Antradienį įvykęs mitingas prie Seimo sutraukė labai margą publiką. 5 tūkst. žmonių protestas pasibaigė 17 val., tačiau dalis žmonių neišsiskirstė, o užblokavo Seimą.

Galiausiai viskas peraugo į riaušės – į pareigūnus pradėti mėtyti akmenys, jie įsiaudrinusią minią ramino ašarinėmis dujomis.

Mitinge jau dieną buvo susirinkę įvairiausi veikėjai. Tarp jų - aktyvūs įvairiausių sąmokslo teorijų skleidėjų su kriminaline biografija. Nemažai jų populiarūs socialiniuose tinkluose tapo, kai aktyviai ėmė skleisti melus apie pandemiją.

Andrius Lobovas

Apie liberalfašistinę valdžią mitinge garsiai rėkavęs Andrius Lobovas pats ant telefono užsiklijavęs nacistinį lipduką, o ant peties išsitatuiravęs Adolfo Hitlerio atvaizdą.

Visą dieną prasisukiojęs mitinge, kilus riaušėms jis paėmė garsiakalbį į rankas ir toliau kurstė aistras.

Andrius Lobovas

Jaunystėje dukart teistas už automobilių vagystes ir iš kalėjimo 2000-aisiais išėjęs A. Lobovas tapo tatuiruočių meistru. Pats jis didžiuojasi, kad savo veikla užsiima nemokėdamas jokių mokesčių.

Į viešumą šis veikėjas iškilo per Garliavos skandalą, tapęs vienu aktyviausiu Drąsiaus Kedžio ir Neringos Venckienės šalininkų.

Surengęs mitingą prie Kėdainių teismo jis buvo nuteistas dėl trukdymo teisėjų darbui ir teismo įžeidimo. Už tai gavo 13 tūkst. litų baudą.

A. Lobovas ne vienerius aktyviai skleidė melus, esą skiepai luošina žmones, tačiau jo idėjos populiarumo sulaukė tik kilus koronaviruso pandemijai. Jis neigė COVID-19 pavojų, , skiepus vadino „mirties ir ligų kokteiliu“. Paskelbus karantiną, viešai rodė, kaip pažeidinėja įvestus ribojimus bei toliau tatuiravo žmones

Antanas Kandrotas-Celofanas

Praėjusiai metais netikėtos šlovės sulaukė kaunietis Antanas Kandrotas. Jo sukurtus filmukus feisbuke peržiūrėjo šimtai tūkstančių žmonių, jis pats turėjo ambicijų patekti į Seimą, o vėliau prisidėjo prie „Šeimų gynimo maršo“ organizavimo.

Itin aktyvus jis buvo ir per antradienį vykusį mitingą, susirinkusiesiems sakė kalbą, o kilus riaušėms viešai ragino žmones skubėti prie Seimo.

Gali būti, kad A. Kandrotas jau greitu metu atsidurs už grotų, nes šiuo metu jam paskirta 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė už padėjimą iššvaistyti turtą, tačiau nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs ir skundas nagrinėjamas Lietuvos apeliaciniame teisme.

Be to, šiuo metu narpliojama ir dar viena byla dėl mokesčių vengimo schemos, kuriame kaltinamuoju taip pat yra Celofanas.

Per savo gyvenimą Celofanas jau yra spėjęs tris teistumus. Turbūt įspūdingiausias jo nusikaltimas – sukčiavimas stambiu mastu. Dar prieš finansų krizę 2008-aisiais A. Kandrotas nupirko įmonę, užregistravo ją asocialaus asmens vardu ir tuomet lizingu įsigijo vilkikų už 3,5 mln. litų. Po šio fiktyvaus pirkimo jis iš valstybės dar susigrąžino 620 tūkst. litų PVM. Vyras tikėjosi atsikratyti įmone ir likti nesučiuptas, tačiau plano įgyvendinti nepavyko. Už šią milijoninę aferą Celofanui teko pasėdėti Pravieniškėse.

Algirdas Paleckis

Kadaise perspektyviu politiku laikytas Algirdas Paleckis 2008-ųjų pradžioje buvo išspirtas iš Socialdemokratų partijos dėl aštrių pasisakymų bendražygių atžvilgiu. Politikas tvirtino, kad šalį valdo ne valdžia, o „blogio ašis“.

Netrukus A. Paleckis paliko sostinės vicemero postą ir įkūrė atvirai prorusišką partiją „Frontas“. Įdomu tai, kad būtent ši partija organizavo riaušėmis prie Seimo pasibaigusį mitingą 2009 metais. Nors kai kurie politikai A. Paleckį kaltino riaušių kurstymu, tačiau byla dėl nesankcionuoto mitingo buvo nutraukta teisme.

Protestuotojai apjuosė Seimą

Prieš 12 metų vykusios riaušės ir pasisakymai apie jas labai primena antradienio įvykius prie Seimo. A. Paleckis teisme tvirtino, kad žmonės tenorėjo iš parlamento „ištraukti užsibarikadavusius klerkus, kad šie parodytų pagarbą žmonėms“. Tada įtūžusi minia reikalavo politikus išeiti ir pasikalbėti, bet tą padaręs tuometinis Seimo narys Artūras Zuokas buvo apšauktas vagimi ir gavo kiaušinį į galvą.

Be to, po riaušių A. Paleckis kalbėjo, kad viską išprovokavo policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, o ne į Seimo langus akmenis paleidę protestuotojai.

Šįkart mitinge A. Paleckis nebuvo toks aktyvus, tačiau jam leista pasakyti kalbą susirinkusiems. Iškart po jo ant scenos lipo per Sausio 13-ąją nukentėjęs žmogus. Nemažai komentatorių tame įžvelgė ironiją, kadangi A. Paleckis yra teistas už pareiškimus, kad prie Televizijos bokšto 1991 m. „savi šaudė į savus“.

Šiuo metu A. Paleckiui gresia ne vienerius metus praleisti už grotų – jis dar neįsiteisėjusiu Šiaulių apygardos teismo sprendimu pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo Rusijai, jam skirta 6 metų laisvės atėmimo bausmė.

Tadeušas Vasilevskis-Gibonas

Daug kas atkreipė dėmesį, kad mitinge prie Seimo sukiojasi turbūt garsiausias „Vilniaus brigados“ smogikas Tadeušas Vasilevskis, pravarde Gibonas. Šis kriminalinis veikėjas pastebėtas ir Šeimų marše.

Jaunystėje perspektyviu boksininku buvęs Gibonas dėl savo įspūdingo stoto puikiai tiko gąsdinti reketuojamus verslininkus, todėl jį ir priglaudė sostinės nusikaltėliai.

Tadeušas Vasilevskis

Tiesa, jis labiau pagarsėjęs ne itin brutaliais nusikaltimais, o girtuokliavimu ir kurioziniais nuotykiais. Pavyzdžiui, vieną kartą girtas jis parsivežė merginą į viešbutį, tačiau supainiojęs pastatus nuėjo į Aukščiausiosios Tarybos apsaugininkų bendrabutį. Čia lovoje juos užtiko ten gyvenęs pareigūnas.

Girtuokliavimas Giboną išgelbėjo ir nuo ilgų metų kalėjime, nes jį bandyta kaltinti ne vieno nužudymo organizavimu. Susitikimuose, kur buvo planuojama pašalinti netinkamus asmenis, T. Vasilevskis išties dalyvaudavo, tačiau, pasak liudytojų, į juos ateidavo visiškai girtas ir tiesiog užmigdavo.

Paskutinį kartą Gibonas prieš teismą stojo dėl to, kad draugui už 300 litų pardavė 2 gramus kokaino, o pats pas save laikė dar 16 gramų. Tąkart jam dėl narkotikų platinimo skirta 3 metų įkalinimo bausmė.

Kęstutis Vaitiekūnas-Kestorius

Kriminalinio veikėjo Kęstučio Vaitiekūno pasirodymą mitinge pastebėjo portalo paninfo.lt žurnalistai. Jis praeityje tituluotas kaip Panevėžio „Šmikinių“ gaujos lyderis.

Kestoriaus pravarde žinomas nusikaltėlis išgarsėjo 1996 m., kai reketuojamas verslininkas Rimantas gynėsi ginklu.

4 reketininks jir nušovė, o dar 4 sužeidė. K. Vaitiekūnas išgyveno tik laimingo atsitiktinumo dėka, verslininkas norėjo į jį šauti dar kartą, bet jam baigėsi kulkos.

Pagijęs Kestorius už reketą buvo įkalintas 8 metams. Išėjęs į laisvę jis įkliuvo dėl plėšimo sostinėje ir sulaukė 4 metų laisvės atėmimo bausmės.

Viktoras Uspaskich

Ovacijomis per mitingą pasitiktas Europos Parlamento narys Viktoras Uspaskich, tikėtina, finansiškai prisidėjo prie protesto organizavimo, bent jau tokią informaciją pateikė kitas protesto dalyvis Vaidas Lekstutis.

Darbo partijos įkūrėjas V. Uspaskich yra teistas žymiojoje „Juodosios buhalterijos“ byloje. 2006 m. dėl to prokuratūrai pradėjus tyrimą politikas spruko ir kurį laiką slėpėsi Rusijoje, ten net prašėsi politinio prieglobsčio. Visgi vėliau jis grįžo į Lietuvą ir stojo prieš teismą.

V. Uspaskichas buvo pripažintas kaltu, nes organizavo neteisėtą Darbo partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą, iš viso nuslėpdamas 25 mln. litų pajamų bei 23 mln. litų išlaidų.

Europarlamentaras per pandemiją taip pat pasižymėjo įvairiausių sąmokslo teorijų skleidimu ir net bandė pasipelnyti prekiaudamas neva nuo COVID-19 gydančiu vandeniu.

Petras Gražulis

Seimo narys Petras Gražulis aktyviai reiškėsi ne tik dieninėje mitingo dalyje, tačiau sukiojosi minioje jau prasidėjus riaušėms. Be to, jis davė interviu rusiškai aiškindamas, kad Lietuvoje yra blogiau nei Baltarusijoje.

Bene dažniausiai į įvairiausius skandalus įsiveliantis parlamentaras šiuo metu priverstas minti ir teismų slenkčius. Jis kaltinamas piktnaudžiavimu.

Prokurorai bando įrodyti, kad P. Gražulis nuo 2015 iki 2017 metų piktnaudžiavimo Seimo nario padėtimi ir tvarke bendrovės „Judex“ reikalus, kai šaldytame maiste aptikta listerijos bakterijų. Parlamentaras galbūt dėl to gavo turtinės naudos.

„P. Gražulis formavo neigiamą visuomenės nuomonę apie Seimą ir jos narius, parodė nepagarbą Konstitucijai, iškreipė Seimo funkcijas, savo elgesiu parodė, kad jam negalioja – įstatymai, Sulaužė Seimo nario priesaiką“, – apie P. Gražulio galbūt padarytą nusikaltimą teisme kalbėjo prokuroras Rolandas Stankevičius.

Gintaras Furmanavičius

Mitinge sukiojosi ir dar vienas dėl korupcinių nusikaltimų teistas buvęs Vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius.

Gintaras Jonas Furmanavičius

Eidamas Nacionalinės žemės tarnybos direktoriaus patarėjo pareigas G. Furmanavičius reikalavo 20 tūkst. eurų kyšio, žadėdamas paveikti valstybės tarnautojus, kad valstybinė žemė būtų prijungta prie vienos įmonės sklypo. Už prekybą poveikiu jam skirta lygtinė 3 metų laisvės atėmimo bausmė.

G. Furmanavičius pastaruoju metu taip pat tapo populiarus feisbuke skleisdamas įvairiausias sąmokslo teorijas.

Vaidas Lekstutis

Jau minėtas Vaidas Lekstutis taip pat buvo aktyvus protesto dalyvis bei sakė susirinkusiems kalbą nuo scenos.

Vaidas Lekstutis

Šis personažas teistas dėl tautinės nesantaikos kurstymo. Jis lietuvių trėmimus į Sibirą viename savo komentare vadino prasivėdinimu gryname ore.

Už tai jam vieneriems metams apribota laisvė bei skirti viešieji darbai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1472)