Įvykiams aptarti surengtoje spaudos konferencijoje ministrė A. Bilotaitė teigė,jog dalis į protestą prie parlamento atvykę asmenys buvo suklaidinti.

„Vertinant vakarykščius įvykius, reikia pasakyti, kad dalis žmonių buvo suklaidinta. Jie atvyko išreikšti savo poziciją dėl valdžios sprendimų, ir tai yra kiekvieno piliečio teisė, ji neginčijama. Tačiau tai, kas įvyko vakar vakare – smurto veiksmai prieš policijos pareigūnus, valstybės turtą, rodo, kad renginio tikslai yra visai kiti“, – aiškino ji.

Ministrė teigė, jog už riaušių organizavimą numatyta atsakomybė iki 6 metų.

A. Bilotaitė teigė, jog neramumai Rūdininkų poligine tą patį vakarą nebuvo atsitiktinumas.

„Tai gerai suplanuota ir koordinuota akcija prieš mūsų valstybę“, – sakė ministrė.

„Tokios situacijos, akivaizdu, kad yra bandymas išbalansuoti situaciją. Ir pasiekti kažkam tam tikrų tikslų“, – savo poziciją dėstė A. Bilotaitė.

Vidaus reikalų ministrė teigė, jog bus padaryta viskas, jog tokie įvykiai nepasikartotų.

A. Bilotaitė teigė, jog antradienį prie Seimo buvo pasitelktos ir karto policijos pajėgos.

Požėla: riaušių prie Seimo metu sužeisti 18 pareigūnų

Spaudos konferencijoje kalbėjo ir policijos generalinis komisaras Renatas Požėla. Jis paaiškino, kad antradienį vykęs protestas buvo iš dviejų dalių.

„Turėjome renginį iš dviejų dalių – pirmoji renginio dalis praėjo ir baigėsi vienu scenarijumi, nors mes analizuojame visą filmuotą medžiagą, pasisakymus ir kitus veiksmus bei jų atitikimą galiojantiems teisės aktams. Kitoje dalyje pamatėme visai kitą vaizdą. Matant, kad situacija eskaluojasi, buvo priimtas sprendimas pasirengti specialiai policijos operacijai“, – sakė R. Požėla.

Jis paaiškino, kad buvo įvertintos galimos grėsmės.

„Mūsų grėsmių vertinimas buvo teisingas, nes 18 pareigūnų yra sužaloti ir patyrė įvairias sužalojimo formas. Tiesiog buvo priimtas sprendimas, kad reikia pasitelkti papildomų pajėgumų, daugiau pareigūnų, kurie specializuojasi atkuriant viešąją tvarką“, – paaiškino komisaras.

Jo teigimu, pasiruošimas užtruko, nes pareigūnai turi daug veiklos.

„Tačiau, kai buvo pasirengta specialiai policijos operacijai, ji buvo baigta 2 valandą nakties. Turime 26 sulaikytus asmenis – vieni sulaikyti dėl riaušių organizavimo, kiti – dėl galimos administracinės atsakomybės“, – sakė R. Požėla.

Policijos vadovas patikino, kad pareigūnai analizuoja ir riaušių metu filmuotą medžiagą.

Vidinio tyrimo policija nedarys

„Noriu pabrėžti, kad policija ir VST labai atsakingai rengėsi šiai bendrai [policijos ir VST operacijai. Kalbu apie prievartos panaudojimą. Kaip matėte, visų pirma buvo mūsų bandymas pasiųsti aiškią žinutę, kad veiksmai pažeidžia teisės aktus, prašome išsiskirstyti, (…) tačiau buvome neišgirsti“, – pasakojo R. Požėla.

Dėl to, pasak jo, buvo saikingai ir proporcingai pradėta naudoti fizinė jėga.

„Prievartos priemonės buvo mažoka, todėl buvo panaudotos ir ašarinės dujos. Specialiųjų priemonių arsenalas daugiau nebebuvo naudojamas. Prievartos priemonės buvo naudojamos ne vienu metu, keliais momentais, kai mes taktiškai priėmėme sprendimus, kad reikia minią išskaidyti, sulaikyti galimai kaltus asmenis“, – aiškino pareigūnas.

R. Požėlos teigimu, dėl šių priežasčių policija nemato reikalo inicijuoti vidinių patikrinimų dėl pareigūnų veiksmų.

„Šiandien Vilniaus VPK žinion pasitelkti papildomi pajėgumai iš kitų teritorinių policijos įstaigų, įvertinę galimas grėsmes ėmėmis dviejų objektų apsaugos – Seimo ir Vyriausybės pastato. Naktį buvo įrengtos antiriaušinės tvoros prie Vyriausybės. Policija tikrai pasirengusi vykdyti savo funkcijas“, – patikino R. Požėla.

Jis taip pat priminė, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl riaušių organizavimo kartu su pareigūnų sužalojimu.

„Lygiai taip pat pradėjome ikiteisminį tyrimą dėl įvykių Rūdninkuose dėl riaušių organizavimo, bet ten pagal straipsnio pirmą dalį“, – pridūrė R. Požėla.

Policijos generalinis komisaras R. Požėla nedetalizavo ikiteisminio tyrimo informacijos.

„Jų yra 26, yra nustatinėjamos jų asmens tapatybės ir jų „indėlis“ į tai, kas vakar įvyko“, – aiškino pareigūnas.

R. Požėla paaiškino, kad asmenims gali būti pareikšta ir administracinė, ir baudžiamoji atsakomybė.

„Sulaikytas įvairus ratas asmenų – ir kurie naudojo aktyvius veiksmus, ir kurie organizavo tų veiksmų atlikimą. Buvo ir kitų asmenų, kurie dėl savo neblaivumo elgėsi neadekvačiai“, – pasakojo jis.

R. Požėla juokavo, kad Lietuvoje yra 3 mln. krepšinio teisėjų ir tiek patų ekspertų, ką galima padaryti geriau.

„Mes girdime, kas sakoma išorėje, tačiau siekiant užtikrinti policijos operacijos sėkmę, buvo riekalingi atitinkami pajėgumai, resursai ir kvalifikacija“, – kalbėjo jis.

Tam, kad operacija būtų sėkminga, kaip aiškino pareigūnas, aktyvioji jos fazė prasidėjo vėliau.

R. Požėla taip pat sakė, kad buvo ir mitingo dalyvių, kurie dėl ašarinių dujų patyrė sužalojimus. Jo žiniomis, tokių buvo 8.

„Manau, kad sulaikytų asmenų sąrašas visoje istorijoje nėra baigtinis, matyt, jų turėsime daugiau“, – pabrėžė komisaras.

Tam, kad operacija būtų sėkminga, kaip aiškino pareigūnas, aktyvioji jos fazė prasidėjo vėliau.

„Iš esmės 75 metrų atstumas buvo pradėtas pažeidinėti po 16 valandos. Matydami tą situaciją, sambūrį, agresiją, buvo pradėta planuoti speciali policijos operacija“, – patikslino R. Požėla

Du riaušių židiniai

Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadas Ričardas Pocius spaudos konferencijoje pakomentavo antradienio įvykius Rūdninkuose.

„Kaip žinote, vakar vienu laiku, tuo pačiu laiku kilo du riaušių židiniai. Tai yra Rūdninkų poligone įkurta neteisėtų migrantų stovyklavietė ir prie Seimo. Laikas sutampa. Rūdninkų stovyklavietėje 23.15 VST pajėgomis buvo riaušės numalšintos. Policijos pagalba iš stovyklavietės pasišalinę visi sugaudyti, sulaikyti ir grąžinti. Nuostolių neturime. Panaudotos specialios priemonės ir koviniai veiksmai“, – situaciją Rūdninkuose pristatė R. Pocius.

Tada jis pakomentavo įvykius prie Seimo. VST vadas teigė, jog viešoji tvarka ten buvo įvesta 02.20 val..

„Nuostoliai – nukentėjo jau šiandien 6 VST pareigūnai, sužaloti jie. Ir 8 transporto priemonės suniokotos daugiau ar mažiau“, – sakė jis.

VST vadas R. Pocius vėliau dar paklaustas, ar sieja šiuos įvykius, teigė, jog taip.

„Vien tai, kad mūsų žvalgyba užfiksavo tuos pačius veidus tiek liepos 26 dieną Rūdninkų blokavime ir prie Seimo, galiu teigti, jog taip“, – sakė jis.

Du pradėti tyrimai

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė patvirtino apie du pradėtus ikiteisminius tyrimus.

„Yra sudaryta prokurorų tyrimo organizavimo ir vadovavimo grupė, joje yra 6 prokurorai. Šiuo metu yra įteikiami pranešimai apie įtarimus šiems asmenims ir bus sprendžiamas klausimas dėl kardomųjų priemonių skyrimo“, – tyrimą dėl riaušių prie Seimo organizavimo komentavo N. Grunskienė.

Kitame ikiteisminiame tyrime dėl neramumų Rūdninkuose, pasak generalinės prokurorės, įtariamųjų kol kas nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1001)