Pravieniškių seniūnas sako, kad informacijos, kas vyksta su migrantais, galėtų būti ir daugiau.

„Ši įstaiga yra uždara ir tas, kas vyksta už jos sienų, mes nelabai ir žinome. Tik matome atvažiuojančius ir išvažiuojančius automobilius. Visuomenė yra sunerimusi dėl tų migrantų, reikėtų galbūt daugiau informuoti, bet šiaip mūsų – Pravieniškių gyvenvietėje kažkokio pavojaus tikrai neįžvelgiu“, – LNK televizijai sakė Pravieniškių seniūnas Kęstutis Marcinkevičius.

Tačiau Pravieniškių gyventojai sako miegantys neramiai.

„Siaubas. Taigi čia užtenka kalinių. Išbėgs, tai tau galvą nusuks. Aš čia gyvenu trisdešimt metų“, – piktinosi vietos gyventoja.

„Jie turi būti visiškai kitoje vietoje, kad būtų kaip tokia stovykla, kur bus galima visus laikyti“, – svarstė televizijos kalbintas vyras.

„Juos ten ir reikėtų gydyti – toje pačioje vietoje, kur gyveno, o ne vežti į Pravieniškes“, – teigė kitas pašnekovas.

Gyventojai raminami, kad užsikrėtę migrantai laikomi atskirame sektoriuje ir kontaktų su kitais neturi, o sunkiau sergantieji vežami į kovidines ligonines.

„Jeigu yra reikalingas gydymas, tai gydymui yra hospitalizuojami. Šiandien dienai turime tokių pacientų. Pagal regioną – Vilniaus regione ir kituose regionuose, nes kuo toliau, tuo daugiau atsiranda skirtingų pacientų“, – LNK aiškino sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė – Motiejūnienė.

Pravieniškes prižiūrinčios institucijos pateikti daugiau detalių apie migrantų gydymą laiko nerado, tačiau patikslino, kad Pravieniškėse izoliuojami tik vyrai – jiems skiriama 20 lovų.

Visgi Kaišiadorių savivaldybė savo puslapyje skelbia, kad lovų skaičius gali būti didesnis.

„Šiuo metu Laisvės atėmimo vietų ligoninėje jau yra gydoma 10 nelegalių migrantų. Šiandien septyni jau bus išvežti, o trijų nelegalių migrantų gydymas tęsis. Ligoninėje turime 37 laisvas lovas, todėl maksimalus nelegalių migrantų skaičius neturėtų viršyti trisdešimt septynių“, – savivaldybės puslapyje cituojamas Laisvės atėmimo vietų ligoninės direktoriaus pavaduotojas Marius Dudonis.

Savivaldybė skelbia, kad į Pravieniškes dažniausiai bus vežami migrantai iš Rūdninkų poligono.

Kol jie bus ligoninėje, bus saugomi taip pat, kaip nuteistieji.

Pataisos namų darbuotojų profsąjungos pirmininkas sako, kad pareigūnams toks sprendimas sukėlė šoką, nes nėra aišku, kas būtų atsakingas, jei kiltų neramumai.

„Mūsų pareigūnams buvo toks trumpas šokas. Be abejo, čia yra ne mūsų klausimas – yra politikai, yra Vyriausybė. Man, kaip pirmininkui, pirmiausia yra pareigūnų saugumas, garantijos, kad įvykus kažkam, nebūtų kaltas pareigūnas, o jis būtų pilnai apsaugotas“, – LNK komentavo Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos vadovas Kęstutis Pauliukas.

Pareigūnai buvo instruktuoti, jog kilus neramumams, informuotų vadovybę, kuri pasitelks Viešojo saugumo tarnybą ir kitas pajėgas, tačiau kyla klausimas, ar migrantams prižiūrėti užteks pareigūnų.

„Kol kas nėra tokių žinių, kad papildomų pajėgumų (reikia – aut.p.). Visi į darbą. O bausmių vykdymo kiekvienoje įstaigoje trūksta pareigūnų“, – atkreipė dėmesį K. Pauliukas.

Daugiausia užsikrėtusių migrantų turėtų priimti Rokiškio psichiatrinė ligoninė – ne mažiau 60, į kurią svetimšaliai taip pat pradėti vežti. Švenčionių ligoninėje buvo numatyta 18 lovų, tačiau dar savaitgalį buvo gydomi 25 migrantai.