„Man nesuprantama, kodėl toks sprendimas“, – ketvirtadienį BNS sakė opozicijos lyderis, ekspremjeras Saulius Skvernelis.

Anot jo, keista, kad ta pati bendrovė „Nuctech Warsaw“ šiemet eliminuota iš Lietuvos oro uostų rentgeno sistemų konkurso dėl grėsmės nacionaliniam saugumui, o dabar pripažinta tinkama.

„Būdavo labai aštriai kalbama apie oro uosto rentgeno aparatus, kurie saugumo prasme jokios vertės neturi, išskyrus tai, kad ne vietiniam saugumui tarnauja, tai buvusi tuo metu opozicija, dabartinė valdžia, labai švelniai tariant, skeptiškai žiūrėdavo į visa tai, kas yra iš Kinijos, ir mus dėl to spausdavo, kad nieko nebūtų. Kokiais argumentais tas požiūris pasikeitė, reikėtų komisijos klausti“, – sakė S. Skvernelis.

Jo teigimu, esant ekstremaliai situacijai galima surengti pirkimą neskelbtinų derybų būdu iš vieno tiekėjo pagal Viešųjų pirkimų įstatymą ir įsigyti pasitikėjimą keliančią įrangą.

Seimo NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas minėtą sprendimą vadina blogu, tačiau, anot jo, dar didesnė blogybė būtų ir toliau neturėti pasienyje rentgeno aparato.

„Buvo blogas arba dar blogesnis sprendimas. Pasirinkome blogą sprendimą, bet jis yra geresnis negu kitas variantas – be rentgeno būti dar dvejus metus“, – BNS sakė komiteto vadovas.

Jis pabrėžė, kad kontrabandos mastai auga, 25 proc. visos tabako rinkos sudaro nelegalios cigaretės, o didžioji dalis kontrabandos į Lietuvą patenka būtent traukiniais, vilkikais.

L. Kasčiūno teigimu, skubinti rentgeno aparato įrengimą verčia ir autoritarinio Baltarusijos prezidento Aliaksando Lukašenkos grasinimai užtvindyti Lietuvą „įvairiais pavojingais dalykais“.

NSGK pirmininkas atmetė, kad teigiama vyriausybinės komisijos, tikrinančios nacionaliniam saugumui svarbius sandorius, išvada dėl „Nuctech Warsaw“ yra siekis sušvelninti Kinijos poziciją Lietuvos atžvilgiu.

„Ne, tikrai ne. Tai nesusiję visiškai“, – BNS sakė L. Kasčiūnas.

Kinija dėl gilėjančių Lietuvos ryšių su Taivanu šią savaitę konsultacijoms atšaukė savo ambasadorių Vilniuje ir paragino atšaukti Lietuvos ambasadorių Pekine. Kinijos užsienio reikalų ministerija teigia, kad tokį sprendimą paskatino siekis Lietuvoje atidaryti Taivano atstovybę.

Ketvirtadienį pranešta, kad nacionaliniam saugumui svarbius sandorius tikrinanti vyriausybinė komisija pateikė teigiamą išvadą, jog Muitinės departamento skelbto konkurso laimėtoja būtų pripažinta įmonė „Nuctech Warsaw“.

Ta pati bendrovė šiemet eliminuota iš Lietuvos oro uostų rentgeno sistemų konkurso dėl grėsmės nacionaliniam saugumui.

JAV laikraštis „Wall Street Journal“ pernai birželį pranešė, kad Jungtinių Valstijų agentūros ėmėsi aktyvios kampanijos prieš „Nuctech“ veiklą Europoje.

Kritikai sako, kad „Nuctech“ mažų kainų strategija leidžia kelti prielaidas, jog įmonė veikia ne komerciniais pagrindais, o siekia užsitikrinti strateginės infrastruktūros kontrolę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)