„Akivaizdu, kad Lietuva šiandien patiria hibridinę agresiją ir net keliais “frontais”. Šią skleidžiamą informaciją apie kibernetinę ataką reikia vertinti kaip prieš mūsų valstybės institucijas vykdomo hibridinio karo dalį, elementą - informacinę bei propagandinę ataką, kuria pasinaudojus galima kurpti įvairias insinuacijas, feisbuke rašo L. Kasčiūnas. - Reikia išlaikyti kritišką ir blaivią nuostatą į priešiškų šalių skleidžiamą turinį, kurio autentiškumo negalima patvirtinti bei nepersiimti norimu primesti Lietuvai naratyvu, kuriuo siekiama sukurti nepasitikėjimo ir nesaugumo atmosferą.“

URM: apie kibernetinę ataką viešumoje paskleistos informacijos patvirtinti negalime

Užsienio reikalų ministerija teigia apie kibernetinę ataką viešumoje paskleistos informacijos patvirtinti negalinti, todėl jos nekomentuos.

„Užsienio reikalų ministerija informacijos, kuri paskleista viešumoje, tikrumo patvirtinti negali, todėl nekomentuos“, – sakome URM ketvirtadienį paskelbtame pranešime.

Ketvirtadienį naujienų portalai lrt.lt ir delfi.lt pranešė, kad programišiai forumuose skelbia įvykdę kibernetinę ataką prieš Užsienio reikalų ministeriją. Anot jų, pavogta per pusantro milijono ministerijos susirašinėjimų su ambasadomis užsienio šalyse, NATO partneriais, o kai kurie dokumentai – su žymomis slaptai.

„Vertiname tai kaip nedraugiškų šalių informacinę ataką“, – ketvirtadienį į šią informaciją sureagavo URM.

Programišių teigimu, Lietuvos diplomatai susirašinėdami atskleidė Jungtinių Valstijų paslaptis prieš Europą – daugiausia dėl „Nord Stream-2“. Be kita ko, pasak jų, laiškuose taip pat aptariami santykiai su Baltarusija ir Kinija.

Remiantis lrt.lt, vienas forumo vartotojas tikina, kad dokumentuose aptariamas „pasirengimas karui su Baltarusija“, įskaitant „branduolinius smūgius“.

Ministerija trečiadienį paskelbė fiksavusi bandymą įvykdyti informacinę-kibernetinę ataką, o apie tai informavusi atsakingas institucijas, tačiau plačiau situacijos nekomentavo.

Nausėda patvirtino – nutekinta slapta infomacija

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį pareiškė, kad tam tikri požymiai rodo, jog per kibernetinę ataką prieš URM nutekinta įslaptinta informacija.

„Vyksta tyrimas, be jokios abejonės, mes įvertinsime tą žalą, kurią padarė ši kibernetinė ataka. Tačiau yra tam tikrų požymių, kurie rodo, kad tam tikra informacija nutekėjo. Ir tai yra informacija su grifu „slaptai“, – ketvirtadienį interviu delfi.lt teigė šalies vadovas.

G. Nausėdos teigimu, nutekėjusi informacija „gali padaryti didelės žalos pirmiausia sąjungininkų atžvilgiu“.

„Bet tai yra potenciali žala, kurios šiuo metu aš dar negaliu viešai atskleisti“, – sakė prezidentas.

Kiek anksčiau šalies vadovo patarėja Asta Skaisgirytė LRT radijui pareiškė turinti informacijos apie iš URM pavogus dokumentus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)