Tai BNS penktadienį sakė ikiteisminį tyrimą kontroliuojančios Vilniaus apygardos prokuratūros atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

Riaušių byloje iš viso yra suimti devyni įtariamieji.

Dar keturiems į laisvę paleistiems asmenims teismas skyrė intensyvią priežiūrą – jie turės dėvėti apykojes, laikytis dienotvarkės.

Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį nagrinėjo prokurorų prašymus suimti 26 įtariamuosius dėl riaušių prie Seimo Vilniuje sukėlimo, leido suimti devynis iš jų.

Penki įtariamieji suimti mėnesiui, du – po 14 parų ir dar du – po dešimt parų.

Jie kaltinami išprovokavę riaušes ir per jas priešinęsi pareigūnams.

Pasak teismo atstovės Gintarės Vosyliūtės, buvo svarstomi prašymai suimti 19 vyrų ir 7 moteris. Nė viena iš moterų suimta nebuvo, tačiau kai kurioms taikyta intensyvi priežiūra.

Prokuratūra visus 26 įtariamuosius prašė suimti, teigdama, kad jie gali trukdyti tyrimui, bėgti, slėptis, daryti naujus nusikaltimus.

„Vienas asmuo šiame ikiteisminiame tyrime anksčiau jau buvo teistas 13 kartų, vienas asmuo – 14 kartų ir vienas asmuo – 12 kartų. Trys asmenys teisti po du kartus. Taip pat vienam asmeniui yra pareikšti įtarimai dviejuose ikiteisminiuose tyrimuose“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė generalinė prokurorė Nida Grunskienė.

Tačiau, pasak Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotojo Mindaugo Ražansko, teisėjai nustatė, kad kai kuriais atvejais nėra pagrindo manyti, ką įtaria prokuratūra – įtariamieji turi šeimas, darbus, legalius pajamų šaltinius.

Jis pateikė pavyzdį, jog prokurorai prašė suimti moterį, kuri neteista, dirba, augina mažametį vaiką.

„Teismas nematė pagrindo ją suimti“, – sakė M. Ražanskas.

Per riaušes prie Seimo antradienio vakarą sužeista 18 pareigūnų: 12 policininkų ir šeši Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. Be to, suniokotos aštuonios transporto priemonės.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla neatmeta galimybės, kad įtariamųjų vykstant ikiteisminiam tyrimui daugės.

Apie 5 tūkst. žmonių antradienį buvo susirinkę prie Seimo Vilniuje išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio Seimo kiemo. Pareigūnams ėmus juos atitraukti nuo pastato, kilo riaušės – į pareigūnus mėtyti buteliai, signalinės raketos, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos.