„Ateityje, vertinant kontekstą, kas vyksta valstybėje, hibridinio karo atakas prieš sieną ir pan., Vilniaus miesto savivaldybėje nutarėme, kad visi iki šiol išduoti leidimai susirinkimams yra atšaukiami. Juos peržiūrėsime, vertinant naują kontekstą, kurį matėme po vakar dienos įvykių“, – teigė Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas.

Pasak jo, dabar yra išduota keletas leidimų būsimoms akcijoms. Tai yra nuo žmonių, protestuojančių prieš vakcinas, iki protestuojančių už žmogaus teises Baltarusijoje.

„Nenorime segreguoti susirinkimų, ir visus juos vertinsime pagal naują standartą“, – teigė A. Bužinskas.

Artimiausias renginys, kuris kelia nerimą savivaldybei, yra numatytas rugsėjo 10 dieną. Jam buvo išduotas leidimas.

„Organizatorius kaip asmuo yra kitas, bet idėjos yra panašios. Žmonių skaičius skaičiuojamas tūkstančiais“, – sakė A. Bužinskas.

Prašys žvalgybos pagalbos

Pasak savivaldybės atstovo, raštu buvo kreiptasi į VSD, prašant įvertinti ir buvusių, ir būsimų mitingų organizatorius.

„Tai padėtų mums priimti sprendimus“, – teigė A. Bužinskas.

Savivaldybė taip pat planuoja siūlyti Seimo Susirinkimų įstatymo pakeitimus.

„Dabartinis susirinkimų įstatymas šiek tiek riboja galimybes savivaldybei spręsti. Tad nuo savivaldybės kreipsimės į Seimą su Susirinkimų įstatymo pakeitimais, kurie įgalios savivaldybę šiek tiek daugiau priimti sprendimus, ir turėti žmonėms atsakomybę, jeigu jie tų sprendimų nevykdo. Šiuo metu savivaldybė įgaliota tik išduoti leidimą, ir, jeigu kažkas vyksta ne pagal planą, kaip matėme vakar, kažkokių veiksmų imtis arba baudų rašyti mes kaip institucija negalime“, – teigė A. Bužinskas.

Planuoja pateikti sąskaitą už miesto valymą

Savivaldybės atstovas priminė, kad savivaldybė buvo išdavusi leidimą mitingui prieš ribojimus nepasiskiepijusiems.

„Mes iš savivaldybės pusės buvome išdavę leidimą visų pirma tūkstančiui žmonių, vėliau organizatoriai papildė prašymą iki penkių tūkstančių žmonių. Turime dronų įrašus, skaičiuosime, kiek žmonių buvo. Pirminiais duomenimis, penkių tūkstančių riba greičiausiai viršyta nebuvo“, – teigė A. Bužinskas.

Tačiau savivaldybė užfiksavo Kelių eismo taisyklių pažeidimų.

„Miesto biudžetą papildys beveik 200 baudų, kurias turės susimokėti už netinkamoje vietoje paliktas transporto priemones“, – teigė A. Bužinskas.

Savivaldybė taip pat ketina organizatoriams pateikti sąskaitą už miesto valymą.

„Paskaičiuosime, kiek tas miesto valymas kainavo, ir be jokių skrupulų pateiksime sąskaitą renginių organizatoriams, ir mėginsime teisminiu keliu išsireikalauti tvarkymo lėšas. Miesto biudžeto prasme gal tai ir nėra dideli pinigai, bet tai yra bendras principas, kuris reikalauja imtis priemonių. Taip visiškai nereaguoti į savo įsipareigojimus ir įstatymus yra nesąžininga kitų atžvilgiu“, – teigė A. Bužinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)