„Manau, kad Lietuvoje mes susipažinome su taip vadinamo politinio trumpizmo reiškiniu, kai valstybės vadovo veiksmus lemia ne tiesioginis jo pareigų vykdymas, o, tikriausiai, mintys apie antrąją kadenciją“, – trečiadienį LRT radijui sakė T. V. Raskevičius.

ŽTK pirmininką stebina tai, kad protestui prie Seimo peraugus į riaušes, vienintelis šalies vadovo atsakas buvo jo įrašas socialiniame tinkle „Facebook“, tiesiog išreiškiant susirūpinimą. T. V. Raskevičius įsitikinęs, kad riaušių prie Prezidentūros atveju, kiti valstybės svarbiausi politikai būtų reagavę kitaip.

„Vykstant riaušėms prie Seimo, mano manymu, prezidentas turėjo būti ne socialiniuose tinkluose, o nacionalinės televizijos eteryje, taip kaip buvo Seimo pirmininkė. Nes man asmeniškai sunku įsivaizduoti tokią situaciją, kai tarkime, riaušėms vykstant ne prie Seimo, o prie Prezidentūros, kiti valstybės vadovai socialiniuose tinkluose tiesiog mandagiai paragintų susilaikyti nuo smurto“, – tikino Laisvės frakcijos parlamentaras.

Tuo metu prezidento išsakytą poziciją, kad dieną vykusį protestą ir vakare vykusias riaušes reikėtų atskirti į dvi aiškias dalis, Seimo narys laiko bandymu užsitikrinti tuomet agresyvius veiksmus vykdžiusių asmenų paramą. Toks G. Nausėdos pasisakymas „laisviečiui“ kelia susirūpinimą.

„Sąmoningas bandymas atskirti protesto akciją su kartuvėmis, Dovydo žvaigždėmis, vadinant ją sankcionuotu, taikiu mitingu, nuomonės pasireiškimu, nuo vakarinių riaušių prie Seimo, yra savotiškas flirtavimas su agresyviais ir antivalstybiškai nusiteikusiais protestuotojais bei riaušininkais. Manau, kad tokios tendencijos yra labai blogos ir keliančios didelį susirūpinimą“, – mano T. V. Raskevičius.

ELTA primena, kad reaguodamas į praėjusį antradienį prie Seimo susirinkusios protestuotojų minios veiksmus G. Nausėda pabrėžė, kad teisė reikšti savo nuomonę nėra tolygi laisvei smurtauti.

„Demokratija nėra anarchija. Žodžio laisvė nėra laisvė įžeidinėti, o protesto laisvė nėra smurto laisvė“, – socialiniame tinkle „Facebook“ praėjusį antradienį rašė G. Nausėda.

Šalies vadovas pažymėjo, kad politikai turėtų visuomenei argumentuotai paaiškinti savo sprendimus.

„Taip, piliečiai gali protestuoti ir reikšti savo nuomonę. Taip, politikai neturėtų kabinti piliečiams etikečių, o argumentuoti ir aiškinti savo sprendimus, net jei tai atima daug laiko, energijos, o kartais net gali atrodyti beviltiška“, – rašė jis.

Tačiau tuo pačiu jis akcentavo, kad nepateisina protestuotojų veiksmų, kuomet buvo užblokuotas Seimo rūmų išėjimas.

„Lietuva susiduria su didžiuliais iššūkiais ir mūsų pyktis, mūsų susiskaldymas yra tai, kas silpnina valstybę labai atsakingu metu. Nepateisinu Seimo užblokavimo. Kviečiu civilizuotai – be užgauliojimų ir užsipuolimų – leisti Seimo nariams išeiti iš parlamento pastato“, – tuomet ragino G. Nausėda.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (195)