„Šiandien dienai atvyko afganistaniečiai į Raseinių rajoną, jie gyvens tinkamomis sąlygomis apgyvendinti, su visomis reikiamomis aprūpinimo aplinkybėmis. Visą aprūpinimą stebi krašto apsaugos savanoriai, Lietuvos kariuomenės atstovai, karo policija, Raudonasis kryžius, kuris rūpinasi ir mažamečiais vaikais. Padėtis kontroliuojama“, – sakė A. Bautronis.

Meras teigė, kad iš penkiasdešimties atvykusių žmonių 29 yra nepilnamečiai. Pašnekovas teigė, kad šioje situacijoje apsauga yra numatyta minimali.

„Klausimas dabar – ar juos saugoti, ar nuo jų saugoti? Aš manau, kad šiandien dienai apsauga yra minimali, tiesiog – dėl bendros tvarkos, tuo rūpinasi Lietuvos šaulių sąjungos šauliai.

Turėjome praktiką, kada pas mus jau gyveno pirmoji šeima iš Afganistano, tai viskas vyko sklandžiai, manau, kad taip ir toliau viskas tęsis. Nes dabar dvi savaites asmenys bus saviizoliacijoje, jie negalės išeiti iš patalpų, iš teritorijos“, – pasakojo A. Bautronis.

Pasak mero, šių žmonių situacija yra kitokia nei nelegaliai Baltarusijos sieną kirtusių migrantų.

„Mes jau turime patirties su pirmąja atvykusia šeima. Jiems buvo atlikti kovido testai, jiems saviizoliacijos nereikėjo, todėl jie laisvai galėjo išeiti į miestą, lankytis viešose vietose, parduotuvėse. Manau, kad po tų dviejų savaičių lygiai taip pat bus ir su šitomis šeimomis, kadangi jie čia yra šiek tiek kitu statusu – legaliai kirtę sieną, identifikuoti, dirbę su Lietuvos kariuomene. Manau, kad jie gyvens visavertį visuomeninį gyvenimą Raseinių rajone“, – sakė A. Bautronis.

Meras sakė, kad rajono žmonės į atvykėlius žiūri pozityviai.

„Mūsų Raseinių rajono žmonės žiūri labai pozityviai. Kol kalbamės su Jumis, jau matau į mesendžerį atėjusias bent penkias žinutes su klausimais, „kuo mes galime padėti atvykusioms šeimoms – maistu, drabužiais, medikamentais?“, – pasakojo A. Bautronis.

Pirmieji vertėjai parskraidinti į Lietuvą

Krašto apsaugos ministerijos, Užsienio reikalų ministerijos ir Lietuvos kariuomenės vykdoma afganistaniečių evakuacijos operacija įgavo pagreitį – pirmieji su Lietuvos kariuomene Afganistane dirbę vertėjai ir jų šeimos nariai atskraidinti į Lietuvą.

Trečiadienį, apie 4 val. ryto, nusileido Lenkijos oro linijų LOT lėktuvas, kuriuo į Lietuvą atvyko pirmieji su Lietuvos kariuomene Afganistane dirbę vertėjai su šeimomis. Kaip buvo skelbta anksčiau, į Lietuvą atvyko keturiolikos vertėjų šeimos, iš viso - 50 asmenų.

Jų pasiimti atvyko du keleiviniai autobusai, medikai, karo medikai.

Kaip jau skelbta, evakuacijos operacija prasidėjo penktadienį – jos vykdymui į Kabulą buvo išsiųsta 10-ies Lietuvos karių komanda su Užsienio reikalų ministerijos atstovu. Ši 11-os žmonių komanda ypatingomis sąlygomis per kelias dienas subūrė vertėjus ir jų šeimas Kabulo oro uoste bei su Lenkijos Vyriausybe suderino jų skrydį į Lietuvą.

Trečiadienį į Lietuvą iš Afganistano turėtų būti atgabenta dar pusšimtis afganistaniečių, pranešė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Po vidurdienio mūsų „Kabulo vienuoliktuko“ komandos surinkta antroji pusės šimto afganų vertėjų bei jų šeimos narių grupė turėtų nusileisti Vilniuje“, – savo „Facebook“ paskyroje pranešė Arvydas Anušauskas.

„Dėl trečios grupės ir mūsų „Kabulo vienuoliktuko“ sugrįžimo laikai dar derinami. Kaip esu minėjęs, situacija yra dinamiškai besikeičianti, tad vieną susitarimą dažnai pakeičia kitas. Turime politiškai sutarę kelių valstybių paramą ir toliau deriname grįžimo maršrutus“, – teigė jis.

Lietuva rūpinasi, kad iš Afganistano būtų išgabenti lietuvių kariams talkinę vertėjai.

Lietuva misiją Afganistane vykdė beveik 20 metų – 2002–2021 metais, ten tarnavo apie 5000 karių, jie dalyvavo JAV vadovaujamoje operacijoje „Tvirta taika“ bei vykdė dvi pagrindines NATO operacijas: Tarptautinės saugumo paramos pajėgos (2002–2014 metais) ir „Tvirta parama“ (2015–2021 metais).

Su Lietuvos kariuomene Afganistane darbo sutartis iš viso turėjo 115 vertėjų.

Praėjusią savaitę į Lietuvą iš Afganistano perkelti šeši šios šalies piliečiai: Europos Sąjungos atstovybėje Kabule vairuotoju dirbęs afganistanietis ir jo šeimos nariai.

Anksčiau skelbta, kad išgabenimo į Lietuvą laukia apie 100 Lietuvos kariams padėjusių vertėjų bei jų šeimų narių, bijančių, kad Talibanas gali mėginti su jais susidoroti.

Afganistano kontrolę rugpjūčio viduryje, išvykstant paskutiniams JAV kariams, perėmė Talibanas, užėmęs sostinę Kabulą. Nuo to laiko išvykti iš Afganistano tapo sudėtinga.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (272)