Socialdemokratų frakcijos Seime seniūnas Algirdas Sysas teigia, kad Lietuvos policijos rekomendacijos dėl kitos vietos planuojamam mitingui yra vertos dėmesio. Politiko teigimu, tokiam renginiui kuo puikiausiai tiktų Vingio parkas. Būtent čia gegužės viduryje buvo surengtas vadinamasis „šeimų gynimo maršas“.

„Ten patogesnė vieta (...). Vingio parke – gamta, palapines galima pasistatyti ir mitinguoti kelias dienas ar savaites iš eilės“, – LRT radijui trečiadienį sakė A. Sysas.

Politiko teigimu, pagrindinis argumentas tokiam sprendimui – būtinybė laikytis numatytų reikalavimų renginio dalyviams. Šiuo atveju aktualu, kad protestuotojai renginio metu, kaip tai numato įstatymai, laikytųsi 75 metrų atstumo nuo Seimo pastato.

„Nes jei yra įstatymas, kuris apibrėžia ribas, prie kurių negalima artintis, aš manau, kad jų reikia ir laikytis, o ne užblokuoti, neišleisti žmonių išvažiuoti ir susirinkus protestuoti prieš menamą laisvių ribojimą. Jie apriboja laisves kitiems. Tokie mitingai tikrai neturėtų vykti būtent tokia tvarka“, – sakė socialdemokratas.

Tuo tarpu „valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis – priešingos nuomonės. Pasak jo, siekis neleisti organizatoriams surengti masinio mitingo prie Seimo tiesiog nedera su demokratija.

„Teisėti mitingai dar niekada nebuvo ribojami, ir aš tikiuosi, kad to niekada nebus, nes jei mes pradėsime daryti ribojimus – kur tai gali vykti, kodėl tai turi vykti ten – tokiu atveju mes pradėsime panašėti į valstybes, kurias mes laikome tikrai blogu pavyzdžiu, kurias mes kiekviena dieną minime: Baltarusiją, Rusiją. Mes tikriausiai nenorėtume tokiose valstybes gyventi“, – A. Sysui oponuodamas sakė R. Karbauskis.

„Aš manau, kad mes gyvename tokioje (demokratinėje – ELTA) visuomenėje ir įstatymų projektų, kad apribotų priėjimą prie Seimo, nėra ir tikiuosi nebus“, – LRT radijui teigė politikas.

Kartu „valstietis“ leido suprasti, kad, jo požiūriu, dėl būsimo mitingo sprendimų nereikėtų priimti rugpjūčio 10 d. vykusio ir į riaušes virtusio mitingo pavyzdžiu. Šeimų sąjūdžio mitingas, teigė R. Karbauskis, organizuojamas teisėtai, o neramumus rugpjūčio 10 d. kurstę asmenys yra išaiškinti ir bus nubausti.

„Žmonės renkasi ir kviečia į teisėtą mitingą, mes juk neturime jokių pretenzijų teisėtiems mitingams. Žmonės, kurie ėmėsi organizuoti riaušes, yra išsiaiškinti ir yra toliau aiškinamasi“, – teigė politikas.

Antradienį Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla po susitikimo su V. Čmilyte-Nielsen teigė, kad šalies policija rekomenduotų Šeimų sąjūdžio organizuojamą mitingą surengti ne prie Seimo, o viename iš Vilniaus parkų.

Pasak R. Požėlos, būtina suprasti, kad masinių renginių prie Lietuvos parlamento organizavimas dėl teisinio reguliavimo, numatančio, kad protestuotojai turėtų būti bent 75 metrų atstumu nuo Seimo pastato, yra sunkiai įmanomas.

„Nepažeidžiant šios nuostatos dideli, masinai renginiai prie Seimo tiesiog fiziškai negalimi, nes ten nėra vietos. Tai mūsų pozicija bus tokia, kad mes pasisakysime, kad tokie renginiai vyktų kitose Vilniaus miesto vietose“, – teigė jis.

„Jei mūsų klaus, mes siūlysime vietą. Tikėtina, kad tai įprasta mitingų vieta, viename iš Vilniaus parkų“, – pridūrė R. Požėla.

ELTA primena, kad rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Seimo įėjimus užblokavusius mitinguotojus nustūmė į įvykio vietą atvykusi riaušių policija. Prieš protestuotojus riaušių policijos pareigūnai panaudojo ašarines dujas, piktybiškiausiai nusiteikę protestuotojai buvo išvesti. Policijos pareigūnai mitingo dalyvius nustūmė nuo Seimo vartų, taip sudarydami galimybę iš Seimo išvykti parlamentarams.