„Tikrai ne iš Kabulo, tą tiktai galiu pasakyti. Šiuo atveju, jei žmonės atsidurs kažkur kitose šalyse, turės įrodomuosius dokumentus apie bendravimą su Lietuvos kariuomene ir mes patvirtinsime jų tapatybes, kad iš tikrųjų tokie faktai buvo, tai taip – galės kreiptis“, – trečiadienio vakarą LRT televizijai sakė ministras, paklaustas, ar mato galimybių evakuotis afganistaniečiams ir po rugpjūčio 31-osios, oficialaus Jungtinių Valstijų vadovaujamų pajėgų pasitraukimo termino.

Anot jo, tai „galėtų būti tik vienetai“, nes Talibanui įžengus į Afganistano sostinę, apie vakarams talkinusių afganistaniečių evakuaciją „kas buvo Kabule ir net ne Kabule, visi sužinojo ir naudojosi ta galimybe“.

Ministras dar kartą patvirtino, kad paskutinė iš Kabulo evakuojamų Lietuvai talkinusių afganistaniečių grupė Vilnių pasieks ketvirtadienį, jis taip pat užsiminė, kad bus vykdomi dar du skrydžiai.

„Ir dar vieno, ir dar vieno (lėktuvo laukiama – BNS). Iš tikrųjų, ne visi telpa. Mūsų partneriai, Lenkija, suteikia dalį vietų ir dar šiek tiek lieka. Tad paskutinė nedidelė grupė – viskas rytoj“, – trečiadienio vakarą LRT televizijai sakė ministras.

Anot jo, dar planuojant evakuaciją, buvo svarstoma ją užbaigti iki rugpjūčio 31-osios, bet jau pradėjus ją vykdyti, terminas „sutrumpėjo iki 27 dienos“.

Anksčiau trečiadienį A. Anušauskas teigė, kad iš viso į Lietuvą turėtų būti perkelta apie 170 asmenų – vertėjų ir kitų Lietuvos kariams padėjusių afganistaniečių, jų šeimos narių.

Afganistano kontrolę rugpjūčio viduryje, išvykstant paskutiniams JAV kariams, perėmė Talibanas, užėmęs sostinę Kabulą. Nuo to laiko išvykti iš Afganistano tapo sudėtinga.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)