„Projektas parengtas atsižvelgiant į sudėtingą situaciją Afganistane, kad iškilusi grėsmė Afganistano piliečiams, kurie talkino Lietuvos ir kitų NATO šalių ginkluotosioms pajėgoms ir su jais giminystės ryšiais saistomiems asmenims“, – rašoma Vyriausybės nutarime.

Sprendimu Krašto apsaugos ministerijai pavesta organizuoti ne daugiau kaip 200 tokių afganistaniečių perkėlimą į Lietuvą ir jų poreikių užtikrinimą čia.

„Tikslų skaičių jau mes žinome, jis mažesnis, bet taip įrašyta pagal Migracijos komisijos sprendimą“, – po ministrų kabineto posėdžio sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Preliminari suma, reikalinga Afganistano piliečiams perkelti, apgyvendinti yra 600 tūkst. eurų“, – pridūrė jis.

Trečiadienio popietę į Lietuvą atskraidinta dar pusšimtis lietuvių kariams padėjusių afganistaniečių ir jų šeimų narių. Naktį iš antradienio į trečiadienį į Vilnių jau atskraidinta 14 afganistaniečių vertėjų su šeimomis, iš viso – 50 asmenų.

Jie laikinai apgyvendinti Raseinių rajono savivaldybėje.

Su Lietuvos kariuomene Afganistane darbo sutartis iš viso turėjo 115 vertėjų.

Anksčiau skelbta, kad išgabenimo į Lietuvą laukia apie 100 Lietuvos kariams padėjusių vertėjų bei jų šeimų narių, bijančių, kad Talibanas gali mėginti su jais susidoroti.

Afganistano kontrolę rugpjūčio viduryje, išvykstant paskutiniams JAV kariams, perėmė Talibanas, užėmęs sostinę Kabulą. Nuo to laiko išvykti iš Afganistano tapo sudėtinga.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (232)