To įrodymu yra ir praėjusio savaitgalio įvykiai, kai iš Verebiejų (Alytaus rajonas) mokyklos pasišalinus 32-iejų asmenims, per savaitgalį net 10-imt iš jų buvo sulaikyti su juos gabenusiais vedliais.

Alytaus AVPK atstovė Kristina Janulevičienė pirmadienį Delfi patvirtino, kad minėti asmenys buvo sulaikyti užsieniečių vairuojamose transporto priemonėse, o šių transporto priemonių registracija – užsienio valstybės.

Iš viso iš 32-jų pabėgusiųjų sulaikyti 22. Delfi šaltinių VSAT duomenimis, 17-ka atvejų patvirtinta, kad tai – iš Verebiejų praėjusio ketvirtadienio naktį į penktadienį pasišalinę asmenys.

Dar 5, kuriuos pasieniečiai sulaikė šiąnakt Kalvarijos savivaldybės apylinkėse, kol kas neidentifikuoti.

Tačiau Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virgilijus Pranskevičius sako, kad kol kas į Verebiejus grąžinti tik 5-i pabėgusieji.

„Girdėjau neoficialiai, kad yra sulaikyta daugiau, tačiau mums grąžinti kol kas tik penki“, – sakė savivaldybės atstovas.

Kaip teigė Alytaus policijos atstovė, penktadienį 6-i asmenys buvo sulaikyti Marijampolės savivaldybės teritorijoje, kai pareigūnai patikrinimui sustabdė mikroautobusą Estijos valstybiniais numeriais.

Dar 4 asmenys sulaikyti lengvuosiuose automobiliuose su Vokietijos ir Prancūzijos valstybine registracija.

Šias transporto priemones, pasak K. Janulevičienės, vairavo leidimus užsienio valstybėse turintys asmenys, kurių kilmės šalis yra neretu atveju sutampanti su neteisėtai iš stovyklų pasišalinusių asmenų kilmės šalimi.

Yra atvejų, kai tokį neteisėtų migrantų išvežimą vykdė jų giminaičiai iš minėtų Europos Sąjungos valstybių, turintys leidimus gyventi tose šalyse.

Tačiau, pasak V. Pranskevičiaus, stebima ir kita tendencija: automobiliai, kuriuose savaitgalį sulaikyti neteisėti migrantai, per minėtą savaitgalį į Lietuvą ir iš jos važiavo ne po vieną kartą.

Tai patvirtina jų vairuotojų mobiliųjų telefonų duomenys.

Tiek pabėgusieji iš stovyklos, tiek juos gabenę vedliai sulaikyti ir uždaryti į Užsieniečių registracijos centrą Pabradėje (Švenčionių rajonas).

Dėl neteisėto migrantų gabenimo VSAT pradėjo ikiteisminius tyrimus.

Likusieji iš surastų pasišalinusiųjų neteisėtų migrantų bendromis policijos ir pasieniečių pastangomis sulaikyti pavieniai ar mažomis grupėmis Alytaus rajono, Marijampolės ir Kalvarijos savivaldybių teritorijose. Jie grąžinti į Verebiejus.

Likusiųjų iš Verebiejų pasišalinusių neteisėtų migrantų kol kas rasti nepavyksta. Pareigūnai neslepia, kad šie asmenys galimai jau pasiekė kitas valstybes Europoje.

Savaitgalį Lenkijos pasieniečiai grąžino 3 iš Lietuvos pasišalinusius neteisėtus migrantus. Patikrinus, paaiškėjo, kad jie yra pabėgę iš Rūdninkų stovyklos.

Kada ir kokiomis aplinkybėmis – kol kas, šaltinių žiniomis, aiškinamasi.

Alytaus rajono savivaldybės atstovas sako, kad viena iš problemų yra tai, kad „iki šiol neaišku, kas už ką atsakome“.

„Kai pabėga, tada ieškom, kas atsakingi už jų skaičiavimą. Ir iki šiol nežinom, kas tą turi daryti – savivaldybė, pasieniečiai, Viešojo saugumo tarnybos ar kariuomenės atstovai“, – sakė V. Pranskevičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (286)