„Iš dalies reaguojant ir į praėjusio antradienio situaciją, kai Seimo rūmuose vaikščiojo asmenys, kurie neprisidėjo niekaip prie Seimo darbo ir, sakyčiau, kad trikdė pakviesti kelių Seimo narių, kurie išrašė daug vienkartinių leidimų ir, galima sakyti, kad ta Seimo nario teise šiek tiek piktnaudžiavo, neprisiėmė atsakomybės už tuos žmones, kuriuos pakvietė“, – Seimo valdybos posėdyje teigė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Seimo narė teigė, kad siūloma, jog Seimo kanclerio sprendimu būtų galima laikinai apriboti vienos dienos leidimų išdavimą

„Siūloma keisti šiek tiek tvarką bei papildyti tvarkos 10-ąjį punktą nuostatomis, kad kai susidaro aplinkybės arba kyla grėsmė, kad susidarys aplinkybės, dėl kurių gali kilti pavojus, Seimo nariams ar darbuotojams, Seimo kanceliarijos valdomam turtui, kanclerio sprendimu gali būti laikinai apribotas vienos dienos leidimų išdavimas“, – sakė Seimo pirmininkė.

Jos teigimu, taip pat siūloma, kad vienos dienos leidimus Seimo narių prašymu gali užsakyti Seimo kanclerio įgalioti Seimo narių politinio asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojai.

Vis dėlto šis siūlymas sulaukė Seimo valdybos narių abejonių.

Seimo valdybos narys Jurgis Razma teigė, kad pateiktas siūlymas, jo vertinimu, yra visiškai netinkamas.

„Jis net susiaurina apribojimų galimybes, kurios dabar yra nustatytos tvarkoje. Nes dabar tvarkoje yra pasakyta labai plačiai, kad Seimo valdyba ar Seimo kancleris Seimo valdybai suteikus įgaliojimus gali apriboti tų vienkartinių leidimų išdavimą, ir tai nesaistoma jokiomis sąlygomis“, – akcentavo J. Razma.

„Dabar projektu norima susiaurinti, kad tik tuo atveju, jeigu kyla grėsmės sveikatai, gyvybei, saugumui. Kas tas grėsmes galės taip identifikuoti iš anksto“, – abejojo jis.

Todėl politikas pasiūlė, kad dabar galiojančios nuostatos, kad Seimo valdyba gali suteikti Seimo kancleriui suteikti įgaliojimus riboti leidimų išdavimą, nekeisti.

Siūlymu suabejojo ir Seimo valdybos narys Saulius Skvernelis.

„Bet palikti tokią teisę, kad vieną dieną mes ateiname į Seimą ir kancleris sako, kad viskas, šiandieną vienkartinių leidimų nebus, tai tikrai nemanau, kad tai būtų teisinga ir objektyvu, nes tų renginių ir tų pačių mitingų yra visokiausių“, – savo nuomonę išsakė jis.

Pastabų siūlymui turėjo ir Paulius Saudargas, pabrėžęs, kad nereikėtų nustatyti konkretaus skaičiaus vienkartinių leidimų, kuriuos galėtų išduoti Seimo narys.

„Riboti vienam Seimo nariui, kiek jis gali išrašyti leidimų, aš nesiūlyčiau, nes prasidės tuojau ir klausimai, kodėl toks skaičius, o ne kitoks. Ir dėl Seimo narių skaičių – kodėl aš galiu tik tiek, jeigu aš noriu daugiau“, – sakė jis.

„Palikčiau tai, kad Seimo valdyba gali stabdyti leidimų išdavimą į Seimo rūmus“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu Seimo valdybos narys Julius Sabatauskas atkreipė dėmesį, kad siūlymas dėl leidimų išdavimo apribojimo yra neparuoštas.

„Manyčiau, kad klausimas išvis neparuoštas, dabar kyla jau įvairių siūlymų. Aš dar pritarčiau Jurgio išsakytoms mintims, nes iš tiesų apribojus bendrą skaičių vienas Seimo narys labai lengvai gali jį užpildyti. Nepamirškime, kad leidimus galima išrašyti ne tą dieną, o žymiai iš anksto“, – sakė J. Sabatauskas.

„Manau, kad vis tik pavieniams Seimo nariams reikėtų ribotą skaičių nustatyti leidimų, išskyrus kai kuriuos atvejus, kai organizuojamos konferencijos ar kiti renginiai“, – pridūrė jis.

Seimo valdybos narys Jonas Jarutis taip pat teigė esąs linkęs nekeisti galiojančios leidimų išdavimo tvarkos.

„Sveikintina, kad kanceliarija reaguoja į esamą situaciją vienokiu ar kitokiu būdu ir teikia siūlymus. Bet iš to, ką aš šiandieną girdžiu, – kuo toliau į mišką, tuo daugiau medžių. Aš bent jau būčiau linkęs nekeisti galiojančios tvarkos, kuri galioja dabar“, – sakė jis.

Todėl reaguodama į Seimo valdybos narių pastabas Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen pasiūlė padaryti pertrauką šio klausimo svarstyme.

„Siūlau po šio valdybos posėdžio padarius trumpą pertrauką ir padarius trumpą pasitarimą vėliau šiandieną arba rytoj grįžti ir priimti sprendimą konkrečiai dėl tos tvarkos, kadangi nuomonės iš tiesų pakankamai smarkiai išsiskiria ir, manau, kad čia vertėtų mums rasti bendrą sutarimą“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)