Klausimų po jo trečiųjų vestuvių su architekte Gilma Teodora Gylyte tikrai nemažai.

Žiniasklaida anksčiau skelbė, jog „Do Architects“, kurioje dirba ir naujoji jo žmona, yra laimėjusi penkis savivaldybės skelbtus konkursus.

R. Šimašiaus patarėjas Karolis Vaitkevičius tada tvirtino, kad viešųjų ir privačių interesų konfliktas negali kilti – meras santykius su G. T. Gylyte deklaravo Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK).

Grįžo išsklaidyti abejones

Vilniaus miesto meras R. Šimašius spaudos konferencijoje priminė, jog prieš pusantros savaitės susituokė. Ir po to kilo labai daug klausimų.

„Kaip žinia, vakar paskelbiau, kad grįžtu iš atostogų nepilnai parai. Grįžtu tam, kad išsklaidyčiau bet kokias abejones, nes klausimų viešojoje erdvėje daug. (…) Prieš pusantros savaitės susituokiau, man tai džiugi diena, kai kam ji gal nedžiugi. Į asmeninius klausimus atsakysiu, kurie nepažeidžia man brangių ar man kažkada buvusių brangių žmonių orumo. Laiko turiu nemažai“, – teigė R. Šimašius.

Vilniaus miesto meras R. Šimašius spaudos konferencijoje priminė, jog prieš pusantros savaitės susituokė. Ir po to kilo labai daug klausimų.

„Kaip žinia, vakar paskelbiau, kad grįžtu iš atostogų nepilnai parai. Grįžtu tam, kad išsklaidyčiau bet kokias abejones, nes klausimų viešojoje erdvėje daug. (…) Prieš pusantros savaitės susituokiau, man tai džiugi diena, kai kam ji gal nedžiugi. Į asmeninius klausimus atsakysiu, kurie nepažeidžia man brangių ar man kažkada buvusių brangių žmonių orumo. Laiko turiu nemažai“, – teigė R. Šimašius.

Sostinės vadovui spaudos konferencijoje teko atsakyti ir į gana asmeniškus klausimus. Pavyzdžiui, kada ir kaip nusprendė susituokti su nauja žmona.

„Suprantu, kad daug kam pikanterijos. Bet jos nėra. Kaip ir minėjau, galutinai nusprendžiau skirtis gruodžio pradžioje ar lapkričio pabaigoje. Nuo praeitų metų vasaros svarstymai buvo. (…) Kaip matėte, viešai apie tai skelbiau sausio mėnesį. O su Gilma esu pažįstamas jau senokai, Vilniuje dirba, tai natūraliai susiję. Net negaliu pasakyti, kur pirmą kartą susitikome. Kažkiek artimiau pradėjome bendrauti maždaug po Kalėdų“, – sakė jis.

Jis neigė, jog tai yra tarnybinis romanas.

„Kodėl taip greitai nusprendžiau tuoktis? Kodėl tik tada interesus deklaravau, kodėl išvakarėse? Tai tuo metu, kai nusprendėme, kad mūsų santykiai tokie, kuriuos reikėtų deklaruoti viešai. Tada iš karto klausimas – kaip juos užrašyti. Tai nusprendėme padaryti tai, ko iš tikrųjų norime – būti kartu. Ir tikrai labai džiaugiuosi, kad priėmėme tą sprendimą tuoktis. Santuoka atsirado tada, kaip apgalvotas, bet greitas žingsnis“, – sakė R. Šimašius.

Vilniaus miesto meras teigė, jog nesiruošia būti muilo operų herojumi, todėl nebekomentuos buvusios žmonių teiginių socialiniame tinkle.

R. Šimašius feisbuke antradienį rašė, jog jo žmonai Gilmai sustreikavo sveikata – lankėsi ligoninėje.

„Diagnozių galbūt nesakysiu. Bet buvo taip, kad vakar vakare teko mums važiuoti į ligoninę ir atlikti tyrimus. Kurį laiką ji praleido ligonėje. Ačiū dievui, ne blogiausias scenarijus vystosi – ji išleista namo, su vaistais. Nekantrauju grįžti pas ją“, – apie žmonos būklę sakė Vilniaus miesto meras.

Jis teigė, jog stresas sveikatos sutrikimams įtakos turėjo.

R. Šimašius teigė, jog su Gilma gyventi pradėjo kartu po vestuvių.

Jis neatsakė į klausimą, ar naujoji jo žmona yra nėščia.

„Tetos ir dėdės prie stalų Lietuvoje mėgsta samprotauti apie tuos dalykus. Bet paliksiu spėlionėms tai“, – sakė Vilniaus miesto meras.

Jis aiškino, jog jo atžalos apie santuoką sužinojo ne iš socialinių tinklų.

R. Šimašius teigė, jog tuoktis nusprendė maždaug pusantros savaitės prieš pačią santuoką.

Paklaustas, kaip jis pats jaučiasi, teigė, jog yra laimingas.

Pasitraukė po Delfi tyrimo

Paklausus, ar merui žinoma, kad savivaldybės vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio patarėju dirbantis Vytautas Lelys yra dirbęs su mero sutuoktinės G. T. Gylytės įmonėje "DO Architects", kuriai gerai sekasi dalyvauti savivaldybės viešuosiuose pirkimuose, R. Šimašius teigė, kad šis darbuotojas po Delfi tyrimo darbą savivaldybėje jau paliko.

„Aš žinau, kad V. Lelys ten dirbo. Kai jūsų portale buvo ryškus straipsnis, jis buvo apipiltas purvais, jis nusprendė pasitraukti. Jam žmogiškai atrodė per daug. Man gaila, kad jis pasitraukė, nes vadovavo svarbiems projektams. O kiek dirbo „DO Architects“ aš nežinau“, – sakė jis.

Delfi anksčiau rašė, kad V. Lelio įmonė, kurioje jis dirbo, laimėjo savivaldybės viešųjų pirkimų. Taip jis jis yra kartu projektavęs su G. T. Gylyte.

Taip pat Delfi R. Šimašiui uždavė klausimą apie Tolminkiemio mokyklos projektavimą Pilaitėje. Mero klausta, ar tiesa, kad buvo parengti projektiniai savivaldybės įmonės Vilniaus vystymo kompanijos pasiūlymai, kurie mero ir vyriausiojo miesto architekto Mindaugo Pakalnio sprendimu buvo atmesti ir kodėl atmetus jau nupirktus pasiūlymus, už kuriuos jau buvo sumokėta, buvo paskelbtas naujas konkursas, kurį laimėjo „DO Architects“?

Meras teigė, kad šiuo atveju savivaldybė pritaikė naują standartą, kurio bus laikomasi visais atvejais.

„Vyko diskusija, ar statyti bažnytinę ar savivaldybės mokyklą, darėme apklausą. 90 proc. vilniečių ir Pilaitės gyventojų pasisakė, kad reikia savivaldybės mokyklos. Vėliau buvo projektavimo stadija. Pirmas projektas susilaukė daug kritikos, nes per brangus ir netinkamas. Tada pereita prie standartų, kurie taikomi iki šiol. Visais atvejais daromi architektūriniai konkursai.

Juos organizuoja Architektų sąjunga. Komisijose būna iš savivaldybės iki trečdalio narių. Tai yra vienintelė savivaldybė Lietuvoje, kur taikomas toks standartas. Kiek žinau, iš 11 skelbtų konkursų, 1 laimėjo „DO Architects“, – dėstė meras R. Šimašius.

Vietoje prie Vilniaus gynybinės sienos bastėjos esančios siurblinės svarstoma įkurdinti verslo centrą. „Icor“ valdybos pirmininkas Andrius Janukonis pernai birželio 1 dieną toje vietoje neformaliai buvo susitikęs su Vilniaus savivaldybės atstovais, kur buvo aptarta teritorijos galima plėtra. Viešojoje erdvėje buvo paskelbta slapta padaryta šio susitikimo nuotrauka. Joje matyti, kad atvyko ir G. T. Gylytė. „Ar galėtumėte pasakyti, kas konkrečiai ją ten pakvietė ir ar tiesa, kad M. Pakalnis potencialiems vystytojams galimai siūlė šios architektės paslaugas?“ – spaudos konferencijoje paklausė Delfi.

R. Šimašius teigė, kad M. Pakalnis jo dabartinės žmonos įmonės paslaugų vystytojams nesiūlė.

„Kategoriškai ne“, – nukirto meras.

Jis teigė, kad tai yra pernai metų istorija ir ją reikėtų pamiršti.

Neseniai Delfi aprašė, kad prie meninės instaliacijos „Portalas“ kūrimo finansiškai prisidėjo ir savivaldybė. Ji pati apie tai neskelbė, o viešai buvo teigta, kad projektą finansuoja Benedikto Gylio paramos fondas.

B. Gylys buvo vienas dosniausių R. Šimašiaus rinkiminės kampanijos rėmėjų, o taip pat jis ir G. T. Gylytės pusbrolis.

Meras, išgirdęs klausimą apie šį projektą, kurio idėjos autorius yra verslininkas B. Gylys, teigė, kad tai yra labai geras projektas.

„Jeigu man būtų plius 20 metų ir Gilmai būtų plius 20 metų, tų sąsajų būtų dar daugiau. „Portalo“ idėja 2017 metais pasireiškė, buvo laimėtas konkursas. Netiesa, kada savivaldybė bandė nuslėpti. Komisija atrinko idėjas pagal „Kuriu Vilniuje“ programą. Sprendimas labai pasiteisinęs, susilaukė tarptautinio dėmesio. Galima įsivaizduoti, kokį žinomumą Vilniuj tai gailėjo sukurti. Ką paskaičiau iš B. Gylio feisbuko, tai savivaldybės parama sudaro ketvirtadalį sumos. Aš nežinau, ar tai vertinti kaip problemą. Aš manau, problema, kita: žmonės, kurie nori prisidėti prie Vilniaus, kad jie nesijaustų, jog vieną dieną gali būti apipilti purvais dėl to, kad nusprendė kažką finansuoti ir prisidėjo savivaldybė“, – teigė meras.

R. Šimašius liepos pabaigoje paskelbė sumainęs žiedus su architekte G. T. Gylyte. Anksčiau šiemet jis paskelbė išsiskyręs su tuometine žmona Agne Matulaite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (437)