Su „Delfi“ susisiekė vilnietė pirmokės mama, kuri teigė, kad sostinės savivaldybė labai neaiškiai išdėstė infomaciją, kokia iš tikrųjų bus tvarka.

„Šiemet dukra keliaus į pirmą klasę, tad nuolat sekame informaciją žiniasklaidoje, kaip gi šiemet vyks mokslo metų pradžia, kokie reikalavimai. Ir kai Vilniaus savivaldybė pasidalino padrikai pateikta informacija, jog „Prieš rugsėjo 1-ąją visi mokiniai su mokytojo arba sveikatos specialisto pagalba atliks greituosius antigenų testus“, puolėme skambinti į mokyklą, aiškintis, kaip tuos testus atlikti prieš šventę, kurios vaikas labai laukia“, – apie patirtą stresą pasakojo ji.

Taip pat nurodė, kad mokykla nieko apie tai nežinojo ir patarė laukti detalesnės informacijos.

„Tuomet paskambinau į karštąją liniją, maniau, ten pavyks užregistruoti vaiką testui. Atsiliepusi moteris pasakė, kad po savivaldybės išplatinto pranešimo jiems skambina šimtai tėvų, teiraudamiesi, ar gali užregistruoti savo vaikus, bet jie to nedaro ir taip pat patarė laukti išsamesnių nurodymų.“

Pasak jos, su nežinomybe susidūrę pažįstami tėvai irgi pasimetę, ieško kur privačiai užregistruoti, nors net nežino, ar to testo tikrai reikės.

„Bet visi matė kokios eilės prie testavimo punktų ir nori apsidrausti, jog jų vaikas tikrai galės patekti į mokyklą“, – sakė vilnietė.

Moksleiviams testuotis rekomenduojama

Vilniaus m. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Guoda Ropaitė-Beigė nurodė du svarbiausius punktus dėl testavimo. Pirma, teigė ji, mokytojams jokių rekomendacijų savivaldybė neteikia.

„Pagal teisės aktus jie ir taip privalo arba vakcinuotis, arba testuotis periodiškai kas 7–10 dienų. Kol kas sudarytos sąlygos tai padaryti nemokamai mobiliajame punkte.

Jei mokytojas persirgęs ir po ligos nepraėjo daugiau kaip 210 dienų, testuotis nereikia. Taip pat testuotis nereikia ir antikūnių turintiems pedagogams, t. y. 60 dienų po atlikto greitojo serologinio testo“, – nurodė ji.

Vadovės teigimu, moksleiviams rekomenduojama rugpjūčio 30–31 dienomis atlikti greituosius antigeno testus ugdymo įstaigoje.

„Neturintiems galimybės testuotis rugpjūčio 30–31 dienomis, bus sudarytos sąlygos testuotis rugsėjo 1 dieną. Moksleivių tėveliams nei pirkti greitųjų testų, nei kažkur papildomai registruotis nereikia.

Neaišku, ką turite omeny, kad nebėra, kur pasidaryti testų. Greitaisiais testais kiekviena ugdymo įstaiga bus aprūpinta“, – paaiškino ji.

Aiškinsis poreikį

Kitose Lietuvos savivaldybėse pirma bus bandoma aiškintis, koks skaičius vaikų sutiks testuotis. Panevėžio r. Velžio gimnazijos direktorius Rimtas Baltušis „Delfi“ komentavo, kad pirmą mokslo metų savaitę aiškins poreikį dėl testavimo, o nuo antros savaitės pradės mokinius testuoti.

„Tai bus rekomendacija ir rekomenduosime visiems tėvams, kad vaikus testuotų. Kviesime visus į mokyklą, net ir nenorinčius skiepytis, dirbsime kontaktiniu, nes aiškios pozicijos ministerijos nematome, kad pasakytų, ar taip, ar taip daryti“, – sakė jis.

R. Baltušis užsiminė, kad Panevėžio r. savivaldybėje jau viena mokykla šią savaitę pradės testuoti, žiūrės, koks poreikis, bet kol kas beveik visi vaikai tai sutiko daryti.

„Toje mokykloje sutiko tai daryti 98 proc. mokinių. Nežinau, kaip bus mūsų mokykloje. Aišku, atsiras, kurie nenorės, bet tai yra žmonių pasirinkimas, kaip saugoti save ir kitus.“

Jis taip pat užsiminė, kad pablogėjus pandeminei situacijai jų mokykla negalėtų pilnai vykdyti hibridinio ugdymo, nors kažkiek žada paremti ir savivaldybės, ir ministerija įrengti tam skirtas klases.

„Dabar mes turime tik keturias tokias klases“, – sakė jis.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės (LŠMPS) sąjungos pirmininko pavaduotojas Audrius Jurgelevičius komentavo, kad nuo rugsėjo 1 d. naujų darbų mokytojams nenumatoma, bet gali kilti problemų dėl pavestos jiems užduoties įtikinti vaikus ir jų tėvus testuotis arba skiepytis.

„Žinote, jeigu nesiseks skatinti, tai gali daugiau ar mažiau baksnoti ir į mokytojus. Gal ir ne į mokytojus, bet į mokyklą, tačiau mokykla yra mokytojai. <...>. Mes visi puikiai suprantame, kaip Vyriausybei sekasi skatinti suaugusius skiepytis, taip ir mokyklos skatins vaikus.

Visą laiką bus prieštaraujančių ir vaikai viską atsineša iš šeimų, kokia ten nuostata, tokia ir vaiko. Manau, čia didžiausia mokytojams gali būti problema“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)