S. Skvernelio teigimu, antradienį vykusį protestą reikia atskirti į dvi dalis.

„Yra tas teisėtas, sankcionuotas mitingas, kuris buvo ne be pagrindo ir valdžios iššauktas dėl sprendimų, nesikalbėjimo. Tai yra vienas dalykas, tai demokratinė forma, nors aš tikrai nesutinku su tais atributais, kurie buvo ir tomis aliuzijomis į Holokaustą – tai yra perlenkiama. Ir, aišku, tai yra kiekvieno organizatoriaus, kalbėtojo, tame tarpe ir Seimo narių reikalas.

Tačiau vakarinė dalis yra riaušės. Ta situacija yra visiškai identiška 2009 metems, kai irgi vyksta taikus mitingas, dalis žmonių pasibaigus išeina, dalis žmonių pasilieka, atsiranda kurstytojai, daug pavartoto alkoholio ir tai buvo nebe juokingi dalykai. Tai rimtas, baudžiamas nusikaltimas, riaušės“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė S. Skvernelis.

Jis išreiškė viltį, kad visi riaušių kurstytojai ir organizatoriai bus nubausti.

„Yra dalis politikų, kurie bando krautis tam tikrą politinį kapitalą, pasinaudodami tokia situacija, tokiais įvykiais, bet visą laiką tai yra pavojinga, nes minia, kuri suradikalėja ir tampa nevaldoma, atsisuka prieš juos pačius“, – pažymėjo opozicijos lyderis.

S. Skvernelis išskyrė mitingo kalbėtojus, dalyvius, kurie buvo įleisti į Seimą bei jų veiksmus.

„Po to, kas buvo su Seimo narių išvykimu... Tai tikrai nėra priimtina, nėra leistina demokratinėje valstybėje. Gaila, kad prie to, mano galva, prisidėjo ir mano tam tikri kolegos“, – kalbėjo ekspremjeras.

Paklaustas, ką reikėtų daryti, siekiant išvengti tokių neramumų ateityje, S. Skvernelis atsakė, kad reikia kalbėtis su žmonėmis.

„Kad ir kaip labai sunku, bet su tais, kurie nori kalbėtis, reikia kalbėtis. Jeigu tu priimi sprendimus, keiti, nepaaiškini, persigalvoji, kas dabar vyksta nuo kadencijos pradžios – tam tikras lengvas chaosėlis, kurį pakursto atskiri ministrai, vadindami žmones antivalstybiniais elementais, tai jei nebus dialogo, dialogas persikelia į gatves“, – teigė politikas.

S. Skvernelis pasakojo, kad antradienį po posėdžio, kai jis išėjo iš Seimo rūmų, taip pat buvo apsuptas protestuotojų.

„Teko vakar išeiti iš Seimo, daug ko išklausyti, visokios leksikos. Su tais žmonėmis, kurie norėjo kalbėtis, buvo galima kalbėtis, bet aišku, aplink juos buvo tie žmonės, kuriems, matyt, joks dialogas apart jėgos negali būti naudojamas“, – sakė parlamentaras.

Riaušių prie Seimo bei neramumų Rūdninkuose vienu metu, pasak jo, buvo galima tikėtis, tačiau, ar tai buvo sąmoningai organizuota, kaip pažymėjo S. Skvernelis, gali atsakyti teisėsauga.

„Atmesti to negalima, nes į tai panašu. (…) Atitinkamos tarnybos ir valstybės vadovai turėtų įvertinti, ar tokių duomenų yra ir atsakyti visuomenei. Tai labai svarbu. Šiandien negalima spekuliuoti ir dar aistrų kaitinti, ar čia buvo kitos šalies įsikišimas, specialiai kažkas, kažkokia agentūra pajungta – į tuos klausimus reikia atsakyti“, – svarstė jis.

Kalbėdamas apie pareigūnų veiksmus, buvęs premjeras teigė, kad masinių riaušių metu įvedamas specialus policijos planas, dėl kurio nusprendžia politikai – vidaus reikalų ministras.

„Kalbant apie policijos, Viešojo saugumo tarnybos pareigūnus, aš manau, kad jie padarė savo darbą profesionaliai, daug jų nukentėjo. Gaila, kad, matyt, buvo toks sprendimas priimtas, jog būtų daugiau kontakto, nes dabar valstybė turi priemonių, kuriomis gali apsaugoti pareigūnus gerokai stipriau, naudojant bekontaktinį riaušių vaikymo būdą. Tie pareigūnai atliko savo pareigą, didžiuojuosi jais“, – pabrėžė S. Skvernelis.

Jis nenorėjo vertinti, ar politiniai sprendimai dėl specialaus policijos plano buvo savalaikiai, nes, kaip atkreipė dėmesį opozicijos lyderis, krizių epicentrų valstybėje šiuo metu yra ne vienas.

„Bet mes ir sakėme ministrei ne kartą, kad tų taškų turi būti kuo mažiau, negalima išmėtyti po visą Lietuvą, nes pareigūnų nėra tiek, kad galėtų visur apginti, atstovėti ir atkurti viešąją tvarką. Tie, kas organizuoja riaušes, tuos dalykus išmano ir padaro dviejose ar trijose vietose tokį neteisėtą veiksmą. Pareigūnai turi persigrupuoti“, – aiškino parlamentaras, pabrėžęs, kad nenori spekuliuoti, ar viskas buvo padaryta tinkamai.


Paprašytas pakomentuoti „valstiečių“ frakcijos narės Agnės Širinskienės teiginius, kad tokius neramumus išprovokavo valdantieji, S. Skvernelis dar kartą atkreipė dėmesį, kad protestas susidėjo iš dviejų dalių.

Pirmąją dalį, pasak jo, tikrai išprovokavo valdžios politika ir klaidos.

„Kada kriminaliniame nusikaltime išprievartauta moteris ir pradeda kaltinti ją, kad tu pati kalta, nes išprovokavai tokį nusikaltimą, tai neteisingas požiūris. Taip, valdantieji išprovokavo mitingą prie Seimo, kuris vyko su leidimu, bet kas vyko jau vakare, riaušėse, tokiais kaltinimais žarstytis, manau, nereikėtų“, – pabrėžė S. Skvernelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (454)