Apie tai ministrė pirmininkė I. Šimonytė kalbėjo ketvirtadienį paskelbtame „Info TV“ interviu. Jos teigimu, planas atidaryti Taivano atstovybę šalyje buvo numatytas Vyriausybės programoje.

„Mano žiniomis, apie tai Kinijos pusė buvo informuota. Dabar yra daug prieštaringos informacijos apie tai, kaip čia klostosi ir klostysis toliau procesai. Aš nenorėčiau spekuliuoti, nes vyksta konsultacijos ir manau, kad po tų konsultacijų tiek vienoje, tiek kitoje pusėje bus aiškiau, kaip situacija klostysis“, – interviu „Info komentarams“ sakė I. Šimonytė.

Šiuo metu, kaip paaiškino premjerė, vyksta dvišalės konsultacijos su ambasadomis.

„Manau, kad kol jos vyksta, ir reikia, kad jos vyktų“, – pabrėžė Vyriausybės vadovė.

Dėl to, pasak I. Šimonytės, papildomi kažkieno komentarai nėra reikalingi.

„Papildomas interpretavimas ar kažkokie vieno bei kito pareigūno samprotavimai tikrai tokioms konsultacijoms nepadeda“, – tęsė premjerė.

Į klausimą, ar, priimant Taivano atstovybės atidarymo sprendimą, valdžia buvo numačiusi galimą Pekino reakciją, I. Šimonytė atsakė pažymėjusi, kad su tuo susiduriama ne pirmą kartą.

„Mes žinome, kad Kinijos valdžiai ne visada patinka, kai valstybės, ypač mažos, turi kažkokį savo dalykų matymą. Mes su tuo turbūt susidūrėme jau tuomet, kai buvo diskusija dėl 17+1 formato. Mes labai realiai įsivertinome, kad šitas formatas yra kažkuria prasme net ir žalingas Lietuvos Respublikai, todėl, kad LR yra ES valstybė narė ir tokiose diskusijose su Kinija, kuri pretenduoja būti didele galia, geriausia, kai diskutuoja lygiavertė galia – kitoje pusėje yra Europos Sąjunga“, – komentavo ministrė pirmininkė.

Ji atkreipė dėmesį ir į kai kurių žmonių samprotavimus, esą Lietuva, remdama Baltarusijos žmonių nepriklausomybę, neįvertino potencialios ekonominės žalos.

„Man atrodo, kad LR nepriklausomybės atkūrimas tuo požiūriu kai kurių žmonių, kurie, beje, ir dabar labai daug kalba apie užsienio politiką, tuo metu buvo vertinamas kaip ekonomiškai nenaudingas. Pasaulis nėra vien Rusija, vien Baltarusija, vien Kinija“, – akcentavo I. Šimonytė.

Todėl, premjerės teigimu, dažnai įmanoma pasinaudoti įvairiomis alternatyvomis.

„Dvišaliuose santykiuose, o ypatingai dvišaliuose santykiuose su tokiomis šalimis kaip Kinija, nėra taip, kad labai greitai, taip, kaip esame įpratę – šiandien paklausiau, rytoje atsakė. Diplomatiniai procesai yra sudėtingesni ir labai greitų atsakymų į šiuos klausimus aš pateikti šiandien negaliu, bet galiu patikinti, jog visos valstybės institucijos dirba tam, kad kažkokie netikėtumai, sutrikimai ar kiti dalykai būtų kaip įmanoma mažesni“, – patikino I. Šimonytė.

Paklausta, ar gali būti atkurtas prekybinių traukinių judėjimas, premjerė teigė, kad to negali garantuoti.

„Aš nesu geležinkelio įmonė, todėl nesiimčiau garantuoti už nieką, tik už save ir tik praeityje. Vyriausybė deda visas pastangas, kad verslo nepatogumai būtų kaip įmanoma mažesni“, – pridūrė I. Šimonytė.

Visą „Info TV“ interviu žiūrėkite čia: