„Tie, kurie gyvena šiandien juodojoje zonoje, pavyzdžiui, klaipėdiškiai, ir dirba mūsų savivaldybės teritorijoje, – kad jie dirbtų nuotoliniu būdu, kad čia nevežtų to užkrato“, – toks tarybos nario siūlymas nuskambėjo per Kretingos rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdį.

Kretingos meras nustėro. Sako nesuprantantis, kas darosi kolegų galvose.

„Kai mūsų visuomenė ir taip šiai dienai yra labai susiskaldžiusi, yra dvi grupės – vieni norintys vakcinuotis ir kiti, nenorintys vakcinuotis, – ir mes dar įnešame tokį chaosą, kuris priverčia mus dar labiau vienas kito bijoti, nekęsti ar jausti baimę.

Jeigu šiai dienai Klaipėdos miestas yra juodojoje zonoje, tai nereiškia, kad mes nebūsime rytoj toje juodojoje zonoje“, – LNK sakė rajono meras Antanas Kalnius.

Kretingoje tai irgi pakurstė aistras.

„Jeigu kalbame apie tokius žmones, kurie yra statybininkai ir visa kita, tai kaip jie gali nuotoliniu būdu dirbti? Neįmanoma paprasčiausiai“, – komentavo kretingiškis.

„Juk ir mes važiuojame į tą juodą rajoną, jeigu reikia, kaip į Klaipėdą, pavyzdžiui, pas gydytoją. Mes važiuojame, nesvarbu, kad ten juoda“, – teigė Kretingos gyventoja.

„Turėtų būti ribojimai kažkokie. Gal, kad mažiau visų užkratų būtų“, – svarstė kitas Kretingos gyventojas.

Kretingiškių poziciją įvertino ir vienos iš juoduojančių kaimynų – Klaipėdos – meras.

„Toks, sakyčiau, gaunasi principas „valstybė valstybėje“ arba tai yra kunigaikštystė, kuri reguliuoja tam tikrus santykius tarp atskirų savivaldybių tokiais parėdymais“, – LNK komentavo uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas.

Klaipėda sako kretingiškių, kurių nemažai dirba ir gydosi uostamiestyje, nediskriminuosianti.

„Aš tikrai pažįstu keletą klaipėdiečių, kurie dirba Kretingoje, vienoje ar kitoje Kretingos įstaigoje, bet nepalyginamai daugiau pažįstų kretingiškių, kurie dirba Klaipėdoje, o jie, atvažiavę į Klaipėdą ir atidirbę kitoje įstaigoje ar bendrovėje, sugrįžta į gimtąją Kretingą. Ar jie nėra rizikos faktorius? O juos, ką, tikrins prie sienos ar žiūrės, iš kokios spalvos jie sugrįžo?“, – svarstė V. Grubliauskas.

Kretingiškiai primena, kad uostamiestyje kovidu sergančių skaičius pustrečio karto viršija Lietuvos vidurkį, bet Kretingos Ekstremalių situacijų komisijos vadovas ramina – užkardų, gretimų juoduojančių savivaldybių: Klaipėdos, Skuodo ir Neringos gyventojams nebus.

„Visiškai neliestų eilinių gyventojų. Kalba buvo tik apie administraciją ir mums pavaldžias įstaigas, tai – komunalinis, Kretingos vandenys, turgus ir Šilumos tinklai. Mes visiškai nekalbėjome nei apie švietimą, nei apie medicinos įstaigas. Kalba buvo apie administraciją ir apie tuos žmones, kurie teikia administracines paslaugas“, – paaiškino Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Viskontas.

Anot Ekstremalių situacijų komisijos pirmininko, nutarta, kad pavyzdį pirmoji turi parodyti Kretingos savivaldybės administracija. Tad tie darbuotojai, kurie gyvena juodose savivaldybėse, į darbą turėtų nevažiuoti – dirbti nuotoliniu būdu.

Kiek tokių darbuotojų yra, skaičiuojama. Teigiama, kad Kretingos Ekstremalių situacijų komisijos priimti ribojimai tik neturintiems galimybių paso.