Nerimą kelia ne eitynių dalyviai

To Kaunas dar nėra matęs. Rugsėjo 4 dieną miesto centre suplevėsuos LGBT bendruomenės simboliu tapusios vaivorykštinės vėliavos, pirmą kartą miesto istorijoje vyks seksualinių mažumų atstovų protesto akcija, kurios šūkis – „Mes esame visur“.

Nors Kauno savivaldybė nesutiko, kad LGBTQ+ nariai ir juos palaikantys žygiuotų Laisvės alėja, teismas įpareigojo miesto valdžią suderinti šį maršrutą. Nors teismo sprendimas gali būti skundžiamas, „Kaunas Pride“ organizatoriai tikina, jog renginys įvyks bet kokiu atveju, net ir negavus leidimo. Šiuo atveju būtų rengiamos ne eitynės, o protesto akcija prieš savivaldybės veiksmus, kurioje, kaip ir planuojamose eitynėse taip pat plazdėtų vaivorykštinės vėliavos.

Didžiausią nerimą teisėsaugai kelia ne pačių eitynių dalyviai, kurie pažadėjo elgtis taikiai, bet protestuoti prieš LGBT atstovus neabejotinai susirinksiantys žmonės. Jau dabar „Kaunas Pride“ organizatoriai sulaukia žinučių su smurtiniais grasinimais, mieste ir virtualioje erdvėje platinami kvietimai į protesto akciją, kurioje žadama parodyti, kad Kaunas nėra „gaidynas“. Inicijuoti protestą performanso forma prieš seksualines mažumas yra žadėjęs ir buvęs ilgametis Kauno vicemeras, homoseksualizmą vadinęs liga, anomalija bei ištvirkimu.

Tai, jog smurtinių susirėmimų tikimybė Kaune – gana didelė, patvirtino ir keli policijos pareigūnai. Juolab po šešių dienų, rugsėjo 10-ąją Vilniuje prie Seimo planuojama protesto akcija, į kurią neabejotinai ateis ir tie, kurie sukėlė riaušes rugpjūčio 10-ąją. Tad gali būti, jog Kaune, pasinaudojus LGBTQ+ atstovų eitynėmis bus bandoma mobilizuoti homofobiškai nusiteikusius asmenis ir surengti savotišką repeticiją – išbandyti policijos tolerancijos ribas.

Kiek bus pasitelkta policijos – neatskleidžiama

„Dėliojami įvairūs renginio scenarijai. Nors pareigūnai ruošiasi visiems galimiems atvejams, apeliuojame į gyventojų sąmoningumą išreiškiant pilietinę poziciją taikiai, disciplinuotai ir be smurto“, – portalui „Delfi“ teigė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė.

Policija neatskleidžia, kiek pareigūnų bus pasitelkta rugsėjo 4 dieną. Ši informacija dažniausiai nebūna viešinama, ji priskiriama prie tarnybos paslapčių. Tai daroma tam, kad smurtines akcijas planuojantys veikėjai negalėtų apskaičiuoti, koks bus jėgų santykis.

Kaunas Pride

Smurto protrūkiais pasibaigti galinčių protesto akcijų dalyviai dažniausiai nemato viso mobilizuotų pareigūnų skaičiaus. Dalis jų dirba pačiame renginyje, kita dalis, rezervas – laukia netoliese. Tai dažniausiai būna Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai bei gerai parengti policininkai, jie pasitelkiami tais atvejais, kai reikia specialiomis priemonėmis tramdyti smurtautojus.

„Rugsėjo 4-osios eitynių metu bus pasitelkta tiek policijos pajėgų, kiek bus manoma reikalinga visapusiškai užtikrinti eitynių dalyvių ir gyventojų saugumą“, – nurodo Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariato atstovė O. Vaitkevičienė.

Renginyje dirbs ir neuniformuoti policininkai

Portalas „Delfi“ gavo oficialų policijos patvirtinimą, kad renginio metu dirbs ir civiliais rūbais vilkėsiantys, neuniformuoti pareigūnai. Kaune būta atvejų, kai atmosferai įkaitus, baiminantis išpuolių į protestuotojų minią įsimaišę kriminalistai neleisdavo spontaniškai atsiradusiems lyderiams įaudrinti minios.

„Policijos pareigūnai visuomet atidžiai vertina rizikas, susijusias su galimomis provokacijomis ar smurto pavojumi. Šios eitynės taip pat ne išimtis. Atsižvelgiant į tai, planuojamos ir dirbsiančios pajėgos – tiek uniformuoti, tiek neuniformuoti pareigūnai“, – teigiama policijos komentare.

Panašu, kad viena civiliais rūbais vilkėsiančių policininkų grupė žygiuos kartu su LGBTQ+ bendruomenės nariais, o kita – įsimaišys tarp protestuoti susirinksiančių žmonių.

Kvietimas protestuoti prieš LGBTQ+ eitynes „Kaunas Pride“

Policijos akiratyje – plakatų platintojai

Policijos atstovė O. Vaitkevičienė patvirtino, jog pareigūnai domisi plakatus su kvietimu protestuoti prieš „Kaunas Pride“ platinančiais asmenimis.

„Atvyk rugsėjo 4 dieną ir visi kartu parodykime, kad Kaunas – ne gaidynas“, – kvietimų su šiuo tekstu bei perbraukta LGBT vėliava galima pamatyti ne vienoje miesto vietoje.

Lietuva vis labiau pūva nuo globalistų infekcijos. Iškilo dar vienas simptomas – „Kaunas Pride“. Negalime leisti, kad šie parazitai kolonizuotų tikrąją kultūros sostinę – Kauną. Todėl reikia susivienyti ir visiems parodyti, jog Lietuva ir Kaunas nepasiduos!”, – skelbiama atsišaukime, kuris platinamas ir socialiniuose tinkluose.

Šio kvietimo autoriai – plačiau apie save neskelbianti grupė „Atkirtis“, neonacių retorika persunktus tekstus publikuojanti tinklo „Telegram“ kanale. Gali būti, jog „Atkirtis“ – fašistinio judėjimo „Skydas“, raginusio „savyje pažadinti fašistą“ likučiai, gal tik keli asmenys, veikiantys virtualioje erdvėje.

Raginimai neleisti, kad Kaune įvyktų pirmosios istorijoje LGBTQ+ eitynės esama ir kituose „Telegram“ platformos kanaluose, kuriuose informacija dalinasi ir savo veiksmus koordinuoja įvairių protesto akcijų dalyviai.

„Informacija apie internete pasklidusius plakatus su atskiru kvietimu Kauno apskrities policijai yra žinoma. Šiuo metu stebima visa viešoji erdvė, renkama informacija apie galimus plakatų platintojus ir tokios informacijos organizatorius“, – portalui „Delfi“ minėjo policijos atstovė O. Vaitkevičienė.

Laiškas Kauno miesto merui

Vienija ir neapykanta seksualinėms mažumoms bei migrantams

Protestų kultūrą analizuojantis Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius filosofas Gintautas Mažeikis atkreipia dėmesį, jog prieš LGBTQ+ bendruomenę pasisakančias žmonių grupes, „Šeimų maršo“ dalyvius ar rėmėjus nevienija kokia nors aiški ideologija. Nors protestuoti prieš „Kaunas Pride“ kviečianti grupė „Atkirtis“ priskirtina prie neonacių ar bent nacionalistų, mokslininkas žvelgia plačiau.

„Pirmiausia aš juos vadinu nacionalpopulistais, nes nėra pakankamai požymių, kad juos vadinti neonacistais ar kitais. Dar geriau juos vadinti nauju žodžiu – „maršistais“. Nes pasižiūrėjus interviu, ką jie aiškina, tarp šių nacionalpopulistų yra ir ultrakairiosios rėmėjų. Tokių, kaip Algirdas Paleckis, ar atvirai simpatizuojančių A. Lukašenkai, o gal ir V. Putinui“, – sakė profesorius G. Mažeikis.

Pasak G. Mažeikio, neįmanoma pasakyti, kokia ideologija šiuos žmones vienija. Mokslininko vertinimu, galima išskirti negatyvias jų vertybes, tarp kurių yra nepakanta seksualinės mažumoms bei migrantams, nenoras remti Vakarų demokratiją ir ginti moterų teises kovojant prieš smurtą šeimoje pasisakant prieš Stambulo konvenciją. Taip pat aršiai pasisakoma ir prieš Galimybių pasą bei įsivaizduojamą prievartinį skiepijimą.

Gintautas Mažeikis

Bijodama ir prievartinio lytinės orientacijos pakeitimo

VDU profesorius atkreipia dėmesį, kad vadinamų „maršistų“ retorikoje esama ir su sveiku protu prasilenkiančių teiginių.

„Vertindami situaciją jie visi labai stipriai perlenkia lazdą. Labai radikaliai interpretuoja vieną arba kitą vyriausybės sprendimą, kairiųjų ar liberalių pažiūrų žmonių požiūrius. Pavyzdžiui gąsdinama, kad bus priverstinis pavertimas homoseksualiais asmenimis“, – minėjo G. Mažeikis.

Iš tiesų internete galima rasti sąmokslo teorijų apie vakcinose nuo Covid-19 neva esantį „gėjišką skystį“, kuris pakeičia žmonių seksualinę orientaciją. Esą tokiu būdu pasaulį valdantys globalistai siekia sumažinti žmonių populiaciją, nes homoseksualais tapę paskiepytieji tiesiog nesusilauks palikuonių. Pasklido ir nauja teorija, esą „homoseksualumą“ sukeliančio serumo esama ir ašarinėse dujose, kurias policija naudoja riaušėms malšinti.

„Tai tas pats, kaip kalbos apie 5G ryšio sąsajas su Covid-19 platinimu. Net nepasakyčiau, kad tai iš mokslinės fantastikos srities, nes mokslinė fantastika – daug rimtesnis dalykas ir ją labai įžeistume tokiais kliedesiais.

Toks neaiškus vertybių kratinys vienija „maršistus“, todėl ir sakau, kad jie nėra vien nacionalpopulistai. Jiems būdinga pasisakyti prieš liberalią lyčių politiką. O tokios išraiškos simbolis – kova prieš „Pride“ eitynes, kurios gina homoseksualių asmenų teises“, – konstatavo VDU profesorius G. Mažeikis.

LGBT march

Regi aštraus susidūrimo galimybę

Ar rugsėjo 4 dieną rengiamos „Kaunas Pride“ eitynės gali tapti tuo veiksniu, kuris sumobilizuos „maršistus“, bus surengta galbūt net riaušėmis virsianti protesto akcija.

„Čia mes pamatysime, kas Lietuvoje apskritai yra pilietinės vertybės, bus labai rimtas egzaminas. Ir tai labai didelis egzaminas Kauno miesto valdžiai, kuri visokeriopai bandė riboti vienų piliečių teises. Net ne tų, kurie prijaučia homoseksualiems asmenims, o plačiau – lyčių įvairovės politikai ir homoseksualiems asmenims“, – minėjo profesorius G. Mažeikis.

Jo vertinu, aštrus susidūrimas Kaune yra įmanomas, nes kitoje eitynių pusėje – visa tai neigianti, visuomenę įaudrinti siekianti ir nacionapopulistinės retorikos nevengianti žmonių grupė. O tokiam susidūrimui kelią užkirsti galėtų tik plati diskusija.

„Šioje vietoje reikėtų atminti, kad tie asmenys, kurie gina „Pride“ nesakė, kad tokio dalyko, kaip „Šeimų maršo“ mitingo neturėtų būti, ar jie turi būti draudžiami. Tokio pat liberalaus ar demokratinio atsako iš „Šeimų maršo“ mes nematome. Priešingai, iki šios dienos matome viešą agresiją. Labai tikiuosi, kad šitie asmenys susilaikys nuo riaušių kėlimo, jeigu pavyktų suorganizuoti „Kaunas Pride“, – vylėsi G. Mažeikis.

Riaušės – minios įniršio kulminacija

Kalbėdamas apie smurto protrūkių genezės mechanizmą mokslininkas sakė, kad niekada riaušės nekyla iš karto.

„Riaušės yra įaudrinamos. Kitaip tariant žmogus, atėjęs į minią, kuri rengiasi riaušėms ne iš karto gali persijungti iš vieno individualistinio režimo į kitą, minios režimą. Jį reikia įaudrinti, užvesti, įbanguoti. Ir tai gali užtrukti tam tikrą laiką. Tad grupės, kurios rengiasi riaušėms, joms ruošiasi iš anksto, o atsitiktinai pakliuvusiems žmonėms reikia ilgesnio ar trumpesnio laiko“, – kalbėjo G. Mažeikis.

Jis atkreipė dėmesį, kad toli gražu ne visi žmonės yra paveikūs minios psichologijai. Vienas tokių pavyzdžių, prie Seimų vykusių riaušių metu dalis „maršistų“ stengėsi sulaikyti butelis ir akmenis į pareigūnus mėčiusius žmones.

„Dalis žmonių, kurie yra sąmoningi, kritiški, turintys vertybes, minios įniršiui yra atsparūs. O tie, kurie ateina su koše galvoje, manydami, kad 5G ryšys užkrečia Covid-19, o purškiamas skystis juos pavers gėjais, žinoma, kad šita minia gali imtis bet kokių įrankių. Ir čia yra akmuo į mūsų švietimo daržą. Jeigu tokių, haliucinuojančių asmenų yra tūkstančiai, tai ką švietimas veikė tuos 30 metų ?“, – sakė profesorius G. Mažeikis.

Gintautas Mažeikis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (251)