Lietuvos žvalgybos vadovas teigė, kad jį žeidžia, kai teigiama, kad jo institucija nestebėjo erdvės.

„Mane kaip pareigūną ir VSD direktorių žeidžia tokie dalykai, kai teigiama visiškai nesiremiant šaltiniais, ir paimama informacija iš oro, ir pateikiama visuomenei. Galiu jus užtikrinti, kad VSD jau sausio mėnesį yra informavęs sprendimų priėmėjus, institucijas apie Šeimų sąjūdžio veiklą, apie procesus, kurie gali išvirsti į riaušes ar dar kažką. Nuolat ta informacija buvo teikiama nuo sausio . Teigti, kad VSD tai pagavo nepasiruošusį, tai yra absoliučiai neatsakinga“, - sakė D. Jauniškis.

VSD vėliau patikslino informaciją, kad sprendimų priėmėjams nuo sausio buvo teikiama informacija apie įtampą visuomenėje galinčius sukelti veiksnius, susijusius su skiepijimo procesais bei kitais pandemijos suvaldymo veiksmais. Kovo mėnesį pateikta informacija apie organizuojamą Šeimų maršą ir su tuo susijusias socialinės įtampos rizikas.

VSD vadovas teigė, kad jie šiuo metu neturi įrodymų „apie kažkokią antivalstybinę veiklą, kaip tai aprašyta Baudžiamajame Kodekse“. VSD taip pat neturi įrodymų, kad už to stovi užsienio jėgos.

„Jeigu tie įrodymai bus, neatmetu to varianto, tai bus tiriama, ir bus pateikiama visuomenei “, - teigė D. Jauniškis.

Jis pripažino, kad nebuvo signalų, kad mitingas prie Seimo galėtų išvirsti į riaušes.

„Policijos išvada ta pati išvada irgi turėtų būti. Nebuvo signalų, kad tai būtinai išvirs į maištus, riaušes ar smurtą“, - teigė D. Jauniškis

Pasak institucijos vadovo, VSD neturi duomenų, kad tą pačią dieną vykę incidentai Rūdininkuose ir prie Seimo būtų susiję.

Jis patikino, kad kalbamasi ir apie rugsėjo 10 dieną organizuojamą mitingą, kuriam išduotas leidimas (kaip ir kitiems susirinkimams išduoti leidimai) šiuo metu yra peržiūrimas Vilniaus miesto savivaldybės.

VSD vadovas mato daug panašumų, kalbant apie riaušes prie Seimo 2009 metais ir šiemet.

„Aš matau daug panašumų. Turime tam tikrą žmonių sluoksnį, ir tas yra turbūt suprantama, kurie nėra patenkinti Vyriausybės politika, arba kažkokie kiti veiksmai juos turbūt nervina. Mes gyvename demokratinėje valstybėje, tai gali išreikšti savo nepasitenkinimą, abejones, savo nuomonę, bet tas turi būti daroma įstatymų rėmuose. Tai neturi išvirsti į smurtą, riaušes arba žmonių žalojimą, ypatingai pareigūnų“, - sakė D. Jauniškis.

Nekomentavo informacijos apie nutekėjusius duomenis

Lietuvos žvalgybos vadas nekomentavo informacijos apie galimai nutekėjusius Užsienio reikalų ministerijos duomenis.

„Ko gero būtų labai sunku ir nereikalinga dabar komentuoti, kol vyksta tyrimas. (…) Tos informacijos yra daug. Nenoriu profaniškai komentuoti, kol neturiu tikrų žinių. Būkime profesionalai“, - sakė D. Jauniškis.

Apskritai jis pabrėžė, kad VSD savo viešuose grėsmių vertinimuose nuolatos pabrėžė, kad kibernetinė erdvė yra pažeidžiamas dalykas, ir, kad kibernetinės atakos yra galimos.

„Tobulėjimui ribų nėra. Iki šiol Lietuva pakankamai gerai su tuo tvarkėsi. (...) Kylant IT technologijų reikšmei, atakų daugės (...), turime investuoti į saugumą“, - teigė D. Jauniškis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)