Trečiadienį valstiečių žaliųjų frakcijoje lankosi užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė. Per posėdį valstiečių žaliųjų frakcijos narys Giedrius Surplys paklausė, ar nėra jų partijoje kitų „parako uosčiusių žmonių“, ir ar ministrė nesvarsto atsistatydinimo varianto.

„Kalbant apie kompetencijų vertinimą, aš nežinau, ar esate tas žmogus, kuris turi kompetenciją įvertinti mano kompetenciją. Manau, kad mano darbą pirmiausiai vertins visuomenė ir premjerė. Čia yra premjerės sprendimas. Šiuo metu aš turiu pasitikėjimą ir premjerės palaikymą. Manau, kad mes dirbame sudėtingomis sąlygomis, turime aiškų planą. Situacija yra sudėtinga, bet mes einame į priekį. Aš abejoju, kad Jūs, būdamas mano pozicijoje kažką padarytumėte daugiau“, – sakė A. Bilotaitė.

Galiausiai migrantai turės dvi alternatyvas

Valstiečių-žaliųjų frakcijos narė Ligita Girskienė prašė iš ministrės konkretumo.

„Stebina Jūsų sugebėjimas į klausimą, kur yra krizės valdymo planas, atsakant papasakoti apie obuolių pyrago kepimą. Norėčiau paklausti konkretų klausimą: Baudžiamajame Kodekse yra numatyta atsakomybė už neteisėtą sienos kirtimą. Kiek yra pradėta bylų dėl neteisėto sienos kirtimo? Antras klausimas, kodėl tik prieš gerą savaitę buvo priimtas sprendimas apgręžti migrantus? Kodėl nebuvo šita priemonė taikoma anksčiau?“, - klausė L. Girskienė.

Ironiškos pastabos sulaukusi ministrė irgi įkando kitai pusei.

„Ačiū gerbiama kolege, gražūs palyginimai Jūsų apie obuolių pyragą, tikriausiai gerai mokate kepti, aš nelabai“, - atsakė A. Bilotaitė.

Atsakydama į klausimą apie asmenų apgręžimą, ji teigė, kad toks sprendimas negalėjo būti priimtas karštakošiškai, vadovaujantis emocijomis.

„Nes iš to gali iškilti rimtų atsakomybių europiniame kontekste, todėl reikėjo įsivertinti, visų pirma, pasekmes, kurios galėtų iš to kilti. Nes vienas dalykas – mes labai puikiai suprantame, kad turime apsaugoti pareigūnus, jeigu atsirastų atsakomybės klausimas. Savo asmeniniu parašu, įsivertinusi visą situaciją, pasikalbėjusi su Europos Komisare, kuri mano kvietimu buvo atvykusi į Vilnių, ir įsivertinusi visas galimas pasekmes, labai atsakingai priėmiau šitą sprendimą. Tai yra prisiėmiau asmeninę atsakomybę, užstodama pareigūnus, jeigu bus keliamas atsakomybės klausimas“, - teigė A. Bilotaitė.

Ministrė pažymėjo, kad situacija yra labai sudėtinga.

„Iš Baltarusijos pusės mes matome įvairių bandymų diskredituoti mūsų pareigūnus, jų veiksmus. Tai daro galimai kai kurios ir mūsų institucijos, tokių gali kilti įspūdžių. Šiuo atveju, manau, kad turime būti labai solidarūs ir nepasiduoti tokioms provokacijoms“, - sakė A. Bilotaitė.

Taip pat ministrė atsakė, kad kol kas nėra pradėtų bylų dėl neteisėto sienos kirtimo.

„Tas procesas nevyksta taip sparčiai, nes yra tokia situacija, kad asmenys, kurie patenka į Lietuvos Respubliką, jie neturi asmens tapatybės dokumentų. Pirmiausia, reikia nustatyti jų tapatybę, kas užtrunka. Susitinku su generaline prokurore, nes, praėjus visoms procedūroms, mūsų sprendimas yra toks, kad tiems asmenims turi būti pasiūlytos dvi alternatyvos. Viena alternatyva – savanoriškai grįžti į savo kilmės šalį. Kita – baudžiamoji atsakomybė“, - teigė A. Bilotaitė.

Prašo Nausėdą įvertinti Landsbergio ir Bilotaitės tinkamumą eiti pareigas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) šešėlinė Vyriausybė kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, kad jis įvertintų užsienio ir vidaus reikalų ministrų tinkamumą eiti pareigas, rašė BNS.

„Tokį sprendimą priėmėme atsižvelgdami į Lietuvoje susidariusią padėtį, kai Vyriausybės vykdoma užsienio politika valstybei neduoda jokių apčiuopiamų vaisių, o nelegalios migracijos problema nesprendžiama iš esmės“, – teigė šešėlinis „valstiečių“ premjeras, LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Anot jo, su Baltarusijos hibridinės atakos veiksmais sukelta nelegalių migrantų krize dirbama epizodiškai, reaguojant tik į pasekmes, nesiimant savalaikių veiksmų, o „užsienio reikalų ir vidaus reikalų ministrai vengia prisiimti atsakomybę bei paaiškinti savo sprendimus Lietuvos žmonėms“.
„Matome daug chaoso, nekompetencijos, kuri kelia visuomenės nepasitikėjimą ir kursto įvairias baimes bendruomenėse, ypač tose, kurios gyvena netoli pasienio su Baltarusija“, – tvirtino R. Karbauskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (364)