Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovas ketvirtadienį Eltai teigė, kad pagal šiuo metu turimą informaciją, visos susitarimo rengime dalyvaujančios politinės jėgos yra linkusios pasirašyti ruošiamą dokumentą. Šiuo metu partijos teikia minimalius siūlymus, kuriuos parlamentinių politinių jėgų lyderiai turėtų aptarti trečiadienį. Visgi LSDP pirmininkė sako šiuo metu parengtame nacionalinio susitarimo tekste pasigendanti didesnės ambicijos.

„Mes socialdemokratai visada už tai, kad rastumėme kiek galima bendresnį sutarimą dėl mūsų švietimo politikos. Tai yra investicijos į mūsų žmones, investicijos į stiprią Lietuvą. Iš tikrųjų darbo grupė, atskirų partijų atstovai dirbo. Mūsų taip pat. Mūsų manymu reikėtų pasiekti, kad šitas nacionalinis susitarimas dėl švietimo būtų dar ambicingesnis. Todėl mes praeitą savaitę darbo grupei išsiuntėme septynis siūlymus, ką dar turėtumėme padaryti, kad šitas susitarimas tikrai būtų priimtinesnis, ambicingesni“, – Eltai savo poziciją dėl susitarimo dėstė V. Blinkevičiūtė.

Socialdemokratai siūlo, kad į projektą būtų įtrauktos nuostatos dėl įsipareigojimo pasiekti 6 proc. nuo BVP finansavimą švietimui iki 2030, numatant iš šių lėšų ne mažiau kaip 2 proc. nuo BVP skirti ikimokykliniam ir pradiniam ugdymui. Taip pat siūloma numatyti, kad dėstytojų ir mokytojų atlyginimai iki 2024 m. ne tik būtų didinami, tačiau tuo pačiu partijoms įsipareigoti šių algų vėliau nemažinti. LSDP į partijų susitarimą nori įtraukti nuostatą, kad būtų panaikintos galimybės privačioms mokykloms vykdyti vaikų atrankas, bei iš tėvų rinkti papildomas įmokas už paslaugas.

„Reikėtų atsisakyti vaikų ir mokyklų rūšiavimo. Iš tikrųjų turi būti panaikintos privačių ugdymo įstaigų privilegijos, taip suteikiant visiems mūsų vaikams lygias galimybes augti ir tobulėti. Mūsų manymu privačios ugdymo įstaigos turėtų būti finansuojamos taip, kaip ir valstybinės ar savivaldybių. Taikant tokius pačius kokybės reikalavimus ir neleidžiant iš tėvų rinkti papildomų mokesčių už mokslą“, – pasiūlymus vardino LSDP pirmininkė.

Europarlamentarė sako, kad jos vadovaujama politinė jėga dabar lauks kitų partijų reakcijų į LSDP siūlymus ir tik tuomet apsispręs ar pasirašyti galutinį dokumento tekstą. Paklausta, ar tai reiškia, kad neįtraukus kurio nors jų siūlymo, LSDP iš susitarimo pasitrauktų, V. Blinkevičiūtė pabrėžė kompromiso paieškų svarbą.

„Visada galima rasti kompromisą. Susitarimas yra kompromisinis. Tai, ką aš dabar išsakiau, yra labai svarbūs dalykai švietimo sistemai ir jeigu mes norime tikrai ambicingo susitarimo švietimui, tai galime surasti tam tikrus kompromisus. To tikrai linkiu“, – tikino politikė.

Vis tik LSDP pirmininkė pridūrė negalinti patvirtinti, kad tokį susitarimo dėl švietimo dokumentą, koks yra parengtas šiuo metu, jos vadovaujama politinė jėga tikrai pasirašytų.

„Lauksime galutinio sprendimo, galbūt bus kažkiek atsižvelgta ir tik tada priimsime sprendimą. Šiai dienai pasakyti, kad tokį nacionalinį susitarimą pasirašysime, tikrai negalėčiau“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)