Projekte, kuriam pritarė Vyriausybė, siūloma Seimui svarstyti 127 teisės aktų projektų paketus, iš kurių Seimui jau pateikta 40 įstatymų projektų paketų, 87 įstatymų projektų paketus dar planuojama parengti ir pateikti Seimui svarstyti.

Dauguma į nutarimo projektą įtrauktų – 84 paketai, susiję su Vyriausybės programos nuostatų įgyvendinimu, kiti projektai susiję su ES teisės aktų nuostatų įgyvendinimu – 28 paketai, su Konstitucinio Teismo nutarimų, Valstybės kontrolės išvadų bei Specialiųjų tyrimų tarnybos rekomendacijų įgyvendinimu – 7 paketai.

Kaip jau įprasta, Seimo rudens sesijai Vyriausybė teikia ir projektus, susijusius su valstybės ir savivaldybių, Valstybinio socialinio draudimo fondo ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetų patvirtinimu.

„Kadangi jau teikiame netrumpą sąrašą Seimo sesijai, o visada žinome, kad Seimo sesijoms pasibaigus dar lieka ir tam tikrų darbų, tai labai raginčiau vis dėlto ministerijas kaip įmanoma ankstinti įvairių projektų teikimą, kad kuo mažiau jų liktų sesijos pabaigai, kad kuo daugiau jų būtų galima išdiskutuoti sesijos, pradžioje, viduryje“, – Vyriausybės posėdyje teigė premjerė Ingrida Šimonytė.

Premjerė akcentuoja, kad vienas svarbesnių rudens sesijos darbų, kaip įprasta, yra biudžetas.

„Vienas iš didesnių rudens sesijos darbų visada yra biudžetai: nacionalinis biudžetas, valstybinio socialinio draudimo fondo ir privalomo sveikatos draudimo fondo biudžetas. Tai natūralu, kad tas paketas, tiek trys biudžeto projektai, tiek ir su juo susiję teisės aktai irgi yra svarbus, atskiras rudens darbas“, – atkreipė dėmesį I. Šimonytė.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) rudens sesijoje siūlo nustatyti tam tikrų profesijų darbuotojams privalomą vakcinaciją nuo užkrečiamosios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas.

Taip pat SAM siekia nustatyti, kad darbuotojų, kurie turi privalomai profilaktiškai testuotis dėl COVID-19, apmokėtų darbdavys arba pats darbuotojas, o ne valstybė.

Tarp ministerijos siūlymų yra ir projektas, kuriuo siekiama nustatyti, kad ligos socialinio draudimo išmoka dėl užsikrėtimo užkrečiamąją liga, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, nebūtų mokama asmeniui, kuris nuo užkrečiamosios ligos nėra paskiepytas. Išimtys būtų taikomos tais atvejais, kai asmuo nepasiskiepijęs dėl medicininių priežasčių, persirgo minėta liga ar jam neužtikrintas vakcinos prieinamumas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) siūlo Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimus, kuriais būtų šalinamos priėmimo į aukštąsias mokyklas sąlygų disproporcijos bei Profesinio mokymo įstatymo pakeitimus, numatančius pokyčius priėmimo į valstybės finansuojamas vietas ir sudarančius galimybę planuojant valstybės finansuojamas vietas pasinaudoti darbo rinkos, darbdavių, regionų nustatyta paklausa ir pasiūla.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) rudens sesijoje siūlo priimti pakeitimus, numatančius kasmet sistemiškai didinti mažiausiai uždirbančių darbuotojų darbo užmokestį, padidinti globos (rūpybos) išmokos dydį, sudaryti vienišiems tėvams palankesnes sąlygas nuomotis socialinį būstą.

Ministerija taip pat Seimo rudens sesijoje siūlys pokyčius, susijusius su vaiko priežiūros atostogomis. SADM siūlo numatyti neperleidžiamas vaiko priežiūros atostogas, naujas lanksčių darbo sąlygų galimybes ir galimybes tėvams, auginantiems vaikus ir esantiems vaiko priežiūros atostogose, visą vaiko priežiūros atostogų laikotarpį dirbti ir gauti vaiko priežiūros išmoką tuo atveju, kai išmokos ir darbo užmokesčio suma neviršija buvusio darbo užmokesčio dydžio.

SADM siūlys pakeisti ir socialinio draudimo pensijų indeksavimo tvarką ir nustatyti vienišo asmens išmokos indeksavimo tvarką, taip pat numatyti, kad iš socialinio draudimo našlių pensijų ir vienišo asmens išmokos negalėtų būti vykdomos išskaitos.

Savo ruožtu vienas iš svarbiausių Aplinkos ministerijos pasiūlymų – mokestis taršių transporto priemonių vairuotojams.

„Siekiant sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį ir įgyvendinti principą „teršėjas moka“, pakeisti Motorinių transporto priemonių registracijos mokestį į Motorinių transporto priemonių taršos mokestį, nustatyti, mokestį transporto priemonių valdytojams už taršias transporto priemones, kuris būtų mokamas registruojant transporto priemonę pirmą kartą Lietuvoje ir kiekvienais metais už naudojimąsi ja, paskatinti naujai įsigyjančius ar keičiančius transporto priemones rinktis tik mažataršę transporto priemonę“, – rašoma ministerijos siūlyme.

Tuo tarpu tarp Vidaus reikalų ministerijos (VRM) iniciatyvų – siūlymas susijęs su užsieniečių teisine padėtimi. Vis tik ministerija inicijuojamų įstatymo nuostatų pakeitimų, susijusių su prieglobsčio procedūra, nedetalizuoja.

„Tobulinti įstatymo nuostatas, susijusias su prieglobsčio procedūra, valstybėje paskelbus karo padėtį, nepaprastąją padėtį, taip pat ekstremaliąją situaciją ar ekstremalųjį įvykį dėl masinio užsieniečių antplūdžio“, – rašoma tarp VRM siūlymų.

Seimo rudens sesijos pradžia – rugsėjo 10 dieną.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)