Delfi gavo Viešųjų pirkimų tarnybos raštą, kurį pasirašė laikinasis vadovas Arūnas Siniauskas. Jame nurodoma, kad Viešųjų pirkimų tarnyba, vadovaudamasi LR Viešųjų pirkimų įstatymo 95 straipsnio 1 dalies 2 punktu, atlieka Valstybės sienos apsaugos tarnybos neskelbiamų derybų būdu įvykdytų pirkimų „Neteisėtai atvykusių asmenų laikino apgyvendinimo konteinerių miestelio nuoma“ ir „Modulinių kilnojamų statinių miestelio su 5000 vietų nuoma“ vertinimą.

Apie šiuos prikimus, kurių vertė siekia maždaug 13 mln. eurų, pranešė Delfi.

Po šio tyrimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga kreipėsi į Viešųjų pirkimų bei Specialiųjų tyrimų tarnybą, prašydama įvertinti, ar toks sandoris atitinka teisės aktų reikalavimus ir neturi korupcijos požymių.

Delfi skelbė, kad vieno namelio nuomos kaina prasideda nuo 50 eurų. Vidurkis – 150 eurų, tuo tarpu pagal VSAT pasirašytą sutartį, vieno namelio nuomos ir aptarnavimo kaina mėnesiui siekia 691 Eur. Už tokią sumą galima išnuomoti butą Vilniuje ar kelis kituose miestuose.

„Akivaizdu, kad lėšos naudojamos neūkiškai, kyla ir politinės korupcijos regimybė – laimėjo buvusio politiko, dirbusio socialdemokratų, Rolando Pakso formuotose vyriausybėse, įmonė. Į institucijas kreipiamės ir prašome antikorupcinio vertinimo. Yra svarbu, kad toks lėšų švaistymas nesikartotų ir neliktų sąlygų korupcijai“, – sako LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Jis mano, kad tokie, kaip šis pirkimai, gali kartotis ir ateityje.

„Iš to, kaip Seime buvo priiminėjamas fizinio barjero prie Baltarusijos statybų įstatymas, turiu didelių nuogąstavimų, kad „auksiniai“ nameliai tėra tik pradžia – fizinio barjero statybos įstatyme nenurodyta visa sienos kaina, net neaiškus terminas, iki kada bus baigtos statybos, yra akivaizdu ir valdantieji to neslepia, kad labiausiai tikėtina, jog sieną pasienyje statys energetikos įmonė, kuriai vadovauja Rokas Masiulis. Žinant, kaip jis su grupe draugų „keliavo“ po pelningus projektus, pradedant Visagino AE ir baigiant SGD terminalo statybos, galima tikėtis, kad ir sienos projektas kels tiek pat daug klausimų dėl skaidrumo. Tikriausiai sutapimas, bet ir įmonė, „auksinių“ namelių nuomotoja, priklauso buvusiam viceministrui A. Ramonui, kuris kadaise matė daug galimybių dalyvauti Visagino AE statybose ir kalbėjo apie tai viešai. Dabar tą patį A. Ramoną matome rinkos vertę toli pranokstančiuose sandoriuose, kurie susiję su migrantų krize. Kaip tą suprasti?“ – klausia R. Karbauskis.

LVŽS tikisi, kad tarnybos „auksinių“ namelių nuomos konkursą įvertins kaip įmanoma greičiau ir pateiks pastabas bei rekomendacijas ministrei A. Bilotaitei ir kitoms institucijoms, kurios vykdo pirkimus, susijusius su migrantų krizės suvaldymu.

Pasirašė dvi sutartis

Delfi rašė, kad šių metų liepos 26 d. Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) ir UAB „Arijus“ pasirašė 5,4 mln. eurų vertės sutartį, kuria valstybė nusipirko neteisėtai atvykusių asmenų laikino apgyvendinimo konteinerių miestelių nuomos ir aptarnavimo paslaugas. Pagal pasirašytą sutartį įmonė įsipareigojo išnuomoti 217 gyvenamųjų konteinerių su kitomis patalpomis ir paslaugomis. Įkainis už vieną mėnesį siekia 149 997,65 Eur su PVM. Skaičiavimas paprastas: vieno konteinerio nuomos ir aptarnavimo kaina mėnesiui siekia 691 Eur.

CVPP.lt puslapyje radome informaciją, kad 2021 08 09 VSAT ir UAB „Arijus" pasirašė dar vieną sutartį už 7 mln. 340 tūkst. eurų. Už šią sumą valstybė nusipirko modulinių kilnojamų statinių miestelio su 5000 vietų nuomos paslaugas. „Prekių nuomos 1000-iui gyventojų (skaičiuojant, kad vienas konteineris skirtas 4 gyventojams) su kitomis patalpomis ir paslaugomis, nurodytomis techninėje specifikacijoje įkainis už 1 mėnesį – 203 756,00 Eur su PVM", - teigiama sutartyje.

Abi sutartys pasirašytos su krovinių gabenimo ir ekspedijavimo bendrove „Arijus“. Peržiūrėjus įmonės finansines ataskaitas matyti, kad 2020 metais jos grynasis pelnas siekė 362318 Eur, 2019 m. – 222545 Eur. Šios Kaune registruotos įmonės vadovas, kaip nurodyta Registrų centro dokumentuose, yra Arijus Ramonas. Įmonei jis vadovauja nuo 2008 metų.

Šios įmonės generalinis direktorius A. Ramonas turi patirties ne tik versle, bet ir politikoje. Jis yra buvęs 11-oosios ir 12-osios Vyriausybės susisiekimo viceministras. Vienuoliktosios Vyriausybės premjeras buvo Rolandas Paksas. O jam atsistatydinus premjero pareigas pradėjo eiti socialdemokratas Algirdas Mykolas Brazauskas.

Tačiau darbas ministerijoje A. Ramonui nebuvo sklandus. Jis buvo apkaltinas, kad tuo pačiu metu ne tik dirba ministerijoje, bet ir sukasi versle, turi interesų Klaipėdos jūrų uoste.
Delfi publikaciją galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)