„Akivaizdu, kad Baltarusijos režimas naudoja įvairias priemones. Kadangi tai yra hibridinė ataka, matome įvairiausius bandymus skleisti dezinformaciją. Turime informacijos, kad netgi yra padaryta dirbtina filmavimo aikštelė, kur imituojama, jog yra pasienis ir tiesiog ten filmuojamos tam tikros istorijos tam, kad vėliau klaidintų tiek tarptautines organizacijas, tiek skleistų dezinformaciją kitoms šalims ir galbūt mūsų šalies žmones klaidinti“, – trečiadienį prie Vyriausybės žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Jos teigimu, reikia parodyti atsparumą tokioms absurdiškoms žinioms, kurias skleidžia Batarusija.

„Šis režimas naudoja įvairias priemones ir matyt mes turėtume būti labai budrūs bei atidūs ir nepriimti tos informacijos, kuri teikiama iš Baltarusijos pusės kaip tikros informacijos, nes jie turi aiškų tikslą – diskredituoti mūsų pareigūnus, Lietuvos veiksmus. Turime parodyti, kad esame atsparūs tokioms nesąmonėms arba tokioms dezinformacijoms“, – pabrėžė ministrė.

VSAT užfiksavo spektaklį pasienyje: Baltarusijos pareigūnai atvedė apsimetėlius

VSAT trečiadienį išplatino vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti 4 Baltarusijos provokatoriai, einantys į Lietuvos teritoriją ir laukiantys pasieniečių. Sulaukę VSAT pareigūnų minėti provokatoriai surengia tikrą spektaklį.

„Šįkart sugadinsime dieną Baltarusijos propagandistams, nelauksim jų melagienų ir viską papasakosim patys. Štai taip Baltarusijos pareigūnų paruošti 4 migrantai – provokatoriai įeina į Lietuvos teritoriją, tačiau niekur neskuba. Paaiškėja, kad jie lūkuriuoja Lietuvos pasieniečių, kurie pasirodo netrukus.

Provokatoriai grįžta atgal į Baltarusijos pusę ir čia prasideda spektaklis. Baltarusijos pareigūnų filmuojami „nuskriausti“ migrantai emocingai pasakoja, „kaip juos mušė ir žalojo Lietuvos pareigūnai“, – skelbia VSAT.

Po visko Baltarusijos pareigūnai su provokatoriais pasišalina į teritorijos gilumą.

„Eilinį „įrodymą apie Lietuvos pasieniečių žiaurumą“ užfiksavę Baltarusijos pareigūnai kartu su aktoriais pasišalina į savo teritorijos gilumą. Dramos pabaiga. Uždanga!“, – rašo VSAT.

Įvertino Lietuvoje apgyvendintų migrantų skundus: standartai jiems užtikrinti

A. Bilotaitė paaiškino, kad VSAT pagal galimybes viešina įvairias užfiksuotas baltarusių provokacijas. Kartu ministrė paaiškino, kodėl Lietuvoje apgyvendinti migrantai skundžiasi įvairiausiomis istorijomis, pavyzdžiui, – kad jie verčiami gerti iš tualeto ar kankinami elektrošoku.

„Matyt, žmonės pateko ne ten, kur norėjo. Visi suprantame, kad tie asmenys turėjo tikslą patekti į Vokietiją ar kitą ES šalį. Deja, atsidūrė Lietuvoje ir jie nėra patenkinti sąlygomis. Mes negalime jiems sukurti ekskliuzyvinių sąlygų. Darome, ką galime, stengiamės užtikrinti minimalų gyvenimo sąlygų standartą, bet jaučiame ir matome tam tikrų bandymų parodyti, kad kažkas yra blogai.

Tai, matyt, yra neišvengiama. Noriu patikinti, kad standartų mes laikomės ir ateityje laikysimės“, – pabrėžė vidaus reikalų ministrė.

Tokie skundai, pasak jos, taip pat yra tam tikra dezinformacijos forma.

„Matyt, ir Baltarusijos režimas yra suinteresuotas tokios informacijos viešinimu ir skleidimu, kad Lietuvoje kažkaip nesilaikoma žmogaus teisių“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Dėl to, pasak jos, visos institucijos, dirbančios žmogaus teisių srityje, turėtų patikrinti ir situaciją Baltarusijoje. Tą šiandien ministrė ketina sakyti ir ES vidaus reikalų ministrų susitikime. A. Bilotaitė patikino, kad su kolegomis taip pat aptars fizinio barjero pasienyje su Baltarusija finansavimo klausimą, aptars pagalbos galimybes bei ES teisės aktų, susijusių su neteisėta migracija, keitimą.

A. Bilotaitės teigimu, dėl Baltarusijos pasieniečių veiksmų ir sienos kirtimo pažeidimų Lietuva yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą. Antradienį keliolika baltarusių pareigūnų kirto Lietuvos sieną, įstumė keliasdešimt migrantų ir patys pasišalino.

„Yra tam tikros procedūros, yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl šios situacijos, taip pat buvo informuotas įgaliotinis. Mano žiniomis, tai buvo trumpas epizodas, bet žinant, kad sieną peržengti yra labai jau rodonos linijos peržengimas, todėl mes į tai reaguojame.

Manau, kad tiek mūsų pajėgų papildomas sustiprinimas, tiek ikiteisminio tyrimo inicijavimas, tiek žinau, kad URM inicijuoja notą – šios priemonės yra pakankamos, įvertinus šią situaciją“, – sakė ministrė.


A. Bilotaitė pažymėjo, kad kiekvieną kartą tokioje situacijoje pareigūnai įvertina visas detales, tačiau yra pasiruošę įvairiems scenarijams.

„Mes suprantame, kad gali būti labai įvairių scenarijų, galime tikėtis įvairių provokacijų. Yra veikiantis 24 valandas per parą jungtinis situacijų valdymo operacijų centras, kuris gauna visą informaciją, ją apibendrina ir operatyviai teikia tam tikrus pasiūlymus ir galimus sprendimus“, – tvirtino ministrė.

Vis dėlto ji patikino, kad pasienis iš Lietuvos pusės yra gerai saugomas.

„Panašu, kad viskas yra labai neblogoje situacijoje, pajėgumų mums užtenka. Situacija kontroliuojama“, – pabrėžė A. Bilotaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (399)