaiga pateiks išvadas

Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vadovas Vytautas Valentinavičius pasienyje lankėsi įstaigos vadovo pavedimu, išvados ir rekomendacijos dėl nustatytų aplinkybių bus pateiktos įstatymo nustatyta tvarka, BNS antradienį pranešė Seimo kontrolierių įstaigos vadovas Augustinas Normantas.

V. Valentinavičius anksčiau sulaukė vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės kritikos dėl, jos teigimu, nekorektiškų priekaištų migrantų krizę sprendžiantiems pareigūnams.

„Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vedėjas raštišku Įstaigos vadovo pavedimu lankėsi Baltarusijos – Lietuvos pasienio ruože esančiose Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos pasienio rinktinės užkardose kankinimų prevencijos tikslais, Seimo kontrolierių įstatymo nustatyta tvarka“, – antradienį pateiktame atsakyme BNS teigia A. Normantas.

Pasak jo, V. Valentinavičius aprašė pasienio ruože matytas aplinkybes, kankinimų prevencijos tikslais informuodamas visuomenę apie galimus žmogaus teisių pažeidimus.

„Informacija taip pat buvo aptarta Seimo kontrolieriaus, Įstaigos vadovo susitikimo su Jungtinių Tautų Pabėgėlių Vyriausiojo komisaro atstovu Šiaurės ir Baltijos šalimis metu“, – nurodo A. Normantas.

Pasak jo, Seimo kontrolierius įvertins visą surinktą informaciją ir pateiks išvadas bei rekomendacijas dėl patikrinimo metu nustatytų aplinkybių.

„Seimo kontrolierius nekomentuoja Vidaus reikalų ministrės bei kitų politikų pasisakymų, tačiau pabrėžia, kad vykdydami pavestas Nacionalinės žmogaus teisių institucijos bei Nacionalinės prevencijos funkcijas Seimo kontrolieriai bei kankinimų prevenciją vykdantys darbuotojai vadovaujasi Konstitucijoje, įstatyme, konvencijose bei kituose tarptautiniuose dokumentuose įtvirtintais principais, tarp kurių – nepriklausomumo principas įgyvendinant savo funkcijas“, – teigia kontrolierių įstaigos vadovas.

A. Bilotaitė anksčiau antradienį pranešė kreipusis į Seimo kontrolierių įstaigą, prašydama įvertinti V. Valentinavičiaus komentarus socialiniuose tinkluose apie migrantų krizės valdymą ir apsilankymą pasienyje.

Pasak jos, V. Valentinavičius menkina Lietuvos pastangas valdant neteisėtų migrantų krizę, diskredituoja pareigūnus ir visą valstybę prieš tarptautines organizacijas.

V. Valentinavičius, praėjusią savaitę stebėjęs pasieniečių darbą ties Druskininkais, socialinio tinklo paskyroje teigė, kad pasieniečiai neinformavo migrantų apie galimybę prieglobsčio prašymus teikti pasienio punktuose.

Jis pasakojo paryčiais stebėjęs, kaip pasieniečiai bandė atgrasyti 45 migrantų grupę, kuri buvo grąžinta į Baltarusiją, tačiau liko stovėti pasienyje ir prašytis įleidžiami į Lietuvą.

A. Bilotaitė jau anksčiau yra pareiškusi, kad ši kritika nebuvo korektiška, nes nebuvo laikomasi procedūrų, kaip informaciją apie galimus pažeidimus pateikti atsakingoms institucijoms.

Šiuo metu šalies pareigūnams pasienyje leidžiama apgręžti neteisėtus migrantus atgal į Baltarusiją, tam galima naudoti ir specialiąsias priemones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (593)