Rūdninkų poligone migrantus saugantis pareigūnas jau buvo pakeliui namo, kai sulaukė skambučio, kad reikia skubiai grįžti į dalinį, nes prie Seimo vyksta neramumai. M. Bagonas su kolegomis atvyko riaušėms jau įsisiubavus, maždaug pusę dešimtos vakaro.

„Tuo metu matėme policininkus, matėme daug riaušininkų, kurie stovi ant važiuojamosios kelio dalies, kelia pavojų sau, aplinkiniams, nes gatve juda pareigūnų transportas. Mūsų pajėgoms buvo nurodyta vykti į vidinį Seimo kiemelį, bet tokios galimybės nebuvo, nes protestuotojai blokavo teritoriją. Buvo gautas nurodymas išlipti iš tarnybinių transporto priemonių ir atlaisvinti teritoriją.

Išlipom, prasidėjo stumdymai, įžeidinėjimai, provokacijos. Mes ne kartą ir ne du įspėjome asmenis, kurie elgėsi agresyviai, spardė skydus ir panašiai, kad nutrauktų neteisėtus veiksmus, pasitrauktų, nes priešingu atveju bus panaudota prievarta. Jie dar aktyviau pradėjo elgtis agresyviai, prasidėjo apmėtymas akmenimis. Vėliavos su pagaliais irgi skriejo į pareigūnų pusę“, – pradžią pasakojo pareigūnas.

Rikiuotėje – su lūžusia ranka

Vienas akmuo pataikė į M. Bagono kairiąją ranką, jis pajuto aštrų skausmą, tačiau mintis trauktis iš rikiuotės jam nekilo.

„Išeisi iš rikiuotės, kolegoms prireiks papildomų pajėgų, o tokios galimybės tuo metu nebuvo. Niekas neišėjo iš rikiuotės, tik po visko kreipėmės į gydymo įstaigas“, – ką tuo metu galvojo, sakė pašnekovas.

Į ligoninę pareigūnas kreipėsi tik kitą dieną, nes rankos skausmas niekaip neslopo. Ten jam diagnozuotas alkūnkaulio ylinės ataugos lūžis, dėl to su gipsu jam teks praleisti mažiausiai mėnesį. Paklaustas, kaip su tokia trauma jis galėjo ignoruoti skausmą ir tęsti tarnybą, M. Bagonas atsakė: „Atsakomybė“.

„Kol esi gyvas ir sveikas, apie skausmą negalvoji. Tiesiog galvoji, kaip kuo geriau atlikti savo pareigas, kad nukentėtų kuo mažiau mūsų pareigūnų, kad kuo mažiau nukentėtų niekuo dėti asmenys, – pasakojo pareigūnas. – Jei išeisi iš rikiuotės, kolegoms prireiks papildomų pajėgų, o tokios galimybės tuo metu nebuvo. Niekas neišėjo iš rikiuotės, tik po visko kreipėmės į gydymo įstaigas.“

Riaušės atrodė gerai organizuotos

Per daugiau nei du dešimtmečius tarnyboje, M. Bagonas matė visko – jam teko tramdyti ir lenkų futbolo chuliganus, ir malšinti 2009 metais kilusias riaušes prie Seimo. Paprašytas palyginti antradienį ir prieš 12 metų kilusias riaušes, pareigūnas pasakojo, kad tąkart minia buvo gerokai didesnė – ji apsupo iš visų pusių, nuo Mažvydo bibliotekos, Tumėno gatvės, Žvėryno tilto.

„Bet 2009-aisiais atrodė, kad riaušininkai buvo nekoordinuoti, viskas vyko labai chaotiška. O antradienį atrodė, viskas organizuota, kad kažkas už kažką atsakingas, vienas pakalba, paragina, kitas paagituoja: mėtom, laužom, daužom“, – įspūdžiais dalinosi jis.

Pareigūnui antradienį susidarė įspūdis, kad riaušėms ruoštasi iš anksto, nes į juos skriejo ne tik akmenys.

„Į pareigūnus skriejo ir plytgaliai, nors toje automobilių stovėjimo aikštelėje buvo tik akmenys. Galima manyti, kad tam buvo ruošiamasi iš anksto. Galbūt aktyviausi riaušininkai, kurstytojai atvyko pasiruošę ne tik mitinguoti, šūkauti, bet jie atvyko su intencija, kad galbūt šturmuos Seimą, puls pareigūnus, apmėtys juos“, – pasakojo M. Bagonas.

Pašnekovas pridūrė, kad ir agresija atrodė gerai koordinuota, akmenys paleidžiami vienu metu lyg pagal komandą, o po to staiga sustodavo. Galiausiai į pareigūnus riaušininkai paleido ir galingą sprogstamąjį užtaisą.

„Kiek teko girdėti, pareigūnams dėl sprogmens sužaloti minkštieji audiniai. Jeigu žmonės stovi su apsaugomis ir nukenčia, reikia džiaugtis, kad tas sprogmuo nesprogo tuo metu, kai buvo prie žmonių akių. Neduok dieve, sprogmuo būtų sprogęs tarp asmenų, kurie neapsisaugoję, pasekmės galėjo būti katastrofiškos“, – sakė jis.

Du gaisrai vienu metu

Pareigūnai antradienio vakarą buvo priversti gesinti net du gaisrus. Tuo pat metu, kai malšintos riaušės prie Seimo, pranešta ir apie neramumus Rūdninkų poligone sukėlusius migrantus. Todėl autobusas su VST pajėgomis nuo parlamento pasiųstas ir ten.

„Tarp riaušininkų pasigirdo šūksniai: išveža Seimo narius, neleiskim jų. Dalis žmonių, netgi moterų, viena lyg ir buvo besilaukianti, ji puolė po ratais, siekdama neišleisti autobuso. O iš tos pusės, kur stovėjo riaušininkai, iš stovėjimo aikštelės, pasipylė akmenų lietus, dėl ko buvo išdaužyti autobuso langai.

Reaguodami į šituos įvykius stūmėm pažeidėjus nuo autobuso į aikštelės gilumą. Autobusas išvažiavo, kažkaip trumpam jie apsiramino, bet pažeidėjai niekur nesitraukė“, – pasakojo M. Bagonas.

„Buvo labai nejauku, kai vykdėme funkcijas prie Seimo, vis sukosi mintys, ar nenukentės Rūdninkuose mūsų pareigūnai. Į galvą lindo labai nekokios mintys, neduok dieve, kad kas nors ten iš mūsų nukentės, bet laimei, niekas ten rimčiau nenukentėjo“, – pridūrė jis.

Psichologinis spaudimas

Į pareigūnus prie Seimo lėkė ne tik akmenys, tačiau ir nuolatiniai įžeidimai. M. Bagonas prisiminė riaušininkų riksmus, keiksmus ir reikalavimus ginti juos, o ne Seimą.

„Įsijungia ir tas psichologinis dalykas, kad tai mūsų, Lietuvos piliečiai, nesinori atlikti kažkokių veiksmų, bet kai matai, kad šalia gali nukentėti ir nukenčia pareigūnai, kolegos ir nori atlikti pareigą kiek įmanoma geriau, kad kuo mažiau nukentėtų nekalti piliečiai, kurie atėjo tik apsižvalgyti“, – sakė pašnekovas.

Dirbti tokiomis sąlygomis labai sudėtinga, kadangi riaušininkai įsimaišę tarp eilinių stebėtojų.

„Matai, kad reikia sulaikyti aktyvų asmenį, kuris mėtė į tave akmenis, plytgalius, bet šalia stovi niekuo dėti žmonės. Tu dinamiškai judi su grupe, o riaušininkas traukiasi atgal, taip gali nukentėti ir niekuo dėti žmonės. Bet kiek teko girdėti, tų nekaltų žmonių lyg ir nenukentėjo“, – sakė VST pareigūnas.

Visgi M. Bagonas pastebėjo, kad kai kurie žiūrovais buvę asmenys vėliau patys įsijungė į riaušes, čiupdavo akmenis ir mesdavo juos į pareigūnus. Jo akimis prie to prisidėjo ir kurstytojai, kurie darėsi vis aktyvesni.

„Galbūt jie pajaučia, kad nebus identifikuoti, nebus baudžiami, įsijungia bandos instinktas, jie irgi prisijungia. Kiek teko matyti filmuotą medžiagą, jie atėjo, nieko nedarė, o po to pakelia akmenį ir meta jį“, – pastebėjimais dalinosi jis.

Sužalota 18 pareigūnų, suimti 9 riaušininkai

Galiausiai, jau vėlai naktį, riaušininkams nesiskirstant ir neklausant daugybę kartų kartotų įspėjimų nutraukti neteisėtą agresiją, buvo priimtas sprendimas minią išsklaidyti bei sulaikyti agresyviausius.

„ Mūsų funkcijos buvo ne tik apsaugoti Seimą, bet atkurti viešąją tvarką, užtikrinti, kad kiti, niekuo dėti piliečiai nenukentėtų. Neatlikus taktinių minios išsklaidymo veiksmų to padaryti nebuvo galimybės.

Buvo priimtas sprendimas visą minią stumti iki degalinės ir pačius aktyviausius riaušininkus, kurstytojus, esant galimybei, sulaikyti. Persigrupavom, sulaukėm signalo ir ėmėmės taktinių veiksmų, minia buvo išsklaidyta, o aktyviausi riaušininkai buvo sulaikyti“, – apie operacijos pabaigą papasakojo M. Bagonas.

Per riaušes prie Seimo iš viso buvo sužalota 18 pareigūnų: nukentėjo 12 policininkų ir 6 VST pareigūnai.

Antradienio naktį sulaikyti 26 asmenys, visiems jiems pareikšti įtarimai dėl riaušių, už tai jiems gresia iki 6 metų kalėjime.


Ketvirtadienį devynis įtariamuosius teismas leido suimti, kadangi jie gali trukdyti ikiteisminiam tyrimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1985)