Komentare portalui Delfi R. Karbauskis taip pat pakomentavo kalbas, jog opozicija ir „valstiečiai“ kursto protestus, kurių vienas antradienį galiausiai virto riaušėmis. Politikas tokius kaltinimus atmeta.

Trečiadienį LVŽS frakcijos narys Lukas Savickas paskelbė apie pasitraukimą iš frakcijos.

„Riaušių išvakarėse LVŽS raginusi „nutraukti nepasiskiepijusių žmonių nuo COVID-19 diskriminaciją“ net ir šiandien neatsitraukia – siunčia sveikinimus „Tautai, atėjusiai apginti savo valstybės ir Laisvės“ ir konstatuoja, kad „Tauta aklai nepaklus prievartos ideologijai ir netarnaus valdžiai“. Tai – ne tik man nesuvokiami, bet ir milžinišką gėdos jausmą keliantys teiginiai“, – feisbuke rašė L. Savickas.

Lukas Savickas

Jis teigė nenorintis būti tapatinamas su kolegų Dainiaus Kepenio ir Valiaus Ąžuolo platinamomis teorijomis „apie mistinius gyvūnėlius kaukėse, keisčiausius vakcinų poveikius bei pasaulinį sąmokslą prieš sveikuolius“. Plačiau apie L. Savicko pasitraukimą iš frakcijos skaitykite čia.

Kita LVŽS frakcijos narė Rūta Miliūtė naujienų agentūrai Elta taip pat neslėpė galvojanti apie pasitraukimą iš frakcijos. L. Savickas ir R. Miliūtė pavasarį palaikė Partnerystės įstatymą, jie nėra „valstiečių“ partijos nariai.

„Jeigu jie iš tikrųjų ruošiasi arba galvojo toliau palaikyti Partnerystės įstatymą, tai jie puikiai žino, kad būtų pašalinti iš frakcijos iškart po tokio palaikymo“, – Delfi komentavo R. Karbauskis.

Jo teigimu, šie frakcijos nariai tiesiog pasinaudojo proga ir pasinaudojo pretekstu išeiti. Tačiau, pasak R. Karbauskio, L. Savicko pasisakymai įžeidė kolegas.

„Jie pasirinko tiesiog progą. Man buvo pakankamai juokinga vakar skaityti Savicko žodžius, kai jis bandė pilti ant savo kolegų. Žinokite, jis vakar labai stipriai įžeidė savo kolegas. Labai stipriai įžeidė. Jei jis buvo gerbiamas šioje frakcijoje, tai vakar jis tą pagarbą tiesiog susidegino“, – pabrėžė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas piktinosi kaltinimais V. Ąžuolui ir D. Kepeniui.

„Aš įsivaizduoju, kaip šioje situacijoje jautėsi ir Kepenis, ir Ąžuolas, kai jais bando prisidengti. O priežastis yra elementari – mūsų partijos tarybos sprendimas, kuris yra privalomas. Jeigu jie būtų balsavę, o jie, matyt, nekeistų savo sprendimo, tai nieko nuostabaus neįvyko“, – sakė politikas.

Rūta Miliūtė

R. Miliūtė, L. Savickas ir iš partijos pašalintas Tomas Tomilinas, palaikydami partnerystę, pasak R. Karbauskio, „peržengė raudoną liniją“. Kadangi R. Miliūtė ir L. Savickas buvo išrinkti pagal LVŽS rinkimų sąrašą, jie, kaip pažymėjo partijos vadovas, turėtų atsisakyti Seimo narių mandatų.

„Jeigu jie turi nors truputį savigarbos, jie turi padėti mandatą. Jie abu daugiamandatininkai, už jos balsavo LVŽS rinkėjai ir aš tą sakiau po visų balsavimų dėl partnerystės – jūs tiesiog išdavėt savo rinkėją“, – akcentavo R. Karbauskis.

Skvernelio planus vertina dvejopai: sunkiai įsivaizduotų darbą su atskira jo frakcija

Opozicijos lyderis Saulius Skvernelis, kai paaiškėjo, kad iš frakcijos traukiasi L. Savickas, sakė, kad tokių kolegų gali atsirasti daugiau.

„Jeigu dar kas nors sugalvos, kad jiems reikia kitų sprendimų, čia jų reikalas. Kiekvienas Seimo narys turi laisvą mandatą, Lietuvoje žiūrima į rinkimus, atsakomybę prie rinkėjus iš labai toli“, – kalbėjo „valstiečių“ pirmininkas.

S. Skvernelis portalui LRT.lt yra pripažinęs, kad neatmeta atskiros frakcijos kūrimo idėjos. R. Karbauskis teigė, kad tam gali būti kelios priežastys.

„Nežinau, Saulius pats sprendžia savo likimą. Esminis skirtumas yra požiūriai į prezidentą: mūsų frakcija prezidentą palaiko, Saulius jo praktiškai nepalaiko. Jeigu jūs pastebėjote jo komentarus apie tai, ką siūlo prezidentas, jie visada būna neigiami, o mūsų frakcijos – teigiami.

Čia didžiausia takoskyra, kuri yra. Aš suprantu, kad Saulius tai laiko vos ne asmeniniu dalyku, gal tai susiję su prezidento rinkimais, gal tarp jų, kai jis buvo premjeras, kažkas buvo, ko aš nežinau“, – svarstė LVŽS lyderis.

Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

Jis pabrėžė, kad „valstiečių“ ir S. Skvernelio požiūriai į esminius dalykus sutampa.

„Paprasčiausiai žmogus galvoja apie savo politinę ateitį, jis skaičiuoja, jei jam atrodo, kad bus naudingiau kažkaip kitaip, jis ir padarys kitaip. Čia nieko keisto nėra“, – teigė R. Karbauskis.

Paklaustas, ar įsivaizduotų darbą, jei S. Skvernelis turėtų kitą frakciją, politikas atsakė paprastai.

„Nelabai įsivaizduoju to dabar, nes manau, kad kolegos frakcijoje tokį žingsnį, jei jis būtų, laikytų labai negatyviu žingsniu, nes pagrindo tam nėra“, – tvirtino jis.

„Ateina tas momentas, kada tiesiog lieka trys metai iki kitų Seimo rinkimų ir žmonės paprasčiausiai galvoja. Jauniems dviem Seimo nariams ir Tomui mes pasakėme, kad jums tikriausiai labiau tinka Laisvės partijos frakcija, nei „valstiečių“, nes mūsų rinkėjams mes sakėme visai ką kitą, nei jūs. O Sauliumi mes abejonių neturime. Taip, išsiskiria kai kurie klausimai, bet ne tie esminiai“, – pažymėjo R. Karbauskis.

Jis patikino, kad jeigu Seimo rinkimai vyktų dabar, S. Skvernelis ir po tokių pareiškimų tikrai galėtų dalyvauti rinkimuose LVŽS sąraše.

„Be abejonių. Čia ne priežastys, kad mes negalėtume dirbti kartu. Jis kartais pasisako labai kritiškai apie mūsų sprendimus, mes pasisakome irgi. (…) Tačiau tai tikrai ne priežastis, mes neturime tokių vertybinių skirtumų, kurie būtų kritiniai. Šnekant apie darbą kartu, mes vieni kitus žinome, pažįstame, suprantame vieni kitų charakterius“, – akcentavo R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis

Jis taip pat pabrėžė, kad tokie „nubyrėjimai“ nuo frakcijos bendram LVŽS įvaizdžiui nekenkia. Priešingai, – pasak R. Karbauskio, tai padeda vertybiškai išsigryninti.

Pakomentavo kolegų dalyvavimą mitinge

R. Karbauskis, kalbėdamas apie antradienį prie Seimo vykusį mitingą pažymėjo, kad LVŽS atstovai D. Kepenis ir V. Ąžuolas dalyvavo tik pirmojoje protesto dalyje.

„Ir Kepenis, ir Ąžuolas dalyvavo tik mitinge, jokiose riaušėse nedalyvavo, į jas nekvietė – tai būtų kvaila. (…) Jie perskaitė mano, kaip pirmininko, ir mūsų frakcijos pareiškimą. Visi tie dalykai yra ne skatinantys kažkokį protestą, o konstatuojantys priežastys to, kodėl tas protestas yra ir kas turi keistis, kad jo nebūtų“, – paaiškino politikas.

Jis tvirtino, kad kaltinimai opozicijai kurstymu dalyvauti proteste parodo valdžios desperaciją.

„Žmonės protestuoja dėl sprendimų. Aš tik priminsiu jums, kad nuo 2018 metų iki 2020 metų rinkimų protestų išvis nebebuvo. Jokių. Šioje situacijoje mes tą konstatavome ir baigdami kadencija sakėme, kad padarėme taip, jog žmonės nebeprotestavo. (…) Žmonės nebeturėjo priežasties eiti protestuoti“, – kalbėjo R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas kategoriškai atmetė tokius kaltinimus.

„Mes niekada nei „Šeimos marše“, nei dabar nebuvome nei organizatoriais, nei kažkuo panašaus. Mes tiesiog turėjome poziciją, sakydami valdžiai, ką reikia padaryti, kad to nebūtų“, – pabrėžė „valstiečių“ lyderis.

Paklaustas, kaip vertina, kad kai kurie Seimo nariai, pavyzdžiui, Petras Gražulis ir dabartinis jo padėjėjas, buvęs parlamentaras Naglis Puteikis dalyvavo veiksme ir riaušių metu, R. Karbauskis sakė, kad visi turi už tai atsakyti.

„Aš manau, kad visi, kurie organizavo riaušes ir prisidėjo prie jų, turi atsakyti pagal įstatymų nustatytą tvarką. Mes niekada nešnekėjome apie tai, kad reikia kažkam, kas pažeidė įstatymus, atleisti. Jeigu iš mūsų kas pažeistų įstatymą, lygiai taip pat reikalautume atsakomybės“, – tikino politikas.

Jis aiškino, kad riaušės įvyko, nes valdžia taikaus mitingo pirmojoje dienos pusėje metu neišėjo pasikalbėti su protestantais.

„Kai 2018 metais vyko Tapino organizuotas mitingas, kuris mitingo prasme buvo toks pat kaip šitas. Kuo skyrėsi tas mitingas nuo dabartinio? – Į aną, Tapino organizuotą mitingą išėjau aš, išėjo Seimo tuometis Seimo pirmininkas. Išėjom šnekėtis su žmonėmis ir mes užgesinome tą įniršį. Valdžia dabar nepadarė to, ką mes padarėme ir neišėjo“, – sakė R. Karbauskis.

Jo teigimu, lengva provokuoti žmones, kai jie mato valdžios abejingumą.

„Riaušės buvo mitingo paseka. Jeigu tu gali kaltinti dėl vieno, tu automatiškai gali kaltinti ir dėl kito. Tai yra vienas su kitu susiję dalykai. Jeigu nebūtų mitingo, nebūtų riaušių, o jos kilo po to, kai mitingo metu nebuvo pabandyta žmonių nuraminti, paaiškinti, kažką pažadėti“, – teigė LVŽS pirmininkas.

Teigia, kad mitingų tik daugės: tai tenkina šią valdžią

R. Karbauskio nuomone, toliau mitingų tik daugės.

„Dabar pyktis visuomenėje kils palaipsniui su tuo, kada neįleis žmogaus į autobusą, kada neįleis į parduotuvę. Neišvengiamai taip bus ir jie sąmoningai taip daro. Man atrodo, kad šis įvykis – mitingas ir riaušės – tenkina šią valdžią. Jie tik šneka, kad nenori, bet man atrodo, jog jie tuo patenkinti, nes pila ant mūsų, ant opozicijos“, – sakė jis.

Prie to, pasak politiko, prisidės ir sostinės savivaldybės sprendimas atšaukti visus iš anksto suteiktus leidimus tokiems susibūrimams.

„Aš manau, kad tai yra provokavimas į dar didesnį protestą. Priimtas vakar Vyriausybės sprendimas yra provokavimas, Vilniaus sprendimas yra provokavimas. Kam tai daryti? Mes esame demokratinė valstybė“, – piktinosi R. Karbauskis.

„Valdžia pati savo elgsena provokuoja protestų bangą. Jei valdžia nekeis savo elgsenos, protestų banga didės ir rudenį darysis vis didesnė. Labai retai vasarą būna protestai. Čia jau reikia nusivažiuoti valstybės valdyme, kad vasarą kiltų tokie protestai.

Rudenį ir žiemą jie bus tik didesni ir tikrai nereikės opozicijos juos organizuojant. Jei opozicija išvis nieko nedarytų, (…) viską už mus padarytų valdžia. Mes turime tokią valdžią, kur opozicijai nieko nebereikia daryt – ji pati save pribaigs“, – pridūrė R. Karbauskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (615)