Seimo narys, buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas per mažiau nei mėnesį pasiūlė net du skirtingus Lietuvoje veikiančių Loterijų apmokestinimo pakeitimus. Abiem atvejais Seimo narys su kolegomis aiškino, kad tokiu būdu biudžetas laimės, o parama sportui išaugs.

Tačiau, dienraščio šaltinių duomenimis, siūlomi pakeitimai dar labiau padidins atotrūkį tarp mokesčių, sumokamų azartinių lošimų organizatorių ir loterijų bendrovių.

Praėjusiais metais loterijų organizatorių pardavimų pajamos siekė 106 mln. eurų. Azartinių lošimų bendrovės gavo dešimt kartų daugiau pajamų – 1,3 mlrd. eurų.

Išmokėjus laimėjimus, loterijų organizatoriams liko 46,9 mln. eurų, o azartinių lošimų įmonėms – 103,5 mln.

Tačiau mokesčiai nuo šių sumų yra skirtingi. Biudžetui ir privalomai paramai azartinių lošimų įstaigos sumokėjo 11,9 mln eurų. Perpus mažesnes pajamas gaunančios loterijų organizacijos mokesčiams skyrė 13,8 mln.

Pakeitus loterijų apmokestinimą, ši suma augtų dvigubai – loterijos mokesčiams atseikėtų beveik pusę savo pajamų, likusių išmokėjus laimėjimus.

Dalis loterijų tokių mokesčių neatlaikytų ir būtų priverstos užsidaryti – taip sportas liktų apskritai be paramos.

Azartinių lošimų apmokestinimas nepasikeistų – jie daugiausia laimėtų iš pokyčių. Šią įžvalgą patvirtina ir STT sprendimas sulaikyti Samoilą Kacą, Kaune registruotos azartinių lošimų kompanijoms atstovaujančios Nacionalinės lošimų ir žaidimų verslo asociacijos (NLŽVA) vadovą bei kazino „Tete-a-tete“ savininką. Jam pareikti įtarimai korupcija ir prekyba poveikiu. (Atnaujinta 2022.07.25 d.: Informuojame, kad 2022 m. birželio 20 d. Generalinė prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą S. Kacui, nes nenustatė, jog būtų padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.)

Įtarimai siejami su Seimo nario Mindaugo Puidoko padėjėjo Kęstučio Motiečiaus sulaikymu – įtariama, kad jis Seimo nariui Matui Maldeikiui pasiūlė 50 tūkst. eurų kyšį ir siekė sustabdyti ar neribotam laikui nukelti Loterijų ir lošimų mokesčio įstatymo pakeitimo projekto priėmimą.

Projekte numatoma, kad Lietuvoje veikiantys lošimų įrenginiai turi būti prijungti prie bendros Lošimo automatų kontrolės informacinės sistemos (LAKIS). Tai padėtų rinkos priežiūros institucijoms žinoti kiekvieno jų pajamas ir užkirsti kelią tiek mokesčių vengimui, tiek lėšų plovimui.

Sistema veikia nuo 2019 m. pabaigos, ir lošimų automatus jungti į ją privaloma nuo šių metų lapkričio, tačiau S.Kaco vadovaujama NLŽVA siekia terminą nukelti iki 2024-ųjų.

Lošimo automatų verslas tokiu atveju gautų išskirtines sąlygas ir išvengtų kontrolės, o priėmus A.Kupčinsko pasiūlytą ir M.Puidoko palaikytą mokesčių pakeitimą loterijoms, dalis pastarųjų būtų priverstos trauktis iš rinkos ir užleisti vietą lošimo salonus valdantiems verslininkams, rašo „Kauno diena“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)