Valstiečių žaliųjų frakcijos narys Giedrius Surplys prisiminė, kad, „kai buvo įkaitusi atmosfera Dieveniškėse, kur ir šešėlinė Vyriausybė, ir Šalčininkų savivaldybė, ir bendruomenė, tiesiog prašė ant kelių atsiklaupę, kad „nedarykite šitos klaidos“, nes tai yra labai karštas taškas“.

„Jūs, kai pabėgėliai vis dėlto buvo apgyvendinti ten, pasakėte, kad jie ten bus iki rugsėjo 1 dienos. Tikrai gerbiu Jus kaip politikę, tik nežinau, ar Jūsų partijoje nėra kitų parako uosčiusių žmonių, kurių vadovavimas Vidaus reikalų ministerijai šiuo metu galbūt nuramintų aistras, galbūt įvestų tvarkos, užtikrintumo. Žmogiškai noriu paklausti, ar Jūs negalvojate apie atsistatydinimą?“, – klausė G. Surplys.

Ministrė jam atsakė, kad kalbamasi yra nuolat, ir pakvietė, jeigu valstiečiai žalieji turi gerų kontaktų su tam tikromis savivaldybėmis, irgi įsijungti į tą procesą, ir prisidėti prie to, kad situacija būtų mažiau kaitinama.

„Dėl Dieveniškių – tai tikrai karštas taškas. Jūs žinote to krašto specifiką? Nesakant, kad visi žmonės yra siejami su nusikalstamomis veikomis, bet, kaip sakau, kai iš 500 bendruomenės žmonių apie 200 žmonių, pagal pateiktą informaciją, turi įsiteisėjusį teistumą, tai aš paskui ir suprantu, kodėl yra taip sunku komunikuoti ir rasti bendrus sprendimus“, – aiškino A. Bilotaitė.

Ministrė dėstė, kad sprendimų ieškoma todėl, kad yra matoma situacija pasienio užkardose.

„Užkardose tikrai nėra ta vieta, kur turėtų būti apgyvendinti mūsų neteisėti migrantai. Todėl tikslas buvo, pirmiausia, perkelti pažeidžiamas grupes, moteris, besilaukiančias moteris, vaikus, kurių yra nemažai, kurie šiandien gyvena palapinėse, į tas patalpas, kurias svarstėme panaudoti, tai yra Dieveniškes.

Buvo toks siūlymas, bet deja buvo taip, kad įsijungė tam tikros jėgos, kurios ieškojo šitoje srityje politinių dividendų, ir tiesiog kaitino situaciją. Mes matėme ir koncertus, ir protestus, ir kitas grupes, kurios įsijungė. Klausimas, ar ten kažkokios dar didesnės diskusijos, pokalbiai būtų padėję rasti sutarimą“, – teigė A. Bilotaitė.

Apie atsistatydinimą ministrė nesvarsto. Ji teigė turinti premjerės Ingridos Šimonytės palaikymą.

Bendruomenė sukilo prieš planus

„Delfi“ primena, kad Dieveniškių gyventojai protestais reikalavo neapgyvendinti miestelyje neteisėtų migrantų. Jie buvo atvykę ir į Vilnių, protestavo prie Vyriausybės. Vėliau prie jų prisijungė ir Šeimų gynimo maršo aktyvistai.

Vidaus reikalų ministerija anksčiau buvo numačiusi iki rugsėjo pirmos apgyvendinti kelis šimtus migrantų Dieveniškių buvusioje technikos mokykloje, rašė BNS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1118)