„Kas šiuo metu sieja Vilnių ir Rygą? Pasirodo, ne tik Lukašenkos hibridinės grėsmės, bet ir Dovydo žvaigždės bei kitų simbolių naudojimas priešinantis skiepijimui“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje trečiadienį rašė parlamento vadovė.

Ji teigė apie tai sužinojusi iš kolegės Inaros Mūrniecės, kuriai V. Čmilytė-Nielsen papasakojo apie praėjusią savaitę prie Seimo Vilniuje vykusį mitingą.

„Tai verčia susimąstyti, kiek tikrai nuoširdus kai kurių iniciatorių radikalus pilietiškumas, o kiek jis skatinamas „iš šalies“. Jau anksčiau esu minėjusi, kad pabendravus su kelių šalių parlamentų vadovais, išgirdau, kad ir prieš partnerystės įstatymus pasipriešinimai skirtingose Europos vietose buvo labai labai panašūs. Dabar scenarijai kartojasi“, – rašė Seimo pirmininkė.

Anot jos, ir šiuo metu „kuriama grėsmės iliuzija, kuri pateikiama gana vienodai, ištraukiami tokie pat simboliai“.

„Ir jais manipuliuojant kviečiami nepatenkinti žmonės. Norintys pokyčių, bet ne iki galo suprantantys, į kokią kompaniją gali patekti. Deja, bet šiandieninis nuovargis labai palanki terpė manipuliuoti neigiamomis emocijomis“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkės teigimu, trečiadienį prieš skiepijimąsi nukreiptas mitingas planuojamas Rygoje.

„Pamatę lietuvių patirtį, latvių kolegos sako, kad visko šįvakar galima sulaukti ir Rygoje. Juolab, kad Latvijos parlamente, taip pat kaip ir pas mus, yra parlamentarų, kurie ne tik palaiko, bet ir skatina radikalesnius atskirų visuomenės grupelių veiksmus. Negalvodami apie savo atsakomybę“, – rašė ji.

Apie 5 tūkst. žmonių antradienį buvo susirinkę į sankcionuotą mitingą prie Seimo Vilniuje protestuoti prieš Vyriausybės planuojamus ribojimus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Dalis akcijos dalyvių laikė plakatus, kuriuose dabartinės valdžios atstovai buvo lyginami su nacistinė Vokietijos lyderiais, o prieš skiepus nusiteikę žmonės save lygino su žydais Antrojo pasaulinio karo metu – jie segėjo Dovydo žvaigždes.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio Seimo kiemo. Pareigūnams ėmus juos atitraukti nuo pastato, kilo riaušės – į pareigūnus mėtyti buteliai, signalinės raketos, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos. Įvykio metu nukentėjo 18 pareigūnų.

Dėl riaušių pradėtas ikiteisminis tyrimas, sulaikyti 29 asmenys, devynis teismas leido suimti, dėl kardomųjų priemonių trims asmenims dar bus sprendžiama.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)