„Tai – kaip Lenino perversmas Petrograde, prasidėjo didelis naujas laikotarpis. Kadangi jis nebuvo užgniaužtas, jam buvo visos sąlygos išsišakoti ir užvaldyti visą šalį. Tikriausiai talibai užvaldys visą šalį, galbūt jau dabar yra užvaldę iš vidaus. Tikriausiai tas užėmimas jau vyko ilgoką laiką, o šiomis dienomis tik kiaušinio lukštas buvo išmestas, kai vidus jau išvalgytas. Koks yra turinys dar turbūt niekas nežino“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Jis pokyčius Afganistane lygino su bolševikų laikotarpiu Rusijoje

„Aš matau, kad prasideda laikotarpis kaip bolševikų laikotarpis Rusijoje, iš kurio gali būti ir didžiulių karų, ir baisaus teroro. (…) Pirmiausia reikia išsiaiškinti, su kuo dabar pasaulis turės reikalą? (…) Kokia ta valdžia pamatysime iš veiksmų: ar jie pradės pjauti visus kitaip manančius arba tremti tuos, kuriems nepritaria? Ar prievartaus protiškai ir fiziškai? Ar bus koncentracijos, perauklėjimo stovyklos kaip kinai taiko uigurams ar dar kam nors? Visokios velniavos gali būti“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Rusai galvoja, kad tai jų pergalė

Politikas nebuvo linkęs dėl situacijos kaltinti Vakarų.

„Palyginkime, kieno atsakomybė, kad Rusijoje įvyko tokia velniava kaip bolševikų revoliucija su šimto metų pasekmėmis? Kokie užsieniečiai nesustabdė? Bandė stabdyti, bet ne taip totaliai kaip galbūt būtų reikėję, o gal ir nebūtų pavykę. Atsakomybė – pačių rusų, kuriems galų gale tai buvo priimtina, ir dalis jų vieni kitus išžudė, dalis pabėgo, dalis susitaikė ir pradėjo tarnauti režimui. Turbūt ir ten taip bus“, – teigė V. Landsbergis.

Pasak pašnekovo, Rusija galvoja, kad tai, kas įvyko, yra jų pergalė.

„Jie taip ir supranta, kad galų gale amerikiečių ten nebėra, ir nebus jau ilgai. O kas ten bus, ar tikrai bus Rusijos draugiška ?“, – klausė V. Landsbergis.

Paklaustas apie su Lietuva bendradarbiavusių vertėjų likimą, politikas pasvarstė, kad „galbūt reikėjo kuo greičiau pripažinti Talibano vyriausybę, ir pradėti konkrečias derybas arba pokalbius dėl tų žmonių likimo“.

„ Jų valdžia „de facto“ yra valdžia, galima tempti gumą pusę arba porą metų, o po to pradėti bendradarbiavimą, jeigu ana pusė sutiks pradėti bendradarbiavimą. Galima ir netempti tos gumos“, – svarstė V. Landsbergis.

Jo nuomone, šioje situacijoje svarbi kuo didesnė demokratijų konsolidacija, santarvė ir vieninga pozicija tame fronte, kuris eina per visą pasaulį.

„Tas frontas yra demokratijos arba antidemokratijos. Antidemokratijos dabar švenčia pergalę“, – sakė V. Landsbergis.

Visą interviu žiūrėkite per Delfi TV trečiadienį, 19.15 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (899)