„Yra daug neteisybės Krymo teritorijoje. Vyksta šios teritorijos kolonizacija. Krymo totoriai, nuo seno gyvenantys vietiniai gyventojai, yra tiesiog jėga stumiami iš Krymo. Skaičius, kuris yra minimas, yra tikrai labai didelis, daugiau kaip 30 tūkst. žmonių yra išstumta iš Krymo teritorijos“, – po pirmosios Krymo platformos susitikimo dienos kalbėjo G. Nausėda.

Šalies vadovas pažymėjo, kad tokia Kremliaus vykdoma kolonizacijos politika yra nepriimtina.

„Be jokios abejonės, kolonizacijos procesai primena liūdnus istorinius laikus, kai kitos valstybės, kitomis aplinkybėmis vykdė panašias operacijas. Bet tai yra nepriimtina. Krymas yra integrali Ukrainos teritorijos dalis“, – akcentavo G. Nausėda.

ELTA primena, kad prezidentas G. Nausėda rugpjūčio 22–24 dienomis su darbo vizitu lankosi Ukrainoje. Pirmąją vizito dieną šalies vadovas dalyvavo inauguraciniame Krymo platformos susitikime.

Krymo platforma yra diplomatinė Ukrainos iniciatyva, siekianti atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį į neteisėtai Rusijos 2014 metais įvykdytą Krymo aneksiją.

„Lietuva niekada nepripažino ir nepripažins Krymo okupacijos ir aneksijos“, – susitikime sakė prezidentas.

Krymo platformos inauguraciniame susitikime Ukrainos sostinėje Kijeve dalyvauja 44 šalių delegacijos, įskaitant Lietuvos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Slovėnijos, Suomijos ir kitų valstybių vadovus, ES Vadovų Tarybos pirmininką, NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoją.

Susitikimo dalyviai pasirašė Bendrą tarptautinės Krymo platformos dalyvių deklaraciją. Šia deklaracija susitikimo dalyviai sutarė ir toliau laikytis aneksijos nepripažinimo politikos, reikalauti iš Rusijos okupacijos nutraukimo ir įgalinti tarptautines organizacijas imtis aktyvesnių veiksmų Krymo klausimais.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)