Akmenė yra antroji savivaldybė pagal skiepijimo apimtis – nusileidžia tik Neringai, kuri paskiepijusi 98,3 proc. gyventojų. Tiesa, Akmenės rajono savivaldybės gyventojų skaičius nepalyginamai didesnis.

Aktyviai skiepijasi ir jaunesni: 25-34 metų amžiaus grupėje paskiepyti 94,7 proc. Akmenės gyventojų. Daugiau nei 90 proc. pasiskiepijusių yra ir 55-69 metų gyventojų grupėse.

Tiesa, vangiausiai vakcinuojami 12-15 metų paaugliai (28,3 proc.) bei senjorai virš 80 metų – tokių Akmenėje paskiepyta 57 proc.

Akmenės rajono savivaldybėje, pagal Gyventojų registro duomenis, liepos pradžioje gyvenamąją vietą buvo deklaravę per 20 tūkst. gyventojų. Čia, kaip skelbia Statistikos departamentas, šiuo metu serga 32 žmonės – savivaldybė yra raudonojoje epidemiologinėje zonoje, savaitės naujų atvejų vidurkis siekia 3.

„Mūsų sprendimas buvo iškart, kad mes tai darysime per šeimos gydytojus, nes jie turi savo klientus. Kaip aš sakau – vyresnio amžiaus žmonės tiki gydytoju ir kunigu. (...) Aš manau, kad šeimos gydytojo pagrindinė funkcija yra daryti įvairias prevencines programas.

Žinant tai, kad jie turi savo žmones, telefonus, tai ar šiandien skambins kažkas ir sakys „žinote, mes skambiname iš savivaldybės, kviečiame jus pasiskiepyti“, ar vis dėlto „jums skambina jūsų gydytoja, kviečiame, raginame atvykti pasiskiepyti“. Visiškai kitaip atrodo. Daromas didžiulis darbas“, – Delfi sakė Akmenės rajono meras V. Mitrofanovas.

Vitalijus Mitrofanovas

Meras atkreipė dėmesį, kad Akmenė taip pat buvo viena pirmųjų savivaldybių, atidariusi mobilų skiepijimo punktą, karščiavimo kliniką.

„Per seniūnijas, socialinius darbuotojus prašėme, kad surinktų informaciją iš žmonių, kurie negali atvykti. Į atokesnius kaimelius, miestelius iškart buvo sudaryta mobili skiepijimo grupė, kuri vyko pas žmones į namus, pageidaujančius pasiskiepyti“, – pasakojo savivaldybės meras.

Kiek vėliau, tęsė pašnekovas, mobili skiepijimo grupė aktyviai tęsė darbus skiepijant įvairių įmonių darbuotojus.

Akmenės rajono meras V. Mitrofanovas savivaldybei vadovauja ne pirmą kadenciją. Meras feisbuke dažnai daro tiesiogines transliacijas, gyventojams pasakodamas ir aiškindamas vietos aktualijas.

„Viešinimas, neslėpimas apie užsikrėtusius, apie mirties atvejus“, – savo komunikaciją nupasakojo V. Mitrofanovas.

Jo teigimu, viešai taip pat buvo reiškiamos užuojautos nuo koronaviruso mirusių žymių rajono gyventojų atžvilgiu.

„Tokie žmonės yra bendruomenėje žinomi ir kai tu užjauti, jog jie mirė dėl kovido, tai irgi veikia“, – kalbėjo Akmenės meras.

Taip pat skiepytis aktyviai buvo raginami ir švietimo įstaigų darbuotojai.

„Tavo laisvė neturi įsterpti į mano laisvę“, – pažymėjo V. Mitrofanovas.

Sukritikavo Seimo narį Ąžuolą: jei būtume bendraminčiai, gal rezultatas būtų dar geresnis

Jis neslėpė dėl savo aktyvumo sulaukęs ir prastų atsiliepimų, tačiau, pasak mero, tokioje situacijoje – ne vieta politikuoti.

V. Mitrofanovas neslepė nusivylimo ir Seimo nario Valiaus Ąžuolo, kuris taip pat yra iš Akmenės, retorika, nukreipta prieš skiepus.

„Aš bandžiau, mes su juo šnekėjome, bet pas jį kažkokie atsiranda principai, kur aš nelabai suprantu, kodėl. Jeigu mes būtume bendraminčiai, gal dar geresnį rezultatą turėtume“, – svarstė jis.

COVID-19 vakcinos

Meras pabrėžė, kad privalomo skiepijimo niekur nėra, tačiau egzistuoja tam tikros bendros taisyklės.

„Man keista buvo jo pozicija, stebėjausi. Kartais politikoje gal bandai daryti: pataikysi ar ne, kaip žvejyboje, kur naudos gausiu“, – tęsė V. Mitrofanovas.

Pasipiktinimo ir skundų V. Ąžuolas, pasak mero, sulaukė ir tada, kai skiepytis buvo raginami ir savivaldybės pedagogai.

„Buvo skundai Seimo nariui, koks blogas meras, buvo jo pareiškimas, kad skųskitės, aš jus ginsiu. Nors matosi, kad jei įstaigos vadovas sugeba rasti tą kalbą, neturi būti diktato, bet rasti kalbą ir paveikti žmones visada gali geruoju“, – atkreipė dėmesį Akmenės rajono meras.

Nerimą kelia senjorų vakcinacija: teisinasi, kad nebedaug liko

Vangiausiai besiskiepijančius senjorus virš 80 metų savivaldybė bando paraginti ir per bažnyčią.

„Prašiau, kad mieli kunigai, raginkite senesnius žmones, nes ne Dievo malda mums sveikatos suteikia, o Dievo pagalba leido atrasti vakciną, kažkuriems žmonėms davė protingumo, kad mes geriau gyventume. Tą reikia kalbėti“, – pasakojo V. Mitrofanovas.

Senjorai

Senjorų dėmesį atkreipti bus bandoma ir per gimines, artimuosius.

„Kiekvienu aiškinamės, kokia kiekvienoje grupėje problematika. Čia girdime pagrindinį atsakymą: man nedaug liko, vis tiek pas mane niekas neina, aš niekur neinu. Reikia pasakyti, kad ši grupė ir labiausiai paveikiama tos (rusiškos) televizijos“, – pažymėjo meras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)