„Vakar mes susidūrėme su ta situacija, kad trys ar keturi parlamentarai, kurie aktyviai dalyvavo pačiame mitinge dienos metu ir vakarinėje jo dalyje, jie išdavė daug leidimų, taigi, po parlamentą vaikščiojo žmonės, filmavo – buvo ne viena nemaloni situacija ne tik parlamentarų atžvilgiu, bet ir jų padėjėjų, jų komandos žmonių, kurie tiesiog daro savo darbą“, – LRT radijui trečiadienį sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Jos duomenimis, leidimus mitingo dalyviams išrašinėjo Petras Gražulis, Mindaugas Puidokas, Aidas Gedvilas, Dainius Kepenis.

„Parlamentarai puikiai žino apie tai, kad tai yra jų atsakomybė ir manau, kad tai jau tas atvejis, kai kalbėjimasis nebepadės. Aš kviesiu Seimo valdybą ir mes tiesiog priimsime sprendimus, kurie ateityje sumažintų galimybę – tam tikrą ribą nustatytų, skaičių žmonių, kuriuos galima pasikviesti. Ir reikėtų motyvuoti, kodėl jie lankosi parlamento rūmuose“, – teigė ji.

Antradienio vakarą Seimo pirmininkė BNS sakė, kad atskiri parlamentarai patekti į Seimą buvo išrašę apie 70 vienkartinių leidimų.

Dėl antradienio vakarą vykusių riaušių prie Seimo rūmų sulaikyti 26 asmenys, nukentėjo apie 10 pareigūnų.

„Svarbu, kad mes brėžtume liniją ties tam tikrais veiksmais. Politikai yra pripratę prie aštrios retorikos, prie užgauliojimų, prie įvairių dalykų, tačiau kai pradeda eiti kalba apie parlamento darbo paralyžiavimą, apie fizinį blokavimą vieno ar kito įėjimo į parlamentą, apie metamus daiktus, akmenis ar dar kažką į Seimo narius, kurie grįžta po darbo – tai jau yra dalykai, kurių mes negalime toleruoti“, – trečiadienį sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Tai yra pasikėsinimas į mūsų demokratinę visą sistemą, į mūsų valstybės pagrindus“, – pridūrė ji.

Apie 5 tūkstančiai žmonių antradienį buvo susirinkę prie Seimo Vilniuje išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio Seimo kiemo. Pareigūnams ėmus juos atitraukti nuo pastato, kilo riaušės – į pareigūnus mėtyti buteliai, signalinės raketos, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)