„Dar vienas lėktuvas ką tik atgabeno 50 afganų ir šiandien laukiamas trečias lėktuvas. Ryt oficialiai "Kabulo vienuoliktuko" operacija baigiama ir visi grįž į Lietuvą bei paskutinė grupelė evakuojamųjų.

Evakuacijos vaizdais ir įspūdžiais pasidalins grįžę kariai, bet man geriausiai atrodo po Kabulą važinėjusio džipo su Gedimino stulpais nuotrauka“, - feisbuke rašė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Vyriausybė numatė reikalingas lėšas

Vyriausybė trečiadienį nusprendė Lietuvoje priimti iki 200 afganų. Krašto apsaugos ministro A. Anušausko teigimu, nutarimu įsipareigojama pasirūpinti šiais žmonėmis.

„Tam skiriant ir numatant apie 600 tūkst. eurų“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė ministras.

Pinigai, pasak jo, bus skirti apgyvendinimo, išlaikymo išlaidoms padengti.

„Kol kas tie žmonės turi būti dvi savaites karantine, juos reikia maitinti, aprūpinti higienos ir kitomis priemonėmis. Kuomet po karantino bus įmanoma atlikti visas migracijos procedūras, o tikimės, kad jos bus atliktos kuo greičiau, suteikiant atvykusiems žmonėms turint (...) pabėgėlio statusą, būti laisviems“, – komentavo A. Anušauskas.

Statusas šiems žmonėms, kaip paaiškino ministras, padės gyventi visoje ES teritorijoje.
Visi parskraidinami afganai bus apgyvendinti Raseinių rajone.

„Lenkija yra pagrindinė talkininkė, dėl to buvo sutarta pačiu aukščiausiu lygiu“, – teigė A. Anušauskas.

Taip pat, pasak jo, talkino ir kitos valstybės.

Pabėgėlių statusą galėtų gauti per mėnesį

Kaip rašė BNS, į Lietuvą atgabenti afganistaniečiai vertėjai, talkinę šalies kariams, bei jų šeimos pabėgėlių statusą galėtų gauti per maždaug mėnesį, sako Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

„Su visais patikrinimais – mėnuo, galbūt daugiau. Bet kaip pavyks, žiūrėsime“, – BNS sakė ji.

Pasak departamento vadovės, šie prašymai bus nagrinėjami paraleliai neteisėtų migrantų, atvykusių per Baltarusiją prašymams, kurie nagrinėjami skubos tvarka. Afganistaniečių prašymai pateks į bendra tvarka nagrinėjamų prieglobsčio prašymų eilę.

„Bet mes juos prioritetizuosime, pirmumo tvarka nagrinėsime“, – sakė E. Gudzinskaitė.

Pasak jos, ilgiausiai užtruks tapatybės patikrinimai.

„Saugumo patikrinimus, tapatybės, asmenybės patikrinimus vis tiek reikia atlikti, kad nebūtų kažkokių klaidų skaudžių – tam daugiausiai laiko reikės sugaišti“, – sakė Migracijos departamento vadovė.

Pasak jos, patvirtinus, kad tai tikrai žmonės, padėję Lietuvos kariams Afganistane, tai būtų pakankamas pagrindas ir pabėgėlio statusas jiems būtų suteikiamas.

Trečiadienio rytą į Raseinių rajoną atvyko 14 iš Afganistano evakuotų Lietuvos kariuomenei talkinusių vertėjų šeimų – 50 žmonių.

Šeimos šiuo metu gyvena bendrose patalpose ir yra izoliacijoje dėl COVID-19 rizikos.

Raseinių rajono meras Andrius Bautronis BNS anksčiau trečiadienį sakė, jog yra planuojama, kad šios šeimos čia gyvens daugiau kaip mėnesį.

Anksčiau skelbta, kad išgabenimo į Lietuvą laukia apie 100 Lietuvos kariams padėjusių vertėjų bei jų šeimų narių, bijančių, kad Talibanas gali mėginti su jais susidoroti.

Trečiadienį į Lietuvą turėtų būti atgabenta dar pusšimtis afganistaniečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (722)